Trond Giske trekker seg som nestleder Arbeiderpartiet etter #metoo-anklager og påstander om ubehagelig oppførsel.

Trond Giske trekker seg

Trekker seg. Nestleder i Arbeiderpartiet og tidligere leder i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Trond Giske, meldte på Facebook søndag kveld at han trekker seg fra sine verv.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presset mot stortingsrepresentant og nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, og hans familie ble for sterkt, ifølge Giskes facebookmelding søndag kveld.

Etter stadig flere #metoo-varsler og meldinger om ubehagelig oppførsel har han bestemt seg for å trekke seg permanent fra vervet som nestleder og stiller også plassen sin som finanspolitisk talsperson i Ap til disposisjon, dersom stortingsgruppen ønsker det.

På varig basis

Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyld-ning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre.

Trond Giske

— Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske, sier Giske på facebook og opplyser at han har orientert partileder Jonas Gah Støre og partisekretær . Jeg har Kjersti Stenseng om beslutningen.

— Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn, skriver han og legger til at den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss.

God behandling av varslene

Han håper også at beslutning en gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet.

—Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre, sier Giske.

— Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, skriver han blant annet.

En tidligere teologistudent ved MF og nåværende prest har blant annet rapportert om dette i 2008 da Giske som kulturminister sendte henne flere meldinger og invitasjoner etter at han hadde besøkt kirkemøtet der hun var til stede.

Oppgjør med maktmisbruk

Rektor Vidar Haanes ved Menignhetsfakultetet husker hendelsene godt, men samtidig mener han at det er viktig at man ikke kappes om å kritisere Giske mest mulig.

— Det er bra at hendelser kommer fram via #metoo-kampanjen. Men faren nå er at man gir seg selv god samvittighet ved å kritisere Giske, istedet for å ta et oppgjør med maktmisbruk og trakassering i egne sammenhenger, sa han til Khrono nylig, og mener at det viktigste er å bli klar over mekanismene bak enkeltpersoners maktutøvelser over andre.

— Det kan være enkelt å forstå at en veileder kan ha makt over ens egen framtid som student. Men det finnes også tilsvarende maktrelasjoner både i politisk og religiøs sammenheng, sa Haanes.

— Ikke minst er dette viktig å være klar over for oss som som utdanner prester og lærere, sa MF-rektoren.

Støre ba Giske gå

– Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen. Jeg vil i morgen redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Giske ser ifølge Facebook fram til at han etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne sine i Trøndelag og for Arbeiderpartiets politikk i årene som kommer.

FAKTA

Giskesaken

* 13. desember 2017 publiserte Dagens Næringsliv den første saken om at partiledelsen hadde fått «henvendelser om flere saker om oppførselen til Aps nestleder Trond Giske». Flere aviser fulgte opp.

*15. desember sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRKs Politisk kvarter at ut fra det han hadde lest i avisene, måtte han avvise at Giske hadde opptrådt upassende.

*I et opprop 20. desember advarte flere profiler i Oslo Ap mot en «giftig partikultur».

*21. desember var Giske i møte med partilederen om varslene. Partiet sendte ut en pressemelding der Giske sterkt beklager sin egen oppførsel. Samme kveld stilte han i Dagsrevyen, der han uttalte: «Jeg tror nok at jeg må innse at jeg ikke har vært meg min oppførsel bevisst nok. Det kan dreie seg om ulikhet i maktforhold, aldersforskjell og sosiale sammenhenger med mye alkohol.

*1.januar 2018 ble det kjent at Giske blir fritatt fra vervet som nestleder i partiet - på ubestemt tid.

*2.januar 2018: Ekstraordinært sentralstyremøte i Ap. Partileder Jonas Gahr Støre understreker at han tror på varslerne.

*7,januar: Giske varsler at han permanent trekker seg som nestleder i partiet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS