Russland

Mener universitetet må beklage til russlandsfarerne

Ledelsen ved UiT bør legge seg flate og be om unnskyldning, mener jussprofessor Mats Andenæs.

Vi må opprettholde rettsstaten og ytringsfriheten, sier jussprofessor Mats Andenæs. Han støtter de to forskerne som reiste til Russland.

— De som har stilt seg mot ytringsfriheten og demokratiet må ta et oppgjør med seg selv, legge seg flate og be om unnskyldning, sier jussprofessor Mats Andenæs til NRK.

De siste dagene har debatten gått etter at to professorer knyttet til UiT Norges arktiske universitet (UiT) reiste til Arkhangelsk i Russland for å være med på en litteraturfestival. UiT var ikke fornøyd med at de reiste.

Mente det var brudd på regler

— Vi anser det som et brudd på institusjonens regler, og ser alvorlig på det, og beklager det, sa UiTs prorektor Jan-Gunnar Winther.

Professorene sier på sin side at reisen var en privatreise. En av dem holdt ett foredrag, den andre hadde ingen offisielle oppdrag under reisen.

Førsteamanuensis i juss, Anine Kierulf, har støttet forskerne. 

— Universitetene har ikke noe med å drive akademisk boikott. Det er opp til den enkelte akademiker og forsknings- og undervisningsmiljø å vurdere hvem de vil samarbeide med i sannhetssøkende tjeneste, sa hun til NRK.

— Må opprettholde ytringsfrihet

Nå får de to professorene, den ene av dem emeritus, altså støtte fra nok en jurist. Andenæs sier at uansett hva de interne retningslinjene sier, er prinsippet om akademisk ytringsfrihet tungtveiende, og det må gå foran.

— Vi må ikke da bruke virkemidler som disse andre regimene, som vi ikke liker å sammenligne oss med, og som står på den andre siden. Vi må ikke bruke virkemidler som de kunne brukt. Vi må opprettholde rettsstaten og ytringsfriheten, for hva er det ellers vi kjemper for, sier han til NRK.

Prorektor Jan-Gunnar Winther sier til NRK torsdag at saken viser seg å ikke være så alvorlig som UiT først trodde.

— Da saken første gang ble kjent for ledelsen ved UiT, var vårt inntrykk at den var av alvorligere karakter enn det den har vist seg å være. Nå er forholdene mer opplyst, og vi kan slå fast at de to deltakerne fra UiT ikke har brutt med formelle regler, verken på nasjonalt eller på UiT-nivå.

Mange utfordringer

Khrono har de siste dagene skrevet om samarbeid med land som Kina, Russland og Iran. Dekan ved NTNU, Olav Bolland, sa til Khrono at det kan være vanskelig å vite hvem man skal samarbeide med.

PST har også advart mot at enkeltforskere reiser dit de vil.

— Dersom det etableres en oppfatning av at det er forskjell på handlingsrommet til institusjonene versus handlingsrommet til enkeltforskere, så øker dette faren for at norsk forskning blir utnyttet og misbrukt av andre lands myndigheter, sa senior kommunikasjonsrådgiver Eirik Veum til TV2.

Powered by Labrador CMS