Ser ut over Bergen med ny utlysning for matematikk
Bergens forskningsstiftelse ser for første gang utenfor Vestlandet og annonserer opptil 56 millioner i en utlysning for matematikk som retter seg mot de tre universitetene i Bergen, Oslo og Trondheim.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bergens forskningsstiftelse (BFS) har hittil kun innrettet sine utlysninger for forskere og miljøer knyttet til Universitet i Bergen (UiB).
I løpet av 2016 har stiftelsen imidlertid endret vedtektene sine og dermed gjort det mulig for stiftelsen også å dele ut midler til andre enn bare forskningsinstitusjoner i Bergens-området.
Det første synlige tegnet på en nasjonal satsing er utlysningen av et program for instituttene for matematikk ved universitetene i Oslo og Bergen og NTNU.
56 millioner kroner
Utlysningen har en ramme på 56 millioner kroner. Det poengteres også fra stiftelsen at UiT Norges arktiske universitet muligens også blir med, men da med midler fra Tromsø forskningsstiftelse.
Vi ønsker at man gjennom et samarbeidet med stiftelsen makter å realisere mål- og tiltak, som man ellers ikke hadde hatt mulighet til.
Oddveig Åsheim
BFS har forstått at den langsiktige forskningen på matematikk står i fare for å forvitres i mangel av satsing på grunn-forskning.
Brynjulf Owren
— I våre utlysninger er vi opptatt av at satsingene skal utgjøre en forskjell, sier Oddveig Åsheim i BFS, som har ansvaret for satsingen på matematikk. Hun legger til:
— Vi ønsker at man gjennom et samarbeidet med stiftelsen makter å realisere mål- og tiltak, som man ellers ikke hadde hatt mulighet til.
Meget begeistret
Brynjulf Owren er leder for Norsk matematikkråd, knyttet til Universitets- og høgskolerådet (UHR).
— Norsk matematikkråd er meget begeistret over dette initiativet fra Bergens forskningsstiftelse, sier Owren til Khrono, og legger til:
— Bergens forskningsstiftelse har forstått at den langsiktige matematikkforskningen, som er med og danner grunnlag for de kommende tiårenes teknologiske gjennombrudd, står i fare for å forvitres i mangel av satsing på grunnforskning.
Han sier også at Matematikkrådet er svært tilfreds med at unge talentfulle kvinner jaktes ved å gi sterke og tydelige føringer på nominasjonsprosessen.
Norsk og internasjonalt
— Initiativet i seg selv forventes å ha en betydelig positiv effekt på et allerede sterkt norsk matematikkmiljø, sier Owren og fortsetter:
— Dessuten mener vi at signaleffekten i at en slik nøytral stiftelse velger å satse så store ressurser på norsk matematikk er viktig, det blir ikke bare lagt merke til her til lands, men forventes også å få stor internasjonal oppmerksomhet.
Samarbeid
Sveinung Hole i Bergens forskningstiftelse (BFS) sier til Khrono at stiftelsen ser at krav om høy kvalitet ofte innebærer samarbeid mellom flere institusjoner, også utenfor stiftelsen hovedarbeidsområde som er miljøene rundt Universitetet i Bergen og Helse Bergen.
— Dette er noe av bakgrunnen for at BFS har gått til det skritt å endre sine vedtekter slik at vi innimellom også kan ha utlysninger som har en mer nasjonal innretning enn det som har vært vanlig å se fra oss, forklarer Hole.
— Vi har gjennom stiftelsens 12 år opparbeidet oss mye kompetanse og erfaring på hva som virker og ikke virker når det gjelder den type satsing vi står for, sier Hole og legger til:
— Våre utlysninger skal være noe som kommer på toppen, og i tillegg til, den vanlige finansieringen miljøene har tilgang til. Vi skal ikke fylle «hull» i det daglige driftsbudsjettet for å si det slik.
Vanskelig å få penger for ren matteforskning
Oddveig Åsheim har mer direkte ansvar for satsingen i matematikk hos BFS.
Åsheim forklarer konkret om utlysningen for matematikkområdet at det ofte kan være vanskelig for de som forsker innenfor grunnleggende matematikk å få eksterne midler.
— Det er ofte krav om mer direkte anvendbare resultater fra eksterne aktører, og her er det mer snakk om generell grunnforskning som dermed har problemer med å skaffe slik finansiering, sier Åsheim.
Hun trekker også fram at denne omtalte matematikksatsingen er delt i to.
— Det er en rekrutteringsdel. Vi ønsker å støtte miljøer som ønsker seg kandidater av internasjonal toppklasse, men hvor et viktig element er at det skal være sannsynlig at det ender opp i en fast stilling på det aktuelle institutt når prosjekttiden er over, forteller Åsheim.
Ekstra kvinnetiltak
Man kan få støtte for en slik stilling i opptil 6 år, med en evaluering etter 3-4 år.
— Dette er en metode vi har svært god erfaring med fra vårt arbeid i Bergens-området, sier Åsheim og legger til:
— Hver institusjon kan nominere to kandidater hver, og minst én av dem skal være en kvinne. Dette er et fagmiljø der det er viktig å mobilisere litt ekstra for å løfte kvinnene fram.
Den andre delen av utlysningen fra BFS har som mål å styrke forskning i ren matematikk generelt ved de tre universitetene.
— Det handler om støtte til nasjonalt og internasjonalt samarbeid, mobilitet, karriereutvikling, forskerskoler og sommerskoler, nevner Åsheim som eksempler.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!