Fra NSOs intervju med Thorvald Stoltenberg 12. oktober 2016. Foto: NSO

Studentorganisasjonen minnes Thorvald Stoltenberg (1931-2018)

Minneord. Tidligere formann av Norsk studentsamband Thorvald Stoltenberg, gikk bort 13. juli 2018.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De som kjenner Thorvald Stoltenbergs liv og virke vet at han var utpreget internasjonalt orientert. Dette startet allerede i studietiden. Etter examen artium i 1950 tjenestegjorde han i Tysklandsbrigaden, den norske styrken som deltok i den allierte okkupasjonen av Tyskland etter annen verdenskrig. Han valgte deretter juss og ble student ved Universitet i Oslo.

Men før han fullførte embetseksamen hadde han også studert folkerett og internasjonale forhold ved universiteter i USA, Østerrike, Sveits og Finland. Det var svært få jusstudenter av hans generasjon som hadde så langvarige og omfattende utenlandsopphold. Senere skulle han uttale at han ikke var noen god student, fordi han først og fremst drev med studentpolitikk.

Stoltenberg ble valgt som leder av Studentenes fellesutvalg ved Universitetet i Oslo i 1952, og dette brakte ham videre til leder av Norsk studentsamband i 1953-54. Der fikk han velge sine nærmeste medarbeidere, og nestlederne ble dermed Kaare Sandegren (senere internasjonal sekretær i LO) og Øystein Eskeland (senere forretningsadvokat i Oslo).

Senere skulle han uttale at han ikke var noen god student, fordi han først og fremst drev med studentpolitikk.

Rugaas og Nielsen

Han følte senere i livet at dette var et meget dynamisk team som arbeidet godt sammen. Det internasjonale arbeidet var en selvsagt del av studentsambandets arbeidsområde, og det skulle gi ham erfaringer som han hadde nytte av senere.

Fra kontorene i Kristian Augusts gate i Oslo tok sambandets ledelse fatt på datidens største spørsmål. Vest-Øst-problematikken ble i denne perioden supplert av en gryende oppmerksomhet om Nord-Sør-spørsmål også i norsk studentpolitikk. Stoltenberg oppsummerte senere det som hadde vært det viktigste for ham som studentleder: styrke studentenes plass i vårt samfunn, bidra til å dempe den kalde krigen og delta aktivt i avkolonialiseringsprosessen.

Stoltenberg arbeidet blant annet for å få til studentutveksling mellom Norge og Sovjetunionen. Etter at han hadde gått av som leder fortsatte han å engasjere seg på sine medstudenters vegne, også på tvers av landegrensene.

I 1956 ble han leder for en gruppe i den internasjonale studentorganisasjonen World University Service (WUS) som arbeidet med å ta vare på flyktninger fra Ungarn. Sammen med andre norske utsendte studenter utførte Stoltenberg et stort arbeid i flyktningeleirene i Østerrike. Så sent som i 2016 holdt Thorvald foredrag om dette i NATO.

Etter årene som student og studenttillitsvalgt ble han cand. jur. 1957, før han tok fatt på en lang og spennende karriere med nasjonale og internasjonale oppgaver i utenrikstjenesten, i fagbevegelsen, i politikk og ideelle organisasjoner.

I 2016 gjennomførte Norsk studentorganisasjon et lengre intervju med Thorvald Stoltenberg om engasjementet og arbeidet i 1950-årene, og han erindret da tiden i studentsambandet som rent idyllisk, sammenlignet med det som skulle komme senere.

Thorvald Stoltenberg vil bli savnet, og vi hedrer hans minne som en pionér for internasjonal studentsolidaritet.

Minneordet er først publisert på student.no

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS