Etter klimaavtalen - vårt strømmisbruk
Rannveig Dahle etterlyser mer miljøbevissthet på Høgskolen i Oslo og Akershus i dette innlegget.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter klimavedtaket i Paris følger Dagsavisen opp i sin avis (15.12.2015) med et to siders oppslag med overskriften: «Hvordan kan du bli mer klimavennlig?» De foreslår ti enkle hverdagstips. Ett forslag (3) lyder:
«Bruk strømmen smart…. Å redusere energibruken ved å skru av lys og varme i rom du ikke bruker, er en gammel klassiker som fortsatt gjelder».
Jeg har lagt merke til at Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i alle fall ikke praktiserer denne klassiske spareregelen. Snarere tvert imot, der er det mye lys over alt, natt og dag, hverdag som helg. Nordmenn tar den slags sløsing som en selvfølge, ja vi ser det nærmest som en menneskerett. I andre land gjør de ikke det.
For en del år siden hadde jeg tilknytning til universitetet i Umeå, det var lenge før det var fattet noe klimavedtak i Paris. Det slo meg allerede den gangen at jeg aldri, jeg gjentar ALDRI, kom inn på et toalett hvor lysene sto på, og selvfølgelig heller ikke i andre rom. I Norge (og herunder HiOA) kommer du praktisk talt aldri inn på et toalett hvor lysene er slått av, og heller ikke i andre rom.
Jeg mener lysmisbruket nå er blitt en stor utfordring, som også høgskolen må ta på største alvor. Vi trenger større miljøbevissthet. Hermed er utfordringen gitt!
Jeg mener lysmisbruket nå er blitt en stor utfordring, som også høgskolen må ta på største alvor.
Rannveig Dahle
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!