Tøffe kuttrunder venter rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen. I løpet av to år skal lærerutdanningen nedbemannes og spare 30 millioner kroner. Foto: Siri Øverland Eriksen

Må gå til oppsigelser: Konsulenter skal kutte i lærerutdanningen

Nord. Opptil 30 stillinger skal kuttes. Det målet er ikke mulig å nå med naturlige avgang på Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Økonomisjef Per Arne Skjelvik fikk skryt for sine pedagogiske egenskaper da budsjettet for 2020 ved Nord universitet ble banket gjennom på styremøtet i Bodø onsdag.

— Vi har to til tre «hvileår» framover der vi skal konsolidere oss, sa Skjelvik.

Fakta

Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag, Nord universitet

Fakultet for lærerutdanning og kunst og kulturfag (FLU) ble opprettet 1. januar 2017.

Fakultetetet har 3500 studenter og cirka 335 ansatte i Levanger, Bodø og Nesna.

Fakultetet tilbyr doktorgrad (PhD) i studier av profesjonspraksis, som er under reakkreditering hos Nokut.

Inntektsrammen for FLU er på 257,6 mill i 2019, en nedgang fra 274,2 mill i 2018.

Fakultetet fikk en ekstraordinær bevilgning på 15 millioner kroner i mars i år.

I 2019 ligger det an til et merforbruk på 25,9 millioner.

Fact: Click to add text

Det er ingen tvil om at de tunge driverne er årsverk

Per Arne Skjelvik

Deretter, understreket han, må effekten av endret studiestedsstruktur og strømlinjeforming av studieporteføljen slå inn. «Analyser viser at en økning i inntektene vil ta tid og økningen vil ikke være betydelig på kort sikt. Samlet sett ser vi at Nord universitets økonomiske handlefrihet vil bli satt under press de kommende årene», het det i saksfremstillingen.

Det betyr tøffe prioriteringer, og aller tøffest kommer Fakultet for lærerutdanning og kunst og kulturfag (FLU) til å få det framover.

— Naturlig avgang ikke nok

I oktober godkjente styret på Nord universitetet kutt på opptil 30 årsverk, og at disse skal være gjennomført innen utgangen av 2021. På styremøtet onsdag bekreftet Skjelvik at dette målet ikke er mulig å nå uten oppsigelser.

— Vi vet at naturlig avgang ikke er nok, sa økonomisjefen.

I sin gjennomgang av situasjonen på styremøtet pekte han på risikoen i neste års budsjett

— Budsjettet forutsetter at vi har en lineær nedgang i årsverk, ned til 310, ved utgangen av 2020. Dersom vi ikke greier å holde den hastigheten, vil vi slite med veldig mange av budsjettmålene for FLU.

Fakultetet har flere kutt på gang allerede – blant annet skal reisekostnader, utgifter til variabel lønn og kjøp av undervisningstjenester reduseres.

— Men det er ingen tvil om at de tunge driverne er årsverk, sa Skjelvik.

Der det er mulig skal det etter planen spares på reising til veiledning i praksis og større praksisgrupper, og det blir mindre penger til «strategiske og forskningsmessige aktiviteter». Driftsbudsjettet skal kuttes med totalt 8 millioner, samtidig som den eksternfinansierte aktiviteten økes.

Hyrer konsulenter — igjen

Såpass kompliserte er de forestående omstillingene ved fakultetet at ledelsen ved universitetet nå hyrer ekstern konsulenthjelp fra Ernst & Young.

— Vi har satt i gang en prosess i forhold til at vi har fått inn en ekstern konsulent, sa rektor Hanne Solheim Hansen. Det skal ifølge ledelsen sikre «kapasitet og kompetanse i omstillingsarbeidet ved FLU».

Nord-ledelsen har også tidligere brukt eksterne konsulenter i arbeidet med omstilling. Til sammen har det tidligere gått med rundt fire millioner kroner til PricewaterhouseCoopers og PR-byrået Apeland i forbindelse med endring av studiestedsstrukturen.

Dekan på det kuttrammede fakultetet, Egil Solli, gav uttrykk for at de har relativt god oversikt, men la heller ikke skjul på at de har en «svært krevende» sak på bordet.

— Det er ikke sikkert at de som går av med pensjon kommer fra et fagområde der det står nok folk fra før. Det vil ikke nødvendigvis bli en direkte reduksjon dersom man må erstatte folk, påpekte han.

Pessimistisk optimisme

Arbeidet med å få oversikt over kompetansen og behov ble av administrasjonen beskrevet som «nitid».

Styremedlem Roar Tromsdal, som arbeider ved FLU, sa at han hadde full tillit til at alle gjør sitt ytterste for å nå målene.

— Men med kompleksiteten i dette, ikke minst tidsfaktoren og det at folk skal slutte, så er jeg nøktern pessimist.

Enten det var ønsketenking eller det at hun hørte feil, til dette repliserte styreleder Vigdis Moe Skarstein:

— Det er ingen tvil om at det er alvorlig. Men jeg er glad det siste ordet du sa var optimist.

(Rettelse 29.01.2020: I artikkelen het det at Nord universitet har brukt sju millioner på konsulenttjenester. Dette er endret til rundt fire millioner).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS