fellesløft-satsing
Lyste ut forskningsmidler uten å ha dekning fra staten
Forskningssøknader er skrevet og prosjekter er klare til å startes. Nå er det usikkert om regjeringen vil komme med sin del av potten — på 500 millioner kroner.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hvert fjerde år har Forskningsrådet delt ut penger gjennom en «Fellesløft»-tildeling. I februar var fristen for å søke midler for de neste fire årene, og en milliard kroner lå i potten.
Nå er det usikkert om det blir noe av tildelingen. Det sjokkerer både norske toppforskere og rektorer ved store universiteter.
Det skriver Aftenposten.
Prosjekter er klare til å settes i gang
Til grunn for Fellesløft-tildelingen ligger et spleiselag.
- Universiteter eller andre forskningsinstitusjoner stiller med den ene halvparten av pengene.
- Staten, gjennom Forskningsrådet, stiller med den andre halvparten.
Nå ligger den første halvdelen på bordet. Det gjør ikke den andre.
Etter en omfattende søknadsprosess, internasjonale ekspertvurderinger og rangeringer ved universitetene, mangler derfor 500 millioner kroner fordelt over fire år.
Tidligere har Forskningsrådets halvdel kommet gjennom ekstra tildelinger over statsbudsjettet, men i Solberg-regjeringens siste forslag til statsbudsjett, kom det ingen tilsvarende bevilgning.
«Nå står nesten 40 ferdig vurderte og knallgode tverrfaglige prosjekter på vent,» skriver Forskningsrådet på sine nettsider.
Bør ikke lyse ut penger før de har dem
Forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe (Sp) vil ikke svare Aftenposten på om han nå vil sørge for pengene som mangler.
Han mener at Forskningsrådet bør slutte å lyse ut penger før de faktisk har dem.
«Forskningsrådet har lyst ut midler det var høyst usikkert om de kom til å få. Hvem som får penger legges fram i de årlige statsbudsjettene, og vi forventer at ingen bruker penger uten at dette er ferdigbehandlet i Stortinget og tildelingene har skjedd», skriver Borten Moe i en e-post til Aftenposten.
Også tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim (H), mener det er problematisk hvis Forskningsrådet har lyst ut midler de ikke har fått tildelt av Stortinget.
— Svekker tilliten til forskningssystemet
Både forskere og rektorer reagerer nå. Mye tid har blitt lagt ned i omfattende søknadsprosesser. Denne tiden kunne blitt brukt på noe annet, men de valgte å bruke den på dette, påpeker biologiprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO), Dag O. Hessen.
— Ingen tenkte tanken på at pengene kunne bli inndratt, sier han til avisen.
Universitetet i Oslo har alene satt av 150 millioner kroner til prosjektene.
– Vi har en mengde forskere som står igjen skuffet. Dette svekker tilliten til forskningssystemet, sier rektor ved UiO, Svein Stølen til Aftenposten.
Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, sier at de både er overrasket og sjokkerte.
– Vi blir skuffet hvis dette blir stående, sier Hagen.
Alvorlig for Norge
Forskningsrådet opplyser at de også ved tidligere Fellesløft-tildelinger har lyst ut midlene før statsbudsjettet faktisk er klart.
Administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit sier til Aftenposten at de hadde forutsatt at de skulle få disse midlene over statsbudsjettet «fordi vi har hatt tre «fellesløft» før. Dette er fjerde gang».
— Så kan man jo si at det alltid er en usikkerhet knyttet til statsbudsjett, men de tre tidligere gangene har man fått pengene over statsbudsjettet med samme dialog, sier hun.
Forøvrig mener hun at den manglende halve milliarden er alvorlig for Norge. Hun påpeker at grunnforskning som dette allerede er lavt finansiert og at Forskningsrådet har opplevd kutt.
— Fellesløftet skulle gi oss store tverrfaglige forskningsgjennombrudd, en viktig del av grunnlaget for omstilling i Norge. Dersom vi ikke får en fullfinansiering av Fellesløftet når Ap-Sp-regjeringen legger frem sine endringer i statsbudsjettet, vil det få store konsekvenser, sier Sundli Tveit i en nettsak hos Forskningsrådet.