danmark

Nå kan du søke stilling som styremedlem i Danmark

Forsker og lyst på et styreverv ved et universitet? Roskilde universitet har lyst ut stilling som styremedlem.

Roskilde Universitet søker styremedlem. Norske og svenske forskere blir oppfordret til å søke.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Roskilde Universitet søger nyt eksternt medlem til universitetets bestyrelse».

Det heter det i annonsen som nå er lagt ut på en dansk portal. For ulikt Norge, der eksterne medlemmer til høgskole- og universitetsstyrer er noe som blir utnevnt av Kunnskapsdepartementet, kan man i Danmark selv søke en slik stilling.

— Vi er pliktige til å lyse ut via digitale media. Men vi ser at vi også, for å få de riktige kandidatene interessert, må ta personlig kontakt.

Det sier Carsten Toft Boesen. Han er styreleder ved Roskilde universitet.

Slik ser stillingsannonsen for styremedlem til Roskilde universitet ut.

Vil ha noen utenfra

Bakgrunnen for at stillingen nå lyses ut, er at den norske professoren Anne Lise Fimreite har takket nei til å sitte i styret en periode til.

— Vi ser at det vi mangler i styret, er en person med sterk forskningskompetanse og erfaring fra en institusjon utenfra Danmark, sier Boesen.

Selv er han næringslivsleder med bakgrunn som geolog.

I den danske universitetsloven heter det at eksterne styremedlemmer skal utpekes på bakgrunn av personlige egenskaper. Både et utpekingsutvalg og et innstillingsutvalg skal i sving før medlemmene kan gå inn i styret. I Roskilde Universitets vedtekter heter det at vervet som eksternt medlem skal lyses ut offentlig.

I utlysningsteksten for stillingen ved Roskilde Universitet heter det at man må være forsker på minst førsteamanuensisnivå (i Danmark tilsvarer lektor førsteamanuensis, red.anm), ha et godt nettverk og gjerne forskningserfaring fra utlandet.

— Lyser dere ut i Norge og Sverige?

— Vi ser at det er hensiktsmessig å kunne snakke skandinavisk i styret, og det er også større likheter mellom universitet i Skandinavia enn med for eksempel amerikanske eller britiske universitet. Men vi har også fått interessante henvendelser fra andre land, sier Boesen.

Ledet strategiprosess

— Ganske givende, sier Anne Lise Fimreite, som altså går ut av styret.

Hun kom inn som styremedlem da hun var prorektor ved Universitetet i Bergen, og sier at hun synes hun da hadde mer å bidra med. Blant annet var hun aktiv i Roskilde Universitets strategiprosess, fordi hun nylig hadde ledet tilsvarende prosess ved UiB.

— Jeg ble kontaktet med spørsmål om å ta dette vervet fordi jeg kjente noen. Det er godt mulig at det fantes bedre kandidater enn meg. Jeg tror dette kan være spennende for flere, for eksempel yngre forskere eller forskere fra de nye norske universitetene, sier Fimreite.

Roskilde Universitet har vel 9500 studenter og tilbyr utdanning innen både samfunnsvitenskap, humaniora og naturvitenskap.

Anne Lise Fimreite ble headhuntet til styreverv i Danmark. Hennes etterfølger må søke stillingen som styremedlem ved Roskilde Universitet.

Mener ordningen bør være supplement

I Norge sender institusjonene selv inn lister med forslag til hvem de ønsker som eksterne styremedlemmer. Kandidatene må takke ja, og det er altså Kunnskapsdepartementet som oppnevner dem.

Ole-Gunnar Søgnen er eksternt medlem i høgskolestyret ved Høgskolen i Østfold. Han er førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet, og tidligere rektor for daværende Høgskolen i Bergen. Søgnen skriver i en epost til Khrono at han kunne tenkt seg å signalisere interesse for et slikt verv.

— Men jeg mener nok at det bare bør være et supplement til utvalgsprosessen. Slik sett kan en slik ordning styrke mangfoldet i styringen av norsk høgere utdanning, sier Søgnen.

Slik ser hele kravlisten til Roskilde universitet ut:

Dette kreves for å være styremedlem ved Roskilde universitet
Powered by Labrador CMS