Skravlekoppen

Nå kan du «skravle» med studenter og ansatte

Ved å lansere «Skravlekopp» på campus håper både studenter og ansatte ved Universitet i Agder på lavere terskel for å ta kontakt. Flere institusjoner ønsker nå å kaste seg på den «grønne bølgen».

Viserektor for samfunnskontakt og nyskaping ved UiA, Gøril Hannås (t.v) og leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA), Kristian Fredrik Meyer Ødegård møtes over en grønn kopp.
Publisert

Konseptet er et landsomfattende prosjekt som fokuserer på at det skal være enklere å komme i kontakt med hverandre. Tidligere innført på kafeer, i bedrifter og på kjøpesenter landet rundt, kan en nå også finne «Skravlekopp» på campus. Universitetet i Agder (UiA) har, som første universitet i landet, gått sammen med skaperne bak «Skravlekopp» for å skape flere gode møteplasser på universitetet.

— I kantina på Campus Kristiansand og i Gata på Campus Grimstad er det nå en grønn skravlesone, hvor studenter og ansatte kan ta en grønn Skravlekopp. Ved å bruke disse koppene signaliserer du til andre at du er åpen for kontakt, og gjerne slår av en prat, sier leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA) Kristian Fredrik Meyer Ødegård til UiA.

Thomas Jenssen (f.v), Venke Knutson, Ingrid Reimvik Leirvik og Kristian Fredrik Meyer Ødegård foran campus Grimstad. Knutson og Leirvik er grunleggerne av prosjektet.

Ønsker ta campus tilbake

Til Khrono forteller Ødegard at ordningen allerede er blitt godt mottatt rundt om på universitetet.

— Linjeforeninger har allerede arrangert «Skravletreff» i Skravlesonene, og forelesere vil ta i bruk skravlekopper i forelesninger for å signalisere at de er ekstra åpen for å ta en prat og se studentene, sier Ødegård.

Universitetet har en aktiv «Ta campus tilbake»-ordning, hvor målet er å få bygget opp det gode studie- og arbeidsmiljøet slik det var før pandemien førte til nedstengning og digital undervisning. Fra 10. november til 10. desember vil de grønne koppene være særdeles i fokus, når «Skravlemåneden» arrangeres som en del av dette. Men tiltaket vil vare, selv etter 10. desember.

— Dette tiltaket ble blant annet anbefalt i Regjeringens folkehelserapport i 2019, og det fortsetter å spre seg landet rundt. Vi håper at studenter og ansatte tar det i bruk. Det fine med skravlesonene er at de inviterer til en prat, uavhengig om en er kaffetørst eller ikke, sier Ødegård.

Landets største kollektiv tok kontakt

Dette bildet er fra Teknobyens felleskjøkken, hvor Skravlekopp er lett tilgjengelig.

Selv om UiA er det første universitetet som aktivt fronter Skravlekopp som et sosialt tiltak, har blant annet studentbyen Teknobyen i Trondheim hatt de grønne koppene tilgjengelig i rundt ett års tid. Det forteller Venke Knutson, en av grunnleggerne bak Skravlekopp.

— De som bor der ønsket å samles til jevnlige skravletreff for å lettere bli kjent med hverandre. Teknobyen tok kontakt selv for ett års tid siden, og det var ene og alene på studentenes initiativ.

Hun forteller at etter at samarbeidet med UiA ble offentliggjort, har to andre høyskoler kastet seg på. Før pandemien hadde de også kontakt med andre institusjoner, men alt ble lagt på is da landet stengte ned.

— Studentene har tatt mye av støyten, vært veldig redd for å ta noe som helst ansvar for å spre smitte. Derfor var det veldig godt at UiA «gønnet» på med et studentinitiativ som ledelsen satte seg bak.

Nå håper Knutson flere følger på, og at de grønne koppene kan bidra til en mer inkluderende hverdag - også for studentene.

— Særlig den perioden vi er inne i nå kan oppleves utfordrende for mange. Da tror og håper jeg flere finner glede i slike løsninger, sier Knutson.

Powered by Labrador CMS