Mener det haster med ny studentkrisepakke

Statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo (H) sier at regjeringen følger situasjonen tett. Norsk studentorganisasjon mener vi allerede er i en situasjon som krever krisepakke.

— Basert på hvor mange som tar kontakt med oss nå, vet vi at det er behov, sier Andreas Trohjell, leder av Norsk studentorganisasjon.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den andre smittebølgen som nå preger Norge fører igjen til permitteringer. Også av studenter.

Det finnes altså nå studenter som må prøve å kun leve av studielånet — eventuelt be om penger hjemmefra, eller ta av oppsparte midler.

Forrige gang smitterverntiltak førte til permitteringer, ga regjeringen en krisepakke til studentene. Rundt 50.000 studenter valgte å ta imot ekstralånet som ble tilbudt fra Lånekassen i vår.

Nå ber Norsk studentorganisasjon om en til krisepakke.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Aase Marthe Johansen Horrigmo (H), svarte på torsdagens Dagsnytt 18 at regjeringen følger situasjonen tett, og at hvis situasjonen blir så prekær som i mars, kan de vurdere å komme med en ny krisepakke.

— Studentene er i den situasjonen nå! Jeg vil si femti tusen er ganske mye — det er omtrent like mye som alle innbyggerne i Bodø. Vi vet at permitteringer rammer studenter med deltidsjobb, sa leder av Norsk studentorganisasjon, Andreas Trohjell.

Mener studentene skiller seg fra andre arbeidstakere

Trohjell trakk fram at studenter som jobber også betaler skatt, og undret seg over hvorfor de ikke har krav på de samme ordningene som alle andre som mister jobben.

Horrigmo svarte blant annet at studenter skiller seg fra andre arbeidstakere ved at de har en inntektssikring i bunn, gjennom Lånekassen, og hun påpekte at studenter har mulighet til å søke jobb i sektorer som er mindre rammet av koronatiltakene.

— Men det er ingen tvil om at det er kjipt å miste jobben, sa hun.

I vanlige måneder får studenter med fullt lån og stipend utbetalt ca 8200 kroner hver måned av Lånekassen. Det er relativt stor enighet om at det er vanskelig å kun leve på dette.

— Direkte umusikalsk

— At vi liksom ikke er i den situasjonen nå, er ganske arrogant å si overfor de studentene som nå er i den situasjonen, sier en opprørt Trohjell til Khrono etter debatten.

Han syns det er spesielt å påpeke at studenter som nå har mistet jobben bare kan søke jobb andre steder.

— Det gjelder jo for hele samfunnet, og ikke bare for studenter i såfall. At dét er oppfordringen til de studentene som har mistet jobben, klarer jeg ikke å se på som noe annet enn direkte umusikalsk, sier han.

— Tror du regjeringen ikke har tenkt godt nok over dette?

— De kjenner godt til problemstillingen. Vi har sagt ifra om dette i månedsvis, sier han.

— Jeg reagerer mest på at de sier at «vi skal følge situasjonen tett, og vurdere krisepakke om det blir behov». Basert på hvor mange som tar kontakt med oss nå, vet vi at det er behov. Det bør ikke spille noen rolle om dette gjelder ti personer eller tusen, sier han.

Powered by Labrador CMS