Navngir professorer for seksuell trakassering
Blant kvinnelige akademikere i India har det spredt seg en navneliste på så langt 61 professorer som er navngitt for å ha begått seksuell trakassering.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I en artikkel i avisen The New Indian Express onsdag 25. oktober forteller de om en kampanje der det utarbeides en liste over mannlige akademikere som kvinner har opplevd direkte seksuell trakassering fra, eller de har førstehånds kjennskap til at har begått denne type overgrep.
Oppfordrer alle til melde inn navn
Det er en kvinnelig advokat som står bak kampanjen og hun oppfordrer alle som enten har opplevd eller har sett noen bedrive seksuell trakassering om å sende henne en privat melding med navnet, så skal hun få ført vedkommende opp på listen.
Listen inneholder både navn og navnet på den institusjonen de jobber på, og debatten under posten er lang.
Listen skal i følge The New Indian Express inneholder mange prominente navn fra mange av Indias fremste akademiske institusjoner.
Metoden er dypt uetisk, men problemet er overmodent for en grundig debatt, og den kommer forhåpentligvis når stormen legger seg.
Kathinka Frøystad
Blant disse er det eksempelvis 12 professorer på Jadavpur University og ni fra Dehli University.
I tillegg inneholder listen også navn på professorer ved institusjoner i helt andre land.
31 av de navngitte jobber ved henholdvis Oxford University, St. Xavier’s College, Kolkata, University of California Santa Cruz, Ambedkar University Delhi, EFLU - Hyderabad og Christ University.
Sprer seg som ild i tørt gress
Raya Sarkar, beskriver seg i sin facebook-profil som en advokat i fengsledes rettigheter, rettigheter rundt fødselskontroll og anti-kaste-arbeid.
Hun la ut facebook-posten der hun ba om navn på akademikere som hadde begått ulike typer seksuelle overgrep eller trakassering 24. oktober. Ett døgn senere inneholdt listen 58 navn, og i dag er det 61 navn på listen.
Sakar forteller selv at de fleste av navnene er foreslått av kvinner som selv har opplevd seksuell trakassering eller overgrep fra personen de har bedt om skal stå på listen.
Facebook-kampanjen til Sarkar er en oppfølging av Harvey Weinstein skandalen i UDSA, der 40 skuespillere har stått fram og fortalt om overgrep de har opplevd.
— Overmodent for en grundig debatt
Kathinka Frøystad er professor på Universitet i Oslo ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk.
Onsdag 25. oktober postet hun en lenke til artikkelen på The New Indian Express på sin facebook-profil, men vel og merke ikke lenke til navnelisten, som ligger åpent på facebook, der hun fortalte om kampanjen som brer om seg blant akademikere i India.
— Frustrasjonen som gjør at unge kvinnelige akademikere med indisk bakgrunn nå benytter muligheten til å gå helt utenom institusjonelle og rettslige spilleregler, sier Frøystad, men legger til:
— Metoden er dypt uetisk, men problemet er overmodent for en grundig debatt, og den kommer forhåpentligvis når stormen legger seg.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!