Hverdagen for forskere som ønsker tilgang til registerdata hos SSB skal bli lettere med tjenesten microdata.

Direkte tilgang til unike forskningsdata

Forskningsdata. Ny datatjeneste gir forskere og studenter direkte tilgang til forskningsdata fra egen pc. Og det uten at det går utover personvernet. Det er ny norsk teknologi som gir disse mulighetene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På microdata.no, som ble lansert 23. mai, kan forskere og studenter selv sette sammen data fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og analysere dem, uten å betale og uten å måtte søke først.

— Brukerne slipper den omfattende søkeprosessen de ellers må gjennom for å få tilgang til slike data, sier administrerende direktør i NSD, Bjørn Henrichsen, i en felles pressemelding fra Norsk senter for forskningsdata (NSD) og Statistisk sentralbyrå (SSB).

Datatilsynet har karakterisert den tekniske løsningen som god og et godt eksempel på innebygd personvern i praksis.

Torstein Bye

Får gode skussmål av datatilsynet

Det er ny norsk teknologi, utviklet av NSD - Norsk senter for forskningsdata og SSB, som nå gjør det mulig å forske på individdata, uten at man ser personopplysningene.

— Datatilsynet har karakterisert den tekniske løsningen som god og et godt eksempel på innebygd personvern i praksis, påpeker direktør for person og sosialstatistikk i SSB, Torstein Bye.

Microdata.no vil være tilgjengelig for forskere og for studenter på masternivå ved alle forskningsinstitusjoner som er godkjent for å bruke individdata fra SSB.

— Microdata.no er et spennende prosjekt som åpner for nye muligheter til å bruke registerdata i prosjekter som tidligere ikke ville hatt rammer til det. Dermed styrker microdata.no forskernes muligheter til å kunne besvare viktige samfunnsspørsmål, sier forskningsleder Vilde Hoff Bernstrøm, Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet, som har vært testbruker av løsningen, i følge den samme pressemeldingen.

Vil bli hovedplattform for registerdata

Microdata.no vil ved lansering inneholde opplysninger om 10.215.453 personer, alle som har eller har hatt fødselsnummer i Norge siden 1964.

— Målet er at microdata.no skal bli selve hovedplattformen for forskning på registerdata. På sikt kan løsningen også bli utviklet for bruk til andre formål enn forskning, sier Bye.

Søker midler for videreutvikling

NSD og SSB søker nå Norges forskningsråd om midler til videreutvikling, slik at datatilfang og funksjonalitet kan bygges videre ut.

Ved tradisjonelle mikrodata-utlån må forskere ha et forhåndsgodkjent prosjekt, av flere instanser, for å kunne få tilgang til data.

— Via microdata.no er det derimot mulig å teste hypoteser og ideer på direkten. Det er bare å begynne å forske, og alt kan gjøres via nettet, sier Bye.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS