Studentleder avviser nytt turbostipend
Norsk studentorganisasjon vil ikke ha nytt turbostipend for studentene, og i Bergen tar studentene musikk i bruk for å fremme sine krav.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bare fire av ti studenter fullføre studiene sine i tide, melder NRK Dagsrevyen 21. Flere foreslår et såkalt «turbostipend» hvor studentene får godskrevet en større stipendandel dersom de fullfører på normert tid.
Norsk studentorganisasjon (NSO) er enige i at flere studenter bør fullføre studiene sine raskere enn i dag, men mener turbostipend ikke er riktig løsning.
— Vi vet at en student som prøver å leve på studiestøtten går nesten 4000 kroner i minus per måned, og mange opplever at de ikke får den faglige oppfølgingen de har behov for. Turbostipend vil ikke løse noen av disse problemene, men være en ytterligere belønning av de som allerede får det til i dag. Turbostipend er en kostbar feilmedisinering, uttaler Anders Kvernmo Langset (bildet under), leder i NSO.
Koster over en milliard
Kunnskapsdepartementet anslår at forslaget om turbostipend vil koste mellom 1,1 og 1,2 milliarder kroner. NSOs krav til statsbudsjettet er at studiestøtten skal økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G).
— For pengene dette koster kunne alle studenter fått en viktig økning i studiestøtten fremfor å belønne de som allerede lykkes i dag. Pengene er bedre brukt ved å gi alle studenter muligheten til å prioritere studiene fremfor deltidsjobben. Da kan vi også forvente mer av studentene, uttaler Langset, og han legger til:
— Sist vi hadde turbostipend, på 90-tallet, var stipendandelen på bare 14 prosent. I dag er den på 40 prosent som man får omgjort til stipend etter at man har stått på eksamen.
Penger når man studerer
Langset mener forslaget nærmest legger til grunn at det sitter fullt av studenter på hybelen og lar være å ta eksamen fordi de ikke får økonomisk bonus etterpå.
— Det er en virkelighet vi ikke kjenner oss igjen i. Vi trenger pengene mens vi studerer, ikke etterpå, og vi trenger faglig motivasjon og oppfølging i studiet for å gjøre jobben innenfor den tida vi skal, sier Langset.
— Turbostipend vil verken løse utfordringene med dårlig studentøkonomi eller manglende veiledning og oppfølging. Vi må bruke pengene på tiltak som fungerer, avslutter han.
Musikalsk budskap
Studentparlamentet ved Høgskolen i Bergen har laget musikkstykket «Høyr Studenter» som innspill til Torbjørn Røe Isaksen.
Budskapet i video/musikalsk (se video øverst i saken) innslag er at studentene er langt fra å kunne være heltidsstudenter slik utdanningssystemet forutsetter.
Leder i parlamentet i Bergen, Pernille Marie Våge, trekker fram:
«Høyr, studenter syng ein song,
Songen den er om fattigdom.
Isaksen, høyr nå kor vi ber og kva det er vi drøymer om!
Meire støtte og eit tak,
Isaksen, dette er vår sak
Studentar er misnøgde og lei av å vere bak»
— Lenge har studentene prøvd å nå gjennom med heltidsstudenten via ulike medier, kampanjer og rop. Denne gangen prøver vi med musikk, og håper de hører budskapet om heltidsstudenten hele veien til Kunnskapsdepartementet, sier Våge og avslutter med:
— De underliggende kravene er at studentene må ha en studiestøtte på 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden fordelt over 11 måneder.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!