økonomi

Mohn: — Det går noe bedre enn vi kanskje hadde fryktet

Universitetet i Stavanger har kuttet 70 årsverk, det ble overskudd i 2024, og styret ser lysere på situasjonen enn for et år siden.

Rektor Klaus Mohn får anerkjennelse fra styret for jobben som er gjort med økonomisk omstilling ved Universitetet i Stavanger.
Publisert Sist oppdatert

For ett år siden var styret ved Universitetet i Stavanger (UiS) veldig bekymret og ba om jevnlige rapporteringer på framdriften i den økonomiske omstillingen.

Situasjonen så mørk ut, og for å få budsjettet for 2024 til å gå opp skulle UiS bruke nesten alle sine avsetninger, slik at det bare sto 25 millioner igjen ved inngangen til 2025.

— Hva skjer hvis dette er brukt opp halvveis ut i 2025, spurte styreleder Anne Marit Panengstuen på et ekstraordinært styremøte i januar.

Bedre enn fryktet

Styreleder Anne Marit Panengstuen

Nå er tonen en litt annen og mer optimistisk. Årsregnskapet for 2024 viser et mindreforbruk eller overskudd på 56 millioner kroner. Og i stedet for å krympe til nesten null, har akkumulerte avsetninger økt fra 115 millioner kroner til 159 millioner i løpet av året.

— Det går noe bedre enn vi kanskje hadde fryktet, men noe av det skyldes engangseffekter utenfor vår kontroll, var rektor Klaus Mohns nøkterne beskrivelse av situasjonen under styremøtet ved UiS torsdag 6. februar.

Noen av forklaringene på overskuddet i 2024 er et lønnsoppgjør som ble lavere enn budsjettert og at energikostnadene har gått ned.

Opptatt av varige kutt

Det vanket mye ros fra flere av styremedlemmene for arbeidet rektor og administrasjonen har gjort så langt med den økonomiske omstillingen

— Det er veldig gledelig å se at vi havner det vi har havnet, sa styrelederen.

Både hun og flere andre i styret var likevel opptatt av å se på nedgangen i årsverk, ikke bare på kostnadskutt totalt.

— Det er jo der det største potensialet ligger, og det er viktig at vi får varige kostnadskutt. Bare slik kan vi utvikle universitetet videre, sa Panengstuen.

Har kuttet 70 årsverk

I mars 2022 vedtok styret at man ikke skal knytte omstilling til årsverk. UiS-ledelsen har derfor ikke satt noe måltall for hvor mange årsverk som skal kuttes ved universitetet totalt sett, men har sagt at kostnadskuttet skal være på 200 millioner innen utgangen av 2026.

Så langt har UiS lagt bak seg om lag en tredjedel av omstillingsbehovet.

— Utfordringene blir tøffe de neste par årene, spesielt ettersom det er de laveste fruktene som nå er plukket. Det er tid for å gå hardere til verks, sa Mohn i september.

På spørsmål fra styret torsdag kunne økonomidirektør Ellen Løvaas Kolstø fortelle at UiS har kuttet 70 årsverk siden desember 2023, av disse noen og femti finansiert over statsbudsjettet. I alt har UiS nå 1816 årsverk.

Uro i organisasjonen

Flere i styret påpekte at den økonomiske omstillingen er krevende for organisasjonen. Styremedlem valgt av faglig ansatte, Ingvild Førland Hellstrand, påpekte at mye går bra med omstillingen, men at det er uro i organisasjonen.

— Alle arbeidstakerorganisasjonene synes omstillingen går for fort, er krevende og opplever dårlige vilkår for medvirkning, sa hun.

Det går også fram av referater fra IDF (informasjons-, drøftings- og forhandlingsmøte mellom fagforeningene og ledelsen) i november og desember. Her heter det at fagforeningene opplever at de ikke har tilstrekkelig anledning til å påvirke omstillingen, som de mener går svært fort. De etterlyser også tiltak for å bedre arbeidsmiljøet og ivareta ansatte ved enheter der det er foreslått store omstillingstiltak.

Advarer mot fatigue

— På et tidspunkt slår fatigue inn i organisasjonen. Man kan ikke holde på med omstilling år etter år, påpekte eksternt styremedlem Elisabeth Birkeland Kvalheim, som etterlyste et tidspunkt for ferdigstillelse av prosessen.

Til det svarte Klaus Mohn at de har sagt at omstillingen går ut 2026.

Ole Tjomsland, eksternt styremedlem, sa at han anerkjenner jobben som er gjort, men samtidig at UiS ikke er i mål på noe som helst vis.

— Jeg har stor respekt for arbeidet rektor og administrasjonen har gjort, men samtidig ser vi at omstillingen er en prosess som tærer på energien i organisasjonen, sa han.

Powered by Labrador CMS