OL I PARIS
Mellom løperekorder er Henriette Jæger student. Det er også 17 andre i den norske OL-troppen
Mange av Norges OL-håp er i Paris nå. Men til vanlig studerer de ved ulike universiteter og høgskoler.
Henriette Jæger gjorde det godt i EM i friidrett i Roma, og satte nylig norsk rekord på 400 meter. Det er snart OL i Paris for idrettsstjerna. Og når OL er over, så er det blant annet studier som venter den unge utøveren hjemme i Norge.
Hun er en av Norges 109 tatt ut til OL i Paris, og en av 18 i troppen som studerer.
— Det som er veldig fint med å studere er at man må ha tankene litt på andre ting også. Det var egentlig derfor jeg valgte å studere og det trives jeg veldig godt med, forteller Jæger på nettsiden til høgskolen.
Kan ringe når som helst
Jæger tar en årsenhet i kroppsøving og idrett ved Høgskolen i Østfold. Olympiatoppen samarbeider med høgskolen om toppidrettsavtalen, som innebærer at toppidrettsstudenter kan søke om individuell tilrettelegging.
— Kombinasjonen toppidrett og studier gjennom toppidrettsordningen fungerer god for meg og det er absolutt veldig godt tilrettelagt. I tillegg har jeg lærere som jeg har kunnet ringe når som helst om jeg lurer på noe, sier Jæger.
Hun leverte en eksamen før jul i fjor, men på grunn av oppkjøring til friidretts-EM i Roma utsatte hun vårens eksamener.
— Jeg hadde sikkert klart det, men i idrett er det så små marginer så jeg ville ikke ta den risken, forklarer hun.
Jæger stakk av med seieren i semifinalen på 200 meter med tiden 22.71 sekunder, så det er nok ikke noe hun angrer på.
Mange studenter i troppen
Det er ikke kun Jæger som er studerende toppidrettsutøver. På Olympiatoppens nettside oppgir 18 av utøvere i OL-troppen at de er studenter. Kun 7 av de 18 oppgir hva slags studier de går på.
Løperen Narve Gilje Nordås oppgir at han er masterstudent i applied data science ved Universitetet i Stavanger. Simen Guttormsen har valgt en internasjonal rute: Han studerer beregningsøkonomi ved Duke university.
Pål Haugen Lillefosse (friidrett) er HR-student, Kristine Strand Amundsen (padling) er student innen miljøfysikk og fornybar energi på NMBU, Maria Virik (padling) har permisjon fra Norges idrettshøgskole, Kristoffer Brun (roing) er arkitektstudent, Kjetil Borch (roing) tar en mastergrad i maritim management.
Vil dele kunnskapen
Årsstudiet i kroppsøving og idrett bygger på rammeplanen for grunnskolelærerutdanningen for 5.- 10. trinn. Jæger ser ikke bort fra en yrkeskarriere som lærer etter at utøver-dagene er over.
— På sikt har jeg lyst til å studere idrettspsykologi. Men jeg har egentlig veldig lyst til å bli lærer, som pappa. Kanskje lærer i samfunnsfag, psykolog eller gymlærer, sier hun og føyer til:
— Når jeg er ferdig med idretten selv så sitter jeg jo med veldig mye kunnskap, så om jeg kan videreføre den til andre og det må jo det være veldig bra?
Så hva liker hun best med studentlivet?
— Det var veldig hyggelig sammen med de studentene jeg gikk i klasse med, og det er idrettsfolk så vi er jo litt like sånn. Man klarte å skape et studiemiljø, vi lagde grupper og var sammen litt på fritiden også, og så leste vi sammen.
Nyeste artikler
Øyvind Eikrem har fått se mappen sin: NTNU og PST har hatt kontakt siden 2014
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år