STUDIELÅN

Må vente til september på beste lånekasse-rente

Først fra 1.september vil lånekassekunder få nyte godt av Norges Banks store rentekutt denne våren.

Statens Lånekasse for utdanning ligger to til fire måneder etter markedet med å sette ned lånerentene. Kundene får full uttelling fra 1.september.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens lånerenten i de rimeligste bankene ligger på 1,61 prosent, ligger Statens Lånekasse for utdanning fortsatt på 2,559 prosent lånerente, skriver økonominettstedet E24. Den første rentenedsettelsen som følge av Norges Banks kraftige rentekutt i vår, kommer 1.juli. Men full effekt for over en halv million kunder i lånekassen blir det ikke før 1.september. Årsaken til den forsinkede rentejusteringen ligger i at lånekassen kun vurderer rentene seks ganger i året.

Kuttet til null

Norges Bank har siden koronautbruddet kuttet den såkalte styringsrenten tre ganger fra 1,5 prosent ned til null prosent den 7.mai.2020.

Selv om de store boliglånsbankene har kuttet lånerentene i takt med styringsrenten, ligger lånekassen etter. Grunnen er at de baserer renteendringene på observasjoner av de to siste månedene. Deretter går det to måneder før den faktiske renteendringen skjer. Altså går det fire måneder før kundene får nyte godt av et rentekutt som skjer i markedet forøvrig.

Til E24 sier lånekassens kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke at de ikke kan direkte sammenlignes med resten av bank-Norge. Hun forklarer at renten settes som et gjennomsnitt av de fem beste boliglånsrentene i markedet minus 0,15 %.

Fem beste tilbudene

– Det er bra at renteberegningene er markedsbaserte slik at kunder med studielån får renter som er basert på de fem beste boliglånstilbudene i markedet. En slik markedsbasert modell må nødvendigvis ligge litt i etterkant av markedsendringene, sier hun til E24.

Det er Finansdepartementet som setter reglene for renteberegning i statsbankene.

– Lånekunder i statsbankene, som Lånekassen, vil få redusert sine lånekostnader på linje med andre, men tidsforløpet blir ikke helt likt. Vi mener at det er et godt regelverk som gir forutsigbarhet og beskytter lånekundene mot hyppige renteendringer, skriver statssekretær Kari Olrud Moen (H) i Finansdepartementet i et svar til E24.

Powered by Labrador CMS