Kortnytt

Lyser ut stilling som museumsdirektør

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som Khrono har skrevet, har Tone Lindheim varslet at hun går av som direktør for Naturhistorisk museum 30.9. Hun går da tilbake til stillingen sin som professor ved NMBU. Jan T. Lifjeld skal da være fungerende direktør. Men nå er stillingen lyst ut. Dette skriver Uniforum.

Jan T. Lifjeld er fungerende direktør for museet.

Den som får stillingen bør ha professorkompetanse, men i alle fall doktorgrad.

Naturhistorisk museum er Norges største samling av naturvitenskapelige objekter, med så mye som 65 prosent av landets totale naturhistoriske samlinger. Museet har 150 ansatte, og i 2018 var besøkstallet nesten 800 000 personer.

Stillingen er et åremål på fire år. Dette kan forlenges, men man kan ikke ha stillingen i mer enn 12 år, heter det i utlysningen. Søknadsfristen er 8. oktober.

(Hilde Kristin Strand / Khrono)

Kortnytt

Smått og stort om høyere utdanning og forskning

  • Viserektor blir midlertidig prorektor

    Elise Lystad

    Rikke Gürgens Gjærum tar midlertidig over ansvaret som prorektor for utdanning ved UiT Norges arktiske universitet, i påvente av en permanent erstatter for Kathrine Tveiterås.

    — Jeg er bedt av rektor om å ta over utdanningsfeltet fra 1. april midlertidig. Stillingen lyses ut med søknadsfrist 22. april, så det er for kort tid for å få noen helt nye inn i universitetsledelsen, sier Gürgens Gjærum til Harstad Tidende, som omtalte saken først.

    Fra før er Gürgens Gjærum viserektor. Hun skal nå også være rektors stedfortreder når han er borte.

    Gürgens Gjærum har ikke bestemt seg om hun skal søke på prorektorstillingen eller ikke, men sier hun er i tenkeboksen.

    Rikke Gürgens Gjærum har midlertidig trådt inn i rollen som prorektor ved UiT.
  • BI-professor vil bli høyesteretts­dommer

    Elise Lystad

    For andre gang søker professor Marius Emberland embete som dommer i Høyesterett, melder Rett24.

    Til vanlig jobber Emberland ved Institutt for rettsvitenskap og styring ved Handelshøyskolen BI. Han har tidligere vært advokat hos Regjeringsadvokaten. Han søkte sist å bli høyesterettsdommer i oktober 2024.

    Det er fem søkere til stillingen.

    Blant disse er Torunn Elise Kvisberg, som er lagdommer i Eidsivating, men tidligere har vært professor ved Høgskolen i Innlandet. Også på listen er Gjermund Mathisen, Anja Jonassen, og Therese Steen.

    Marius Emberland, professor ved BI, søker jobb som høyesterettsdommer.
  • Storbritannia åpner senter for å bekjempe cyberangrep

    Joar Hystad

    Storbritannia har lansert et nytt sikkerhetsoperasjonssenter, som har som formål å hjelpe britiske høyere utdanningsinstitusjoner med å bekjempe cyberangrep.

    Det skriver Times Higher Education (THE).

    I 2024 rapporterte institusjonene om flere hundre hendelser, inkludert elleve store angrep, som fikk en rekke negative følger for datasystemene til de aktuelle institusjonene.

    Det nye sikkerhetsoperasjonssenteret består av flere team med eksperter innenfor IT og data, som skal oppdage og beskytte institusjonene mot trusler, samt å gripe inn hvis det skjer angrep.

    — Det vi gjør nå handler mye om å forhindre store hendelser, så vi stopper dem før de blir et problem, uttaler David Batho, sikkerhetsdirektør i selskapet Jisc, som har hovedansvaret for det nye senteret.

  • Åpnet ny campus på Adamstuen

    Joar Hystad

    Torsdag forrige uke var det duket for åpning av Oslo Nye Høyskoles (ONH) campus på Adamstuen i Oslo.

    Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) ledet den offisielle åpningen.

    — Her ligger det godt til rette for studentaktivitet, læring og trivsel, og jeg gleder meg til å følge med på utviklingen, uttaler statsråden i en pressemelding fr ONH.

    Nesten 4000 studenter studerer ved ONH, og åpningen av den nye campusen på Adamstuen trekkes fram som en viktig milepæl i satsingen på moderne og fleksibel utfanning i et området som utvikles av Oslo kommune og Linstow.

    — Dagens studenter har ulike behov. Mange ønsker mer frihet i hverdagen, og vi vil imøtekomme dette ved å tilby en blanding av nettstudier og fysisk undervisning. På den måten skaper vi et alternativ til det mer tradisjonelle studieløpet, sier administrerende direktør i ONH, Morten Danielsen.

    Rektor Sander Sværi og Sigrun Aasland ¨åpningen.
  • Professor ble styre­leder i NFFO

    Joar Hystad

    I forbindelse med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforenings (NFFO) styremøte i helgen, ble Marte Blikstad-Balas valgt som ny styreleder.

    Det skriver NFFO på Facebook.

    Blikstad-Balas er til daglig professor ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO).

    Blikstad-Balas tar over som styreleder etter forfatter Aage Borchgrevink, som nå har rundt 20 år bak seg i organisasjonen.

    Under helgens styremøte ble ellers Anders Vaa gjenvalgt som styreleder for Det faglitterære fond.

  • Professor får ærestittel i USA

    Elise Lystad

    Fysikkprofessor Morten Hjorth-Jensen ved UiO er valgt til fellow (æresmedlem) i American Association for the Advancement of Science (AAAS), melder Titan.

    Han er den tredje nordmannen som får en slik ærestittel noensinne. Organisasjonen står bak tidsskriftet Science.

    – Jeg ble virkelig overrasket og ikke så rent lite stolt da jeg fikk beskjeden. Det er ekstremt tilfredsstillende å bli anerkjent av det bredere vitenskapelige samfunnet, sier Hjorth-Jensen til Titan.

    Hjort-Jensen er fra før medlem i AAAS, og han sier det er blant annet fordi de er en tydelig stemme for vitenskap og vitenskapelig dialog.

    I begrunnelsen for ærestittelen trekker AAAS fram professorens bidrag til sitt forskningsfelt, kvantemekanikk for mangepartikkel-systemer. I tillegg hans enestående innsats for utdanning av unge forskere. Hjort-Jensen har fra før mottatt flere undervisningspriser.

    – Jeg ekstremt takknemlig overfor alle studentene jeg har hatt det privilegiet å følge gjennom årene. Det er en vedvarende inspirasjonskilde.

    Morten Hjort-Jensen ble stolt da han fikk vite om sitt nye æresmedlemskap i AAAS.
  • Øker samisk stipend

    Elise Lystad

    Sametingsrådet øker stipend for samiskspråklige barnehagelærer- og lærerstudenter, står det i en pressemelding fra Sametinget.

    Satsene økes fra 25.000 kroner til 45.000 kroner per semester for studenter som tar denne utdanningen. Tar man en samiskspråklig lærer- eller barnehagelærerutdanning på fulltid, vil man motta 90 000 kroner i året.

    – Stipendøkningen er ment til å motivere flere til å ta en samiskspråklig pedagogisk utdanning, fordi vi trenger flere samiskspråklig fagfolk i skole og barnehage, sier sametingsråd Maren Benedicte Nystad Storslett (NSR) i pressemeldingen.

    Deltidsstudenter får 18.000 kroner for 15-29 studiepoeng, og 9000 kroner får 10-14 studiepoeng.

    – Sametingets stipendordninger er en del av vår rekrutteringsinnsats. Målet er at flere tar studier som gir samisk språkkompetanse på høyere utdanningsnivå, sier Nystad Storslett.

    Sametingsråd Maren Benedicte Nystad Storslett (NSR).
  • UiO best i Norden på religion og teologi

    Espen Halvorsen Bjørgan

    Universitetet i Oslo er best i Norden, og nummer 37 i verden, innen religion og teologi, i følge rangeringen til QS World university rankings.

    Det skriver universitetet selv på sine sider.

    — Vi ønsker å bidra til et mer bærekraftig samfunn ved å være dagsaktuelle og ha undervisning og forskning på et høyt internasjonalt nivå. Denne rankingen tar jeg som en indikasjon på at vi beveger oss i riktig retning, sier dekan Anders Runesson til fakultets egne sider.

  • Universitetslektor kan vinne Årets barnehageinspirator

    Espen Halvorsen Bjørgan

    Universitetslektor Marcela Montserrat Fonseca Bustos ved OsloMet er en av tre nominerte til prisen «Årets barnehageinspirator».

    Det melder avisen Barnehage.no.

    De skriver at Bustos særlig er opptatt av flerkulturelle perspektiver på barndom og barnehage, samt hvem som har tilgang på innenforskap og posisjoner som verdifulle medlemmer av fellesskapet.

    -- Barnehagen er mitt Narnia, dit jeg drar når jeg går inn i klesskapet. Jeg kommer til å gå tilbake og jobbe i barnehage i fremtiden, for jeg savner samarbeidet med gode kolleger og det å reflektere over og utforske livet sammen med ungene, sier Bustos til avisen.

  • Innlandet søker ny direktør

    Espen Halvorsen Bjørgan

    «Norges nyeste universitet trenger å forbedre ledelse og koordinering av de samlede leveransene fra administrasjonen vår.» skriver landets ellevte universitet i en stillingsannonse.

    De er på jakt etter en organisasjonsdirektør som vil tre inn som medlem i rektors ledergruppe «...og vil ha en sentral rolle i strategisk ledelse, utvikling og omstilling ved institusjonen.»

    Både stillingen, og Avdeling for organisasjon og fellestjenester, som den nye direktøren får ansvaret for, er nyopprettet.

    Søknadsfristen er satt til 22. april.

  • Studenter jobber ulovlig som sykepleiere: — Uforsvarlig

    Joar Hystad

    Fagbladet Sykepleien har funnet ut at 29 norske kommuner bruker legestudenter i sykepleier- og helesefagarbeiderstillinger.

    Legestudenter som tar jobb som sykepleiere, bryter norsk lov om helsepersonell, står det i artikkelen, som retter søkelyset på at mange av studentene er fra andre europeiske land enn Norge.

    — Legestudenter har ikke lov til å jobbe som sykepleiere uten autorisasjon, understreker professor i rettsvitenskap ved UiO, Anne Kjersti Befring, overfor Hallingdølen, som også har skrevet om dette temaet.

    De fleste av legestudentene jobber på sykehjem og i hjemmesykepleien, men det er også registrert legestudenter som har jobbet på legevakt som sykepleier, med ansvar for vakttelefon som sykepleier, skriver Sykepleien.

    NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, kommenterer saken slik:

    — Det er ulovlig, uforsvarlig og potensielt livsfarlig. Helsepersonelloven slår fast at sykepleier er en beskyttet tittel. Å ansette eller titulere noen som sykepleier uten autorisasjon er et klart brudd på loven.

    Lill Sverresdatter Larsen kaller det potensielt livsfarlig at legestudenter opptrer som sykepleiere i enkelte situasjoner.
  • Han skal styre Statsbygg de neste seks årene

    Joar Hystad

    Øystein Børmer gir seg som tolldirektør og leder av Tolletaten for å bli ny administrerende direktør i Statsbygg. Åremålsperioden for stillingen er seks år.

    57 år gamle Børmer tar over stillingen etter Harald Vaagaasar Nikolaisen.

    Øystein Børmer var statssekretær i Finansdepartementet fra 2001 til 2005. Før han ble tolldirektør var han øverste leder og direktør for Senter for statlig økonomistyring, som nå er bedre kjent som Direktoratet for økonomistyring (DFØ).

    — Jeg ønsker Øystein Børmer lykke til og ser fram til samarbeidet, uttaler digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding fra Regjeringen.

    Øystein Børmer blir ny sjef for Statsbygg.
  • Prorektorvikar på plass i Volda

    Hilde Kristin Strand

    Ved Høgskulen i Volda (HVO) skal prorektor ha noko så, i denne samanhengen, uvanleg som foreldrepermisjon. I vinter drøfta styret korleis dei skulle gripa saka an. Sidan Søvik er vald, er det han som formelt kan steppa inn som rektor dersom det er naudsynt.

    No er løysinga at førsteamanuensis Ingeborg Berg Skogen går inn i ei viserektorrolle frå april til august. Prorektor Søvik held framleis i oppgåver som er direkte knytt til styret, medan Skogen går inn i dei daglege arbeidsområda til prorektorstillinga. Mellom anna skal ho leia Forskingsutvalet og Internasjonalt utval ved HVO i den aktuelle perioden, skriv høgskulen i nyhendebrevet sitt.

    Då styret hadde styremøte 13. mars, vart det kjent at høgskuledirektør Ann-Kristin Emblem har sagt opp stillinga si som direktør.

    Rektor Odd Helge Mjellem Tonheim seier til Khrono at det er sett ned eit utval frå styret som jobbar med å finna kandidatar som kan konstituerast som høgskuledirektør.

    — Det er styret som vedtek konstitueringa, og det bør skje i eit ekstraordinært styremøte så snart som råd, seier Tonheim.

    Han seier at stillinga som høgskuledirektør òg ideelt sett bør lysast ut så snart som råd.

    — Det er styret som vedtek utlysingsteksten, og også styret som vurderer om me skal be om ekstern hjelp til å finna eigna kandidatar, seier rektoren.

  • Kvalbein rektor i fire nye år

    Hilde Kristin Strand
    En glede å få fortsette, sa Astrid Kvalbein da det ble kjent at hun ikke fikk motkandidater i rektorvalget ved Norges musikkhøgskole.

    Astrid Kvalbein og Morten Qvenild anses valgt som henholdsvis rektor og prorektor ved Norges musikkhøgskole for perioden 1. august 2025 til 31. juli 2029. Det heter det i protokollen fra høgskolestyrets møte 6. mars.

    Som Khrono har skrevet, var det ingen motkandidat til Kvalbein i vårens valg. Kvalbein går inn i sin andre periode som rektor.

    — Det føles som et privilegium og en glede å få fortsette. Jeg har ledet høgskolen ut av en pandemi og gjennom en tøff økonomisk omstilling. Før jul fikk vi en ny strategi på plass som setter kursen for de neste årene, og jeg er veldig klar for å få lede musikkhøgskolen videre, sa hun til Khrono i vinter.

    Vivianne Sydnes blir viserektor. Hun er ikke formelt valgt, slik som rektor og prorektor er, men Kvalbein varslet allerede før jul at Sydnes også blir en del av rektoratet.

  • NTNUs filmpris til Mari Nilsen Neira

    Solveig Mikkelsen

    NTNUs filmpris for 2025 går til Mari Nilsen Neira, som er regissør, produsent, manusforfatter og fotograf.

    NTNU Filmpris deles ut i samarbeid med filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. Prisen hedrer aktører som fremmer trøndersk filmproduksjon og bidrar til å gjøre det filmfaglige miljøet i Trøndelag synlig.

    Et høydepunkt i prisvinnerens karriere så langt, var de Nilsen debuterte på kino i 2023 som hovedregissør for dokumentarfilmen Bunadsgeriljaen, heter det på NTNUs egen nyhetsside.

    Portrett av Mari Nilsen Neira
    Mari Nilsen Neira har markert seg ved å få fram det kvinnelige perspektivet i film.
  • 5 mill. til forskning etter å ha sett Team Pølsa

    Solveig Mikkelsen

    Mange hjerter banker etter at TV-seerne har sett Team Pølsa på NRK.

    En av deltakerne er Syver Blindheim (13), som har barnedemens.

    Spleisen som vil støtte Syver og andre barn med barnedemens har nå fått inn 5 millioner kroner.

    Pengene skal gå til å støtte forskning ved NTNU og Oslo Universitetssykehus i regi av teamet til forsker Magnar Bjørås.

    I laben til NTNU kan han og forskerne vise fram levende miniorganer og forklare hvordan de forsker på. barnedemens — og andre sjeldne nevrogenerative lidelser.

    Syver Blindheim (fra venstre) og Trygve Kroken-Braate fra Team Pølsa fikk møte Kronprins Haakon under Ski-VM i Trondheim.
  • Universitetsavisa: Nå skal lokalene til NTNU bli skitnere

    Joar Hystad

    Eiendomsavdelingen ved NTNU skal spare 42,5 millioner kroner i 2025. Blant tiltakene er dårligere renhold i undervisningsrom og ingen vasking av utsiden av vinduer.

    Det skriver Universitetsavisa (UA), som siterer NTNUs internkanal Innsida.

    Hovedårsaken for de planlagte kuttene er at inntektene som kommer inn via internhusleien ikke lenger dekker kostnadene. Dermed vil de blant annet senke renholdsstandarden i undervisningsrom.

    Grunnen for at kvaliteten på renhold i undervisningsrommene nå settes ned er blant annet at fire renholdsstillinger ble trukket tilbake i 2024. Det skal ellers kuttes ressurser til utvikling av læringsarealer og vedlikehold av bygningsmassen.

    — I ytterste konsekvens kan vi bli nødt til å stenge av enkelte rom og lokaler, skriver Eiendomsavdelingen på Innsida.

    I 2025 skal det heller ikke brukes ressurser på å rengjøre vinduer utvendig på NTNUs campuser i Trondheim. Andre sparetiltak som vurderes er nedjustert ventilasjon etter ordinær arbeidstid, skriver UA.

    Hovedbygningen til NTNU ligger på Gløshaugen i Trondheim
    NTNUs hovedbygning hovedbygget Gløshaugen.
  • Disse to stiller til dekanvalg ved UiB

    Joar Hystad

    Professorene Sigrid Eskeland Schütz og Jørn Jacobsen stiller til valg som dekan og prodekan ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

    Ny dekan og prodekan skal velges for en fireårsperiode fra 1. august 2025 til 31. juli 2029. Dekan og prodekan velges inn som par. Fristen for å fremme forslag til kandidater gikk ut mandag 17. mars, og bare ett forslag kom inn, skriver UiB på sin nettside.

    De to kandidatene ble foreslått av professorene Han Fredrik Marthinussen, Knut Einar Skodvin og Ørnulf Øyen. Eskeland Schütz og Jacobsen har akseptert nominasjonene, og de formelle kravene til valgbarhet er oppfylt.

    Valget skal foretas av fakultetsstyret i styremøtet 20. mai.

    Sigrid Eskeland Schütz og Jørn Jacobsen stiller til valg som dekan og prodekan.
  • Krever at Mahmoud Khalil blir satt fri

    Joar Hystad

    Organisasjonen Palestinas venner på OsloMet har sendt et brev til den amerikanske ambassaden i Oslo, der de krever at den palestinske studenten Mahmoud Khalil umiddelbart blir løslatt fra fengsel.

    Khalil ble arrestert av amerikanske immigrasjonsmyndigheter lørdag 8. mars, etter å ha holdt en tale i forbindelse med demonstrasjonene mot Israels krigføring på Gazastripen.

    Studenten, som fullførte sin mastergrad like før jul, har det siste året spilt en sentral rolle i protestene mot Israel ved Columbia University, universitetet som ble president Donald Trumps første offer da han innførte bevilgningsstopp og restriksjoner mot universiteter han mener ikke beskytter jødiske studenter mot trakassering.

    I brevet til den amerikanske ambassaden peker Palestinas venner på OsloMet på at arrestasjonen av Khalil er et brudd på ytringsfriheten og et angrep på menneskerettighetene.

    — Dette er gjort for å skremme ham og andre fra å delta og ytre seg fritt om Israels krigsforbrytelser. Dette er meget kritikkverdig, står det i brevet.

    Overfor Khrono formidler talsmann for Palestinas venner på OsloMet, Palle Michael Nielsen, at de også ønsker å oppfordre andre palestinavenner og universiteter i Norge til å sende brev til den amerikanske ambassade i Oslo med det samme budskapet.

  • Simula styrker satsingen på cybersikkerhet

    Joar Hystad

    Simula Research Laboratory styrker satsingen sin på cybersikkerhet, og har ansatt Jostein Jensen som leder for den nye sikkerhetsenheten, skriver det statseide forskningsselskapet i en pressemelding.

    Jensen kommer fra stillingen som sikkerhetsdirektør i Norsk helsenett.

    Administrerende direktør i Simula, Lillian Røstad, uttaler at den utvidede satsingen på cybersikkerhet skal bidra til å styrke Norges digitale totalansvar.

    — Robust cybersikkerhet er en forutsetning for å opprettholde samfunnskritiske funksjoner, sier direktøren.

    I januar understreket Regjeringen i sin totalberedskapsmelding viktigheten av å styrke den digitale motstandskraften i Norge. Bakgrunnen er den spente sikkerhetspolitiske situasjonen globalt, den raske teknologiutviklingen og det økende omfanget av digitale sårbarheter og cyberangrep.

    Den nye enheten for cybersikkerhet er operativ fra april av, og skal samarbeide tett med akademia, næringsliv og myndigheter for å sikre at forskning omsettes til praktiske løsninger, står det i pressemeldingen fra Simula.

    Jostein Jensen skal lede den nye enheten i Simula. Det er administrerende Simula-direktør Lillian Røstad fornøyd med.
  • 77,8 millioner kroner til fagskolene

    Joar Hystad

    Regjeringen gir 77,8 millioner kroner fordelt på 18 fagskoler over hele landet.

    Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

    Pengene skal gå til å utvikle utdanningstilbud som arbeidslivet etterspør, oppgradere utstyr og styrke lærernes kompetanse.

    For første gang er også internasjonalt samarbeid inkludert i ordningen, med 6,5 millioner kroner til prosjekter i samarbeid med institusjoner i Belgia, Danmark, England og Tyskland, står det i pressemeldingen.

    Fagskulen Vestland, her representert ved utdanning innan leiing i havbruksoperasjonar i Måløy, er den fagskulen som får aller mest i tildelinga frå Regjeringa.

    Sjekk hvilke fagskoler som får hva i tabellen nederst.

    — Fagskolene gir praksisnære, korte utdanninger som er tett på behovene i arbeidslivet. Med disse pengene styrker vi fagskolene, og sikrer høy kvalitet i studietilbudet som er tilpasset det lokale næringslivet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).

    Midlene er bredt geografisk fordelt, med tildelinger til fagskoler i alle landsdeler. Fagskoler i fylkene Innlandet, Oslo og Vestland mottar de største tildelingene.

  • SV vedtok studiestøtte-økning

    Joar Hystad

    Under sitt landsmøte i helgen vedtok Sosialistisk Venstreparti (SV) å knytte studiestøtten til 2G, noe som i dag tilsvarer 248.056 kroner — en sum som utgjør 6700 ekstra kroner i måneden fra slik studiestøtten er i dag.

    Utdanningspolitisk talsperson i SV, Grete Wold, uttaler i en pressemelding at SV er på lag med studentene, og peker blant annet på at SV har kjempet gjennom over 40.000 kroner i økt studiestøtte til studentene de siste årene.

    — Vi er glade for det vi har fått til så langt, men vi er ikke ferdige. Vi vil øke studiestøtta med 80.000 kroner til. Skal vi få til det, trenger vi studentenes støtte i valget i høst, sier Wold.

    Å knytte studiestøtten til grunnbeløpet (G) i folketrygden har vært et uttalt krav fra Norsk studentorganisasjon (NSO) i en årrekke. I fjor sommer meldte Arbeiderpartiet at de ville gjøre nettopp dette, uten å nevne hvor mye av grunnbeløpet støtten skal knyttes til. NSO har vært tydelige på at 1,5G er et minimum, men SV vil nå altså strekke seg enda lenger — til 2G.

    — Det er bra for både studentene og for samfunnet for øvrig om studenter får en reell mulighet til å fokusere på å bli gode på det de skal jobbe med etter studiene, istedenfor å prioritere en deltidsjobb for å få endene til å møtes, sier Grete Wold.

  • Khrono-journalist fikk pris

    Sveinung Engeland

    Khronos journalist Njord V. Svendsen fikk sammen med fotograf Ketil B. Haugstulen prisen for beste feature da Norsk Journalistlag Bergen hadde sin årlige prisfest Gullparaplyen fredag.

    Vinnerbidraget - Med 47 strenger mot Putins krig - handler om den russiske harpespilleren Masha som reiste til Norge for å studere på Norges musikkhøgskole og som ville bruke eksamenskonserten til å protestere mot krigen og presidenten i hjemlandet.

    Khronos journalist og fotograf fulgte henne i ett år mens hun jobbet med forberedelsene til eksamenskonserten og mens hun strevde med å finne et feste i hverdagen og studentlivet langt hjemmefra.

    Dette sier juryen i sin begrunnelse:

    «Prisen for beste lokale feature går til en reportasje som i tekst og bilder vever sammen den lille historien med det store verdensbildet. Gjennom litterære grep og fortellermetoder, et nydelig og sobert språk og gode, varierte bilder bretter journalist og fotograf ut et nært portrett av et ungt menneske.

    Harpespilleren fra Russland går fra å føle skam over å være russisk til å bruke musikken til å yte motstand mot regimet og krigen – og solidaritet med sin medstudent fra Ukraina. Og vi lesere får være med hele veien.»

    Njord Svendsen på scene med bilde av reportasje på veggen bak
    Njord Svendsen mottar prisen for beste feature.
  • WHO inngår samarbeid med Kristiania

    Elise Lystad

    Verdens helseorganisasjon (WHO) sitt regionale Europakontor inngår avtale med Høyskolen Kristiania om et nytt senter som skal styrke forskning på risikokommunikasjon, samfunnsengasjement og håndtering av informasjonskriser, melder høyskolen i en pressemelding.

    – Vi er stolte over at Kristiania er valgt til å samarbeide med WHO. Det viser at vi har høy internasjonal akademisk anerkjennelse innen risikokommunikasjon, sier rektor Trine Meza ved Kristiania i meldingen.

    WHO og Kristiania går inn i en fireårig samarbeidsavtale, og det nye senteret er opprettet basert på erfaringer fra koronapandemien. Leder for det nye samarbeidssenteret er Audra Diers-Lawson, professor i risiko- og krisekommunikasjon.

    – Målet vårt er å omsette forskning til praktiske løsninger som kan hjelpe helsemyndighetene med å gi bedre helseinformasjon og råd i krisesituasjoner. Vi vet at god risikokommunikasjon kan utgjøre forskjellen mellom liv og død under en helsekrise, sier Diers-Lawson.

    Trine Meza, rektor ved Høyskolen Kristiania, er stolt over at høyskolen er valgt ut til en avtale med WHO.
  • Yrkesfagskole har flyttet inn til Nord universitet

    Joar Hystad

    Onsdag var det duket for offisiell åpning av Trøndelag yrkesfagskole (THYF) i Stjørdal sine nye lokaler i universitetsbygget til Nord universitet på Tangen i Stjørdal.

    Lokalavisen Bladet skriver at mellom 350 og 400 yrkesfagskolestudenter nå har fått nye lokaler i universitetsbyggets fjerdeetasje.

    THYF er den største fagskolen i Trøndelag fylke, med 1200 studenter og 120 ansatte. Skolen har studiesteder i Levanger, Trondheim, Orkanger, Rørvik og på Støren.

    Både studenter og ansatte formidler til Bladet at de føler seg mer som studenter og ansatte i høyere utdanning etter at de nå har flyttet fra lokalene til Tangen vidaregående skole til Nord universitets universitetsbygg.

Powered by Labrador CMS