Arbeiderpartiet (Ap) ville vært den klare vinneren hvis ansatte og studenter ved HiOA skulle stemt ved stortingsvalg i morgen, med sin oppslutning på 28 prosent. Fremskrittspartiet og Senterpartiet ville vært taperne, med en oppslutning på henholdsvis tre og èn prosent samlet. Foto: Jacob Nordström

Fortsatt knallrødt hos 68'erne

Blant professorer og amanuenser ved HiOA har Ap og Høyre omtrent like stor oppslutning. Men SV og Rødt er tilsammen størst i denne gruppen, viser ny måling.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

41 prosent av studenter og ansatte ville stemt på de rødgrønne regjeringspartiene dersom det var valg i morgen, viser en meningsmåling Sentio har gjort for Khrono. 21 prosent ville gitt sin stemme til de blåblå (Høyre og Frp). I befolkningen forøvrig ligger snittet på målingene på 37,3 for de rødgrønne og 48,4 hos de blåblå. Hvis en legger Venstre og Krf til de blåblå og partiet Rødt til de rødgrønne blir forholdet 48 prosent til de rødgrønne, mens de borgerlige får 28 prosent oppslutning ved landets største høgskole med 19.000 studenter og ansatte. Miljøpartiet De Grønne (MDG) får en samlet oppslutning på tre prosent, og er størst blant gruppen teknisk- og administrativt tilsatte med sju prosent. I befolkningen forøvrig har MDG 1,7 prosent. 

De eldste er rødest

Det er Høgskolen i Oslo og Akershus’ eldre garde, de over 60 år, som legger seg lengst ut på venstre fløy hvis det hadde vært valg i morgen. Hos 68-generasjonen på HiOA får partiet Rødt en oppslutning på hele 26 prosent, og de rødgrønne, med Rødt, en samla oppslutning på 61 prosent. I denne gruppa får de borgerlige (H, Frp, V og Krf) 28 prosents oppslutning.

Hos de under 30 derimot, er forholdet mellom de rødgrønne og de borgerlige jevnere. I denne gruppa får de borgerlige litt bedre oppslutning med 32 prosent, selv om de rødgrønne også her ligger foran med en oppslutning på til sammen 38 prosent. Hele 19 prosent av de yngste velgerne ved HiOA er usikre på hva de ville stemt hvis det var valg i morgen. 

Ingen Frp’ere og Sp’ere

Høgskolene ble sett på som et tilfluktssted for gamle raddiser.

Frank Aarebrot

Blant studentene får de rødgrønne en oppslutning på 43 prosent, men de borgelige ligger på 32 prosent. Hos de vitenskapelig tilsatte derimot ligger de rødgrønnes oppslutning på hele 53 prosent, mens de blå får bare 30 prosents oppslutning. Hos de teknisk- og administrativt ansatte får vesntresiden en oppslutning på 49 prosent. De borgerlige får en oppslutning på skarve 15 prosent, og Frp har ingen tilhengere i denne gruppa.

Den gruppa der de konservative kommer best ut er hos de under 30 år (både studenter og tilsatte). Her får de borgerlige partiene en oppslutning på til sammen 35 prosent, og de rødgrønne 38 prosent.

Senterpartiet er nesten ikke representert ved høgskolen som helhet i det hele tatt, med kun èn prosents oppslutning. Fremskrittspartiet ligger på tre prosent. Men oppslutningen kan være høyere da sju prosent av de spurte ikke ønsker å si hva de vil stemme, og 14 prosent er usikre eller vet ikke. 

Blant de vitenskapelig ansatte; professorer, amanuenser og høgskolelektorer er Ap og Høyre omtrent like store med henholdsvis 24 og 22 prosent. Mens SV (16) og Rødt (13) tilsammen har 29 prosent i denne gruppen.

Rødt og SV overrepresentert

Professor ved Institutt for sammenliknende politikk i Bergen, Frank Aarebrot er ikke overrasket over resultatene av undersøkelsen.

— Både Rødt og SV er overrepresentert sammenliknet med i resten av befolkningen. Høyre og Frp skiller seg også ut, og de er underrepresentert. Det er ikke overraskende, ettersom høgskolene da de ble opprettet ble sett på som et tilfluktssted for gamle raddiser, sier Aarebrot. Han mener det også er helt forventet at den partipolitiske sammensetningen vil endre seg når 68-generasjonen i akademia nå er på vei over i pensjonistenes rekker og det er et generasjonsskifte på gang ved høgskoler og universitet. 

De yngre er mest usikre

Av studentene er det 18 prosent som er usikre eller ikke vet hva de hadde stemt om det var valg i morgen. Til sammenlikning svarer kun åtte prosent av de vitenskapelige ansatte og ni prosent av de administrativt ansatte at de ikke vet.

Heller ikke dette overrasker Aarebrot.

— Også det å stemme er noe man må lære. Det er slett ikke uvanlig at yngre velgere som ikke har stemt så mange ganger tidligere er mer usikre enn de som har gjort det mange ganger før, sier Aarebrot.

HiAk vs. HiO

Ser vi på bakgrunnstallene i målingen  undesøkelsen så man også på hvilken høgskolebakgrunn de som svarte hadde før sammenslåingen av Høgskolen i Akershus (HiAk) og Høgskolen i Oslo (HiO). Tallene fra undersøkelsen viser at de med bakgrunn fra HiAk er de mest radikale, men de med bakgrunn fra HiO ikke er så veldig langt unna. Undersøkelsen viser at hos de med bakgrunn fra HiAk ville hele 57 prosent stemt på de rødgrønne, inkludert Rødt, mens bare 17 prosent ville stemt på et av de borgerlige partiene.

Av de med bakgrunn fra HiO ville venstresiden fått 52 prosents oppslutning, og høyresiden ville fått 25 prosent.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS