Det meste går bra på Nord universitet, mener rektor Hanne Solheim Hansen. På det største fakultetet, Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag går det derimot mot et tøft år kutt og nedbemanning. Foto: Siri Øverland Eriksen

Nå kommer oppsigelsene: — En alvorlig situasjon, sier Nord-rektor

Styremøte: Nord universitet ligger etter skjema både når det gjelder personal- og kostnadskutt på Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag. Ny bemanningsplan er på det nærmeste klar.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Hanne Solheim Hansen, ønsker ikke å kommentere detaljer før styremøtet torsdag når det gjelder status for Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag (FLU). Hun bekrefter imidlertid at ledelsen i nær framtid vil legge fram bemanningsplanen — kort sagt utgangspunktet for hvem ledelsen ser for seg skal bli og hvem som skal bort.

Vi er i en god dialog med ansatte.

Hanne Solheim Hansen

På under to år skal FLU fjerne ett av ti årsverk. Nord-ledelsen har tidligere slått fast at oppsigelser ikke er til å unngå.

Leder i Forskerforbundet ved Nord universitet, Robin Munkvold, sier situasjonen er belastende.

FAKTA

Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag, Nord universitet

Fakultet for lærerutdanning og kunst og kulturfag (FLU) ble opprettet 1. januar 2017.

Fakultetetet har 3500 studenter og cirka 330 ansatte i Levanger, Bodø og Nesna.

Fakultetet tilbyr doktorgrad (PhD) i studier av profesjonspraksis, som er under reakkreditering hos Nokut.

Fakultetet er pålagt å kutte 35 stillinger innen desember 2021.

Fact: Click to add text

— Det er veldig mye uro, mange står naturlig nok i limbo uten å vite hvordan framtiden blir. Når vi er kommet dit vi er gjør vi det vi kan for å få til en best mulig løsning og bidra til forståelse for prosessen. Men det er ikke enkelt med tanke på hvor store kontroversene har vært i forkant, sier Munkvold.

Når bemanningsplanen for såkalt innplassering er lagt fram, skal den drøftes med fagforeningene. Deretter går det slag i slag med informasjonsmøter og samtaler med medarbeidere før rektor trekker den endelige konklusjonen. Det skal etter planen skje før sommeren 2020.

Så langt har prosessen gått i motbakke.

Etter planen skulle fakultetet ved utgangen av 2019 være nede i 336 årsverk. I stedet er det nå 341,3 årsverk i sving. Det betyr at Nord alt ligger etter skjema. Nå må 25 årsverk bort, helst før sommeren, og senest før året er omme, for at budsjettet skal gå i balanse.

— Det er en alvorlig situasjon, sier Solheim Hansen til Khrono, og legger til at den er mer komplisert enn først antatt.

Fra vondt til verre

FLU er det største fakultetet ved Nord universitet, med 3500 studenter og 350 ansatte fordelt på Bodø, Levanger og Nesna. Kuttene henger sammen med strukturendringene på universitetet, der blant annet lærerutdanningen på Nesna er vedtatt lagt ned.

— Det er veldig mye uro, sier leder i Forskerforbundet ved Nord universitet, Robin Munkvold. Foto: Hilde Kristin Strand

Det er først og fremst årsverk som driver kostandene, men Nord sliter også med å få ned utgiftene på andre poster. Både reisekostnader og innkjøp av undervisningstjenester har i 2019 vært høyere enn budsjettert. Prognosen for årsresulttatet er forverret, og merforbruk for 2019 ligger an til å bli på 32 millioner kroner, mot 25,9 millioner, som var prognosen tre måneder tilbake.

Ledelsen varsler nå enda strammere styring i månedene fremover for å få kontroll på kostnadene til reiser og undervisning.

Til å hjelpe seg med det har Nord ansatt en prorektor for strategi og omstilling. Han overlater til rektor å kommentere situasjonen. Universitet har også hyret konsulenttjenester fra Ernst & Young for å kartlegge kompetanse og fullføre nedbemanningen.

— Kan sluttpakker bli aktuelt?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere nå, det skal vi diskutere med de tillitsvalgte, sier rektor Solheim Hansen.

— Det skal kuttes 25 stillinger på FLU i løpet av året - er det realistisk?

— Det er det som må til med den økonomiske situasjonen vi har, sier Solheim Hansen.

— Holdes lite orientert

Både FLU-stillingene i Levanger og Bodø blir vurdert i prosessen. I tillegg hersker det stor usikkerhet om framtidsutsiktene for det ansatte på fakultetet på Campus Nesna.

Det er tungt å jobbe på et sted som er vedtatt lagt ned.

Tor Helge Allern

— Vi er i en god dialog med ansatte, der vi har én prosess med fellesadministrasjonen og en annen prosess for de som er ansatt på FLU, sier Solheim Hansen.

Tor Helge Allern, som er professor på Nesna og sitter Nord-styret, har en annen opplevelse av situasjonen.

— Vi holdes lite orientert, sier han.

Hvem som beholder jobben og hvem som eventuelt får tilbud om stilling i Bodø eller Levanger er ennå uvisst.

— Vi prøver å gi så god undervisning som mulig, slik at studentene ikke blir skadelidende. Men det er tungt å jobbe på et sted som er vedtatt lagt ned, sier Allern, som legger til at flyttelysten på Nesna er høyst variabel.

Han mener også Nord-ledelsen legger ekstra belastning på ansatte og studenter på Nesna fordi de har åpnet for at studenter kanskje må fullføre studiene andre steder.

— Det er et avtalebrudd. Man får inntrykk av at Nord-ledelsen ønsker å ødelegge mest mulig på kortest tid, slik at det er minst mulig igjen når de skal avvikle i 2022.

Powered by Labrador CMS