Et medlem av den Kenyanske forsvarsstyrken sikrer et område rundt Garissa University College i Kenya 2. april. FOTO: NTB Scanpix Foto: Khalil Senosi
Et medlem av den Kenyanske forsvarsstyrken sikrer et område rundt Garissa University College i Kenya 2. april. FOTO: NTB Scanpix Foto: Khalil Senosi

Jusstudent var en av terroristene

En jusstudent ved universitetet i Nairobi er utpekt som en av terroristene som drepte over 140 studenter på en høgskole i Garissa. HiOA-student vil ikke la seg skremme og reiser tilbake til Nairobi etter påske.

Publisert Oppdatert

Politiet har identifisert jusstudent Abdirahim Mohammed Abdullahi,  til å være en av terroristene bak angrepet på en høgskole i Garissa i Kenya, der nærmere 150 personer, de fleste studenter, ble drept skjærtorsdag.

Ifølge nyhetsbyrået AP og VG skal terroristen være sønn av en av lederne i regjeringsapparatet for Mandera-området, bekrefter landets innenriksdepartement.

Abdirahim Mohammed Abdullahi var jusstudent ved universitetet i Nairobi. Han var blitt meldt savnet av faren sin i fjor.

Produkdesignstudent, Miriam Myrthel Pedersen, ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har vært hjemme på påskeferie, men er ikke redd for å reise ned igjen til studieopphold i Nairobi i Kenya etter påske. 

— Du er ikke redd for å reise ned igjen?

— Overhode ikke. Jeg beveger meg trygt i Nairobi, men er forsiktig. Jeg har lokale bekjente gutter som følger meg rundt, sier Pedersen.

Brilliant student

– Han ble beskrevet, av en person som kjenner ham, som en brilliant, fremadstormende jurist, sier Mwenda Njoka, talsperson for innenriksdepartementet.

Jeg beveger meg trygt i Nairobi, men er forsiktig. Jeg har lokale bekjente gutter som følger meg rundt.

Miriam Myrthel Pedersen

Den ytterliggående islamistiske gruppa al-Shabaab tok allerede torsdag på seg ansvar for angrepet som tok livet av nærmere 150 personer torsdag morgen. De har uttalt på Twitter at de var på jakt etter kristne studenter og derfor lot flere muslimer gå.

Kenyanske bombefly

I dag, mandag, har kenyanske fly bombet to al-Shabaab-leire i Somalia, ifølge en kilde i det kenyanske luftforsvaret. Angrepene var rettet mot leirene i Gondowe og Islamil, som begge ligger i Gedo-regionen på grensen mot Kenya. Ifølge opplysninger fra Reuters skulle angriperne komme herfra.

Ifølge news24kenya skal flere av de drepte være halshugget. Det forteller to studenter som klarte å flykte fra universitetsområdet.

Fire terrorister som deltok i angrepet ble skutt og drept, mens jakten på ytterligere gjerningsmenn har fortsatt siden torsdag.

Fem personer har blitt arrestert mistenkt for å ha deltatt i angrepet, skriver AP.

To ble pågrepet inne på skoleområdet, mens tre ble tatt mens de forsøkte å flykte til Somalia.

En belønning på omtrent 1,5 millioner kroner har blitt utlovet for opplysninger som kan føre til at Mohamed Dulyadayn, mannen som er utpekt å være hjernen bak angrepet, blir pågrepet.

Lørdag, erklærte president Uhuru Kenyatta en tre dager lang landesorg i Kenya.

Norsk-somaliere i al-Shabaab

Al-Shabaab har over 30 norsk-somaliere i sine rekker, anslo Norges fremste ekspert på den somaliske islamistgruppen, førsteamanuensis Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), overfor VG i et tidligere intervju.

Hansen har fulgt al-Shabaab tett i en årrekke og skrevet bok om den militante gruppen som er har tatt på seg ansvaret for massakren i Garissa og som også sto bak angrepet på et kjøpesenter i Nairobi høsten 2012, der 67 personer ble drept. 

— Man skal vokte seg vel for å undervurdere strømmen av norsk-somaliere som drar til Somalia, sa førsteamanuensis Hansen til VG den gangen.

— Vi har sett hvordan folk som har dratt ned for å slåss for al-Shabaab har returnert til andre land, sier han.

Han mente den gangen at i det somaliske miljøet i Norge er imidlertid støtten til al-Shabaab dalende.

— Etterhvert så man at de aktivt brukte terror, og man så også at de nektet å bruke det somaliske flagget for i stedet å bruke det svarte. Dette førte til at norsk-somalierne mer og mer begynte å ta avstand fra dem, sa han.

147 døde i Garissa

147 er bekreftet døde etter angrepet på høgskolen i Garissa, melder Kenyas nasjonale senter for katastrofehåndtering på sin twitterkonto i 20.20-tiden skjærtorsdag, skriver VG.

Torsdag morgen gikk maskerte menn til væpnet angrep mot en høgskole i Kenya. Den somaliske opprørsgruppa al-Shabaab har tatt på seg ansvaret for angrepet, melder AFP.

Minst en student fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) studerer i Kenya, men Miriam Myrthel Pedersen, som studerer produktdesign er nå hjemme på påskeferie.

al-Shabaab

— Vi sorterte personene og slapp fri muslimene. Det er mange døde kristne inne i bygningen. Vi har også mange kristne i live, sier al-Shabaabs militære talsmann, Abdiasis Abu Musab, til nyhetsbyrået Reuters.

Al-Shabbaab er en militant islamsk-inspirert del av Den islamistiske rettsunion i Somalia, ifølge Wikipedia. Al-Shabbaab ansees som en terroristbevegelse av vestlige etterretningsorganisasjoner, blant annet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge.

HiOA-student hjemme på påskeferie

HiOA-studenten Miriam Myrthel Pedersen studerer i Nairobi, som er snaue 5 timers kjøretur fra Garissa. Pedersen er rystet etter angrepene på høgskolen i Kenya der mange studenter er drept.

— Jeg har ikke vært på den høgskolen som er angrepet, og kjenner ingen derfra heller, men det er jo helt forferdelig å høre om angrepene og de drepte studentene, sier Pedersen.

Hun er student på tredjeåret på Institutt for produktdesign og tar bacheloroppgaven sin knyttet til opphold ved Kenya Bamboo Center i Nairobi.

— Jeg jobber med et prosjekt i regi av Waterspoon. Det handler å skape en etterspørsel og marked for bambus som et ledd i å redde regnskogen både i Kenya og andre steder, forklarer hun.

HiOA-studenten forteller at hun har vært i Kenya i 1,5 måned og skal ned igjen etter påske for ytterligere en måneds opphold. 

Vil ikke la seg skremme

— Du er ikke redd for å reise ned igjen?

— Overhode ikke. Jeg beveger meg trygt rundt i Nairobi, men er forsiktig. Jeg har lokale bekjente gutter som følger meg rundt, forklarer Pedersen.

Hun synes selvfølgelig det er utrolig fælt å høre om angrepet, men hun vil ikke la seg skremme til ikke å reise ned å fullføre sitt prosjekt der nede.

I juni avslutter hun sin bachelor på HiOA.

— Skal du fortsette med master på HiOA?

— Jeg har søkt master, men vurderer også flere jobbmuligheter, avslutter Pedersen.

Intense skuddutvekslinger

Blant de som er reddet er studenten Collins Westangula forteller nyhetsbyråret AP. Like etter frokost var han på vei inn i dusjen. Så langt kom han ikke.

I stedet ble han overrumplet da maskerte menn stormet kollektivet han bor på inne på skoleområdet til høyskolen i byen Garissa i Kenya.

— Jeg hørte at flere menn åpne dører og spurte elevene om de var muslimer eller kristne. Om de svarte at de var kristne, ble de skutt på stedet, sier han til nyhetsbyrået AP i følge VG.

Låste seg inne

Det var klokken 05.00 at flere terrorister skal ha stormet skoleområdet til høyskolen i Kenya.

Flere vitner har i løpet av morgentimene fortalt om lydene av intense skuddutvekslinger og bruk av eksplosiver inne på området.

For Westangula, som er kristen, ble redningen og låse seg inn på rommet sammen med tre andre elever. Da terroristene ikke kom seg inn på rommet, lot de guttene være.

— Alt jeg hørte var skritt og skudd. Ingen turte å skrike i frykt for at terroristene skulle finne dem, forklarer han.

Han legger til at de maskerte mennene gjentatte ganger sa: «Vi er al-Shabab».

Ifølge øyenvitner avisen Standard har snakket med, startet angrepet i moskeen inne på universitetsområdet. Avisen skriver ifølge VG at gjerningspersonene skjøt vilkårlig mot dem som var samlet til morgenbønn.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS