krisepakke
Mener én gruppe er glemt i Stortingets krisepakke
Sent mandag i forrige uke ble opposisjonen enige om krisemilliard til studentene. Fredag skal den være klar og bankes gjennom i statsråd.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med at krisepakken skal være klar fredag)
— Det er veldig bra at Stortinget også denne gangen støtter regjeringen i at Lånekassen er et mye bedre spor for studentene enn NAV.
Slik starter Henrik Asheim sitt svar på spørsmål om hva han synes om at opposisjonen tok innersvingen på regjeringa og banket gjennom en krisepakke for studentene i mandag kveld.
I en e-post skriver Asheim at bestillingen fra partiene utenfor regjering, er i tråd med det regjeringen er i gang med.
Det er ren løgn fra statsråden.
Torstein Tvedt Solberg (Ap)
— Nå skal vi ta med oss denne bestillingen inn i det arbeidet vi allerede er i gang med for å finne ordninger som treffer de studentene som opplever inntektsbortfall. Dermed har vi også grønt lys fra Stortinget for å legge en god del penger i dette, og det er bra. Jeg har sagt flere ganger at det kommer en pakke i januar og det bekreftet Statsministeren i sin redegjørelse i går. Da har jeg lave skuldre på at Stortinget vedtok det samme, skriver Asheim, gjennom departementets kommunikasjonsavdeling.
Fredag denne uken skal krisepakken være klar og skal opp i statsråd, får Khrono opplyst.
— Mer enn bare enkelttiltak
— Hva er det som har gjort at det har tatt så lang tid for regjeringa å få på plass en krisepakke?
— Fra min side har jeg vært opptatt av at vi må tenke på mer enn bare enkelttiltak. Jeg har en ambisjon om at vi klarer å legge frem en pakke nå som både kompenserer for de studentene som opplever inntektsbortfall, fanger opp unge ledige, skaper nye jobber, åpner opp for flere sommerjobber, forebygge ensomhet og så videre. Det gjør at det tar litt lenger tid, svarer statråden.
— Er dere fornøyde med innretninga på pakken opposisjonen har blitt enige om, der ein høyere del skal vere stipend enn i ordninga som kom våren 2020?
— Jeg er veldig fornøyd med at de er enige med regjeringen om at Lånekassen er riktig spor for studentene. Så vil ser jeg frem til gode diskusjoner med Stortinget om hvor stor stipendandelen skal være denne gangen. Jeg er sikker på at vi skal komme frem til gode løsninger.
— Ser pakken ut som dere hadde tenkt det?
— Den går i samme retning som det jeg har sett for meg og også orientert studentorganisasjonene om både før jul og i begynnelsen av januar. Men det flertallet på Stortinget ikke har tatt høyde for er utenlandsstudenter og førsteårsstudenter som vil få problemer med å dokumentere inntektsbortfall for vårsemesteret 2021. Jeg er derfor litt skuffet over at de ser ut til å ha glemt denne studentgruppen i tiltaket sitt, men det skal jeg forsøke å få rettet opp i når regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med en helhetlig pakke.
Arbeiderpartiet: — Nesten komisk
President av organisasjonen for studenter i utlandet, Ansa, Morgan Alangeh sier til Khrono at de er veldig glade for å se at statsråd Asheim tar krisepakke til utenlandsstudentene på alvor.
— Utformingen av krisepakken er et krevende arbeid hvor det gjelder å holde tunga rett i munn så utenlandsstudentene ikke faller ut slik de gjorde i fjor.
Torstein Tvedt Solberg som sitter i Stortingets Utdannings- og forskningskomité for Arbeiderpartiet mener Asheim bommer i sin kritikk:
— Dette framstår som gretten sutring fra en statsråd som nok en gang har blitt satt på sidelinja av Stortinget. I hele høst har han nektet å sikre studentene gode krisepakker, og da blir denne reaksjonen nesten komisk. Det er ikke noe i Stortingets vedtak som utelukker førsteårsstudenter eller internasjonale studenter, det er ren løgn fra statsråden. Nå har studentene ventet lenge nok. Vi har krevd en bedre ordning enn i vår, som må raskt på plass, sier han og fortsetter:
— Den nye krisepakken som opposisjonen banker gjennom i Stortinget, sikrer at alle studenter som sto i fare for å måtte slutte på studiet sitt nå når inntekten forsvant og sparepengene var brukt opp, kan fortsette på utdanningen sin.
Tvedt mener regjeringen så langt har vist liten forståelse for studenters økonomiske situasjon.
— De ble presset til studentmilliarden på våren, og siden juni har statsråd Asheim ventet på sidelinja, og svart at han «følger situasjonen tett». Slike tomme ord holder ikke for studentene som sliter tungt økonomisk. Vi har presisert at milliarden skal gå til ekstra stipend, siden høyreregjeringen i mars bare foreslo ekstra lån for studentene. Det er som å gi kredittkort til arbeidsledige, og forsterker ulikhetene. Men akkurat hvordan krisestøtten skal utformes utover det, er regjeringen sitt domene. Det er altså ikke andre begrensninger her enn de Asheim selv lager seg.