styre
Mathisen ny styreleder ved MF vitenskapelig høyskole
Den kristne høgskolen MF får tre nye kvinner inn i styret. Tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen blir styreleder.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— MF har lykkes i å både gjøre seg relevante i dagens samfunn, og samtidig holde på identiteten sin.
Det sier Åshild Mathisen på spørsmål om hvorfor hun ønsker å bli styreleder for MF vitenskapelige høyskole for teologi, religion og samfunn – tidligere Menighetsfakultetet.
Mathisen er partner og seniorrådgiver i TRY. Tidligere har hun vært politisk rådgiver i KrF, direktør for samfunnskontakt i NRK og sjefredaktør i Vårt Land. Nå går hun inn i MF-styret sammen med to andre eksterne styremedlemmer: Inger Skjelsbæk, professor ved Senter for tverrfalig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo (UiO) og Anne Line Wittek, professor i pedagogikk ved UiO.
Trenger å forstå hverandre
Mathisen forteller at hun selv har vært invitert til MF for å holde forelesning. Etter å ha holdt sitt eget foredrag, ble hun sittende og lytte til de andre.
— Det skjer så mye ved MF som er viktig for samfunnet. Vi trenger å forstå religion og vi trenger å forstå hverandre, sier Mathisen.
Hun sier at i et samfunn der religion er et stort tema, men der det også er sekularisering, og der kristennorge er fragmentert, trengs det kunnskap om både religion og samfunn.
— Det er lett å tenke at man må være «statskirkekristen» for å kunne søke MF. Er det slik?
— MF har et stort mangfold både av studenter, ansatte og forskningsprosjekt. Det er noe vi må få frem og ut. Jeg synes høgskolen tar pulsen på samfunnet i dag, og opplever at det er høgt under taket. Da jeg selv var student på Blindern opplevde jeg MF noe fremmed, selv med min lavkirkelige bakgrunn. Men nå mener jeg det er et mangfoldig og inkluderende sted.
Vil stå alene
Den kristne høgskolen skårer høyt når det blant annet gjelder publikasjonspoeng. MF har sagt at den ønsker å stå alene, i en tid der VID, som også er en institusjon med kristen formålsparagraf, har snakket om å bli kristent universitet.
— Det er kanskje litt tidlig å spørre deg, men hvilke utfordringer møter MF, som liten institusjon i et stort landskap?
— En av utfordringene er å få nok søkere til de i kirkelige fagene. Vi må vise at det man tilbyr har høg kvalitet, og at man kan få et fellesskap med mennesker man kan kjenne seg igjen i, sier Mathisen.
Når det gjelder spørsmålet om å bli universitet, sier Mathisen at MF har valgt å rendyrke sin profil som en klassisk vitenskapelig høyskole, i likhet med for eksempel Norges Idrettshøgskole og Arkitekt- og designhøgskolen.
— Slik jeg forstår, har det vært full enighet i styret så langt om denne strategien. Det er det heller ingen stemning internt på MF for fusjon eller for å bli en del av VID, selv om samarbeidet er utmerket. Klarer man å holde høyt faglig nivå på forskning og studieprogrammer, kan MF fint fortsette alene, sier Mathisen.
(Oppdatert 14.mai kl 15.26 med faktaboks med styremedlemmene)
Nyeste artikler
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024