Henrik Syses oppsummering

Luksusseminaret «handlet om alle dem som ikke var der, de fattigste av de fattige»

Påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangens omstridte luksusseminar handlet om de fattigste av de fattige, mener en av deltakerne, Henrik Syse. Khrono har gått gjennom det faglige programmet.

..de som aldri har vært på en slik konferanse eller ville skjønne det som blir sagt de, var det egentlige temaet for Ncolai Tangens seminar, mener Henrik Syse. Her er han fotografert på Arendalsuka,
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

VGs avsløringer om seminaret ved handelshøyskolen Wharton ved University of Pennsylvania der påtroppende sjef i oljefondet, Nicolai Tangen, er alumne og også sitter i styret, har skapt stor debatt denne uken.

Alle snakker om hvem som var der, hvordan de kom seg dit og hva det kostet. Med sitatforbud er det ikke mye som er kjent rundt hva som ble diskutert eller hvem som sa hva. Men Khrono har sett nærmere på hva det faglige innholdet i Nicolai Tangens «drømmeseminar» var, og hva noen av deltakere synes om det.

Fakta

De norske deltakerne på seminaret i USA

  1. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H)
  2. Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted
  3. Avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad
  4. Direktør Kristian Røkke, Aker
  5. FN-ambassadør Mona Juul
  6. Schibsted-direktør Rolv Erik Ryssdal
  7. Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund
  8. Forlegger og eventyrer Erling Kagge
  9. Leder Kjell Ivar Bache i det grønne selskapet Biobag.
  10. Leder Per G. Braathen, reiselivsselskapet Braganza
  11. Forfatter og redaktør Odd Harald Hauge
  12. Advokat Knut Brundtland
  13. Direktør Ulf Sverdrup i Norsk utenrikspolitisk institutt
  14. Filosof Henrik Syse
  15. Generalmajor og FN-sjef Kristin Lund
  16. Investor Thomas Hoegh
  17. Investor Kurt Mosvold
  18. Direktør i Norfund, Tellef Thorleifsson
  19. Skipsreder og tidligere ordfører (H) i Kristiansand, Arvid Grundekjøn
  20. Professor ved Berkeley, University of California, Morten Hansen
  21. Munch-direktør Stein Olav Henrichsen
  22. Investor Christian Jebsen i Verdane
  23. Tidligere Oljefond-sjef Knut Kjær
  24. Investor Bjarne Lie i Verdane
  25. Investor Henrik Lisæth i Explore Equity Partners
  26. Beate Mjaaland i Ako Kunststiftelse
  27. Psykolog Andreas Narum
  28. Direktør Per Saxegaard
  29. Næringslivsleder Olav Selvaag
  30. McKinsey-partner Pål Erik Sjåtil
  31. Ingrid Stange i Partnership for Change
  32. Schibsted-styreleder Ole Jacob Sunde
  33. Dommer Audgunn Syse
  34. Investor Gorm Thomassen i AKO Capital
  35. Avdelingsdirektør Kjersti Trøseid i Norsk pasientskadeerstatning
  36. Kunstnerisk direktør Trude Ugelstad ved Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo
  37. Direktør Erik Valen i Norne Securities

Kilde: VG

I november i fjor tok han med 130 venner og bekjente til sitt eget «drømmeseminar», Back to University. Ifølge hans egne uttalelser hadde han brukt lang tid på planleggingen og invitasjonene gikk ut allerede våren 2018.

På seminaret i Philadelphia sto politikk, økonomi, ledelse og helsepolitikk på dagsorden. VG har omtalt at Tange leide inn to privatfly og dekket overnatting, mat og underholdning for mange av de 130 deltakerne.

Professor: Et solid seminar

Professor ved Berkeley, Morten Hansen, som også var tilstede, skriver i et innlegg i VG 21.april at det var «et solid seminar».

«Som akademiker har jeg deltatt på en rekke konferanser opp gjennom årene (hvor noen er bare for akademikere, og andre som denne har deltakere fra ulike samfunnsroller). Min erfaring var at denne konferansen holdt et veldig høyt faglig nivå, blant annet fordi mange av de som holdt innlegg var av ypperste klasse innenfor deres fagområde», skriver professoren og trekker blant annet fram to av de fremste innenfor sitt eget fagfelt (management og organisasjonsteori): University of Pennsylvania-professorene Adam Grant og Angela Duckworth som holdt innlegg og ledet en diskusjon.

«De er ikke bare akademisk anerkjente men også verdensberømte foredragsholdere, og det var lærerikt tror jeg for alle som var med», skriver Hansen.

Selv ledet han en sesjon om det digitale skiftet for bedrifter med blant annet McKinseys Europa-sjef og en konsernsjef innenfor finans.

37 norske deltakere

Fra Norge deltok 37 samfunnstopper og venner av Tangen. Både Nupi-sjef Ulf Sverdrup og moralfilosof og forsker ved Fredsforskningsinstiuttet (Prio) Henrik Syse sto på gjestelista.

Det samme gjorde dagens arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som da seminaret fant sted var næringsminister, mens han i utgangspunktet var invitert fordi han var tidligere kunnskapsminister og skulle delta i en panelsamtale på 45 minutter om framtidens utdanning.

Fokus i mediene har handlet mye om reisene, maten, intimkonserten med Sting som beløp seg til 70.000 kroner per billett. Dagbladets Børsen har etter innsyn i Isaksens reiseregning kommet fram til at reise og opphold for statsråden og hans statssekretær kostet nærmere en kvart million kroner på turen til USA som også ble kombinert med andre oppdrag.

— Det var en bra konsert med Sting. Men jeg må si at selv om jeg er glad i musikk, så var det faglige seminaret mer spennende, sa Røe Isaksen til Dagbladet fredag.

Dele kunnskap

Tangen sier ifølge Dagbladet følgende om seminaret:

— Bakgrunnen var et ønske om å samle kunnskapsrike mennesker innen ulike felt, dele kunnskap og lære av hverandre. Livslang læring er for meg et viktig mål i livet, og jeg ønsket å dele dette med gode venner og bekjentskaper.

Tidligere NHO-direktør, nå direktør i Schibsted, Kristin Skogen Lund, er en annen profilert norsk deltaker.

Litt nede i saken her finner du programmet.

Ifølge VG kaller Tangen arrangementet i Philadelphia for «drømmeseminaret».

Tangen har selv en bakgrunn med bachelor i finans, russisk mellomfag og studier i historie og sosialpsykologi.

— Jeg har i mange år hatt en drøm om å samle de mest interessante menneskene i verden, innenfor fagfelt jeg har engasjert meg i og som opptar meg, sier Tangen, til VG.

Han trekker fram at han har brukt to år av sitt liv på å samle de fire beste i verden på sosialpsykologi og finne fram til ledende folk innen finans, arkitektur, kunst, diskusjon om menn og makt, kreftforskning, klima – og mat og musikk.

Syse: — Veldig rikt program

Henrik Syse er moralfilosof og forsker ved Fredsforskningsinstiuttet (Prio). Han har ifølge Dagens Næringsliv og andre medier kjent Tangen siden 1987 da de var på russiskkurs i Forsvaret sammen.

Syse har også sittet i styret til Tangens Ako-fond siden 2008 og fått 150.000 kroner i året i honorar, samt i styret til en av hans veldedige fond, som er ubetalt. Syse er medlem i Nobelkomiteen og har vært tidligere etikkrådgiver for Oljefondet.

Syse var også deltaker på Nicolai Tangens seminar i november, og var den som oppsummerte og trakk trådene sammen avslutningsvis, og dermed kunne si noe om hva seminaret egentlig handlet om:

Ifølge en e-post fra Syse handlet oppsummeringen hans om viktigheten av å sette spørsmål i sin større sammenheng (med referanse til bl.a. Sokrates og Augustin), og da ikke bare økonomisk og politisk; viktigheten av å gi rom for debatt og menneskelig tenkning (med referanse til bl.a. Hannah Arendt).

Handlet om alle dem som ikke var der

Videre skriver han til Khrono:

— ...og til slutt det faktum at dem konferansen egentlig handlet om, var alle de som ikke var der: for eksempel de fattigste av de fattige som Nicolai (Tangen red.mrk,) støtter i flere flotte prosjekter i Afrika og Asia så de kan få ordentlig utdannelse, i det hele tatt de som aldri har vært på en slik konferanse eller ville skjønne det som blir sagt der, og selvsagt fremtidige generasjoner, skriver Syse og avslutter:

— Hvordan man bygger fremtid for alle dem, var og er konferansens egentlige mening.

Sitatforbud

Khrono spør hva han synes var mest spennende med programmet.

Han viser til Chatam House-reglene som gjaldt på seminaret, det vil i praksis si sitatforbud, ingen skal siteres fordi alle skal kunne snakke fritt.

Derfor ble også deltakerne oppfordret til ikke å dele ting fra seminaret i sosiale medier.

Men Syse peker likevel på flere han syntes er verdt å trekke fram:

— Programmet var jo så rikt at det er vanskelig å peke på én ting. Men jeg nevner noe, med henvisning til noen av dem jeg husker spesielt, uten forkleinelse for de andre overhodet:

— Fremtiden er kaotisk

Syse trekker så fram at mer generelt formidlet konferansen at fremtiden er kaotisk.

— Trygg oppvekst og god grunnutdanning, kombinert med fortellinger om mening (kunst, musikk etc.) og politisk lederskap er de grunnleggende elementer som trengs for en tryggere fremtid, skriver Syse i en e-post til Khrono.

Han fortsetter:

— Det krever god relasjonell kompetanse og konstant læring. Lucy Kellaway fra Financial Times gjorde enormt inntrykk da hun snakket om hvordan hun har sluttet i sin meget solide jobb som en av Financial Times' fremste kommentatorer for å bli lærer på en inner-city ungdomsskole i London for vanskeligstilte ungdommer.

Skogen Lund: — Svært høy faglig kvalitet

— Turen og seminaret var en fantastisk opplevelse – et eventyr. Jeg er bortskjemt som hele tiden får gå på gode konferanser, men jeg har nok ikke opplevd noen med så høy faglig kvalitet, sier Kristin Skogen Lund til VG.

Til Khrono utdyper Skogen Lund som er administrerende direktør i Schibsted og tidligere NHO-sjef:

— Jeg blir invitert - og deltar - på en rekke seminarer og konferanser i løpet av et år. Nivået på de jeg velger å takke ja til er som regel høyt. Jeg vil likevel si at det faglige nivået på seminaret Tangen inviterte til var sjeldent høyt og ikke minst variert, så det ga meg stort utbytte, skriver Skogen Lund til Khrono.

Hun legger til:

— Alt var bra og interessant, men to ting jeg har delt med mange i etterkant fordi det virkelig ga meg helt nye perspektiver, var Esther Perel som er psykoterapeut og forklarte verdens utvikling ut fra menneskets grunnleggende psykologi samt familiehistorien til den jødiske kunstneren Edmund de Waal og den påfølgende debatten om hvem som egentlig eier kunst. Da var jeg så grepet at jeg var helt satt ut.

Skogen Lund har kjent Nicolai Tangen siden hun var 18 år ifølge Journalisten.

Isaksen: — Meget relevant

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har i en lengre utredning på departementets hjemmesider redegjort for sin deltakelse og sine vurdering.

— Jeg mener at dette var relevant å delta på som næringsminister og arrangementet ble fulgt opp på vanlig måte i departementet, også i tråd med Håndbok for politiske ledelse som sier at statsråders utenlandsreiser er tjenestereiser så sant de ikke er av helt privat karakter, skriver Isaksen, men legger til:

— Som vanlig ville vi også kombinere arrangementet med andre og prioriterte besøk. Samtidig ser jeg også at jeg har gjort noen vurderinger som var dårlige eller mangelfulle og må ta selvkritikk for det – selv om det var vurderinger som jeg den gang mente stod seg.

Statsråd Thorbjørn Røe Isaksen synes det faglige programmet var bedre enn Sting-konserten.

Isaksen trekker blant annet fram følgende som han burde tenkt på:

— Jeg burde stilt flere spørsmål før konferansen. Dette var et arrangement hvor folk deltok i svært forskjellige roller og på svært forskjellige premisser: Noen som personlige venner, noen som forretningsforbindelser, noen som foredragsholdere og noen i egenskap av sine posisjoner.

I tillegg:

— Jeg fokuserte på at dette var en konferanse, men burde sett tidligere at noen av deltagerne var der som privatpersoner og venner. Det skaper uklarhet om arrangementet og fører til betimelige spørsmål i ettertid.

Isaksen skal nå i etterkant betale for mat og drikke, i forkant var det klart at han skulle betale opphold selv, og han deltok ikke på reisen med privatfly.

Tre dagers faglig program

Hovedoverskrift på dag 1 av drømmeseminaret til Nicolai Tangen, ifølge hele programmet som VG har publisert nede i denne saken, var «Hvordan ser verden ut når vi går inn i 2020?» Seminaret ble åpnet av Tangen selv og Dr. Amy Gutmann, rektor ved University of Pennsylvania.

Første bolk het «Går vi mot en global krise»? Her var direktør for Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), Ulf Sverdrup, en av innlederne. Geoffrey Garrett, dekan og professor of management, Wharton school ledet samtalen.

Senere denne dagen var overskriftene blant annet: The descent of men, her snakket Kristin Skogen Lund. I tillegg: Organizational grit, Trust, Fighting groupthink og Relational intelligence.

Dag 2 hadde hovedoverskrift «Ready for the future» på første bolk under overskriften Radical ideas to fix our education systems. Det var her tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, slapp til.

Deretter The Challenging facing business, How design shapes the way we live, og What Type of economic system do we need to prosper in the next decade an beyond. Det var under sistnevnte overskrift at avtroppende leder av oljefondet, Yngve Slyngstad, snakket.

Ettermiddagen på dag 2 fortsatte med en samtale under overskriften The science of Human connection og et eget punkt med Jamie Oliver.

Deretter spurte man Can we cure cancer in our lifetime? Og dagen ble avsluttet under overskriften Art, life and the environment.

For dag 3 valgte man hovedoverskriften Making the world a better place. Denne dagen startet med et innslag om The power og storytelling, deretter Where do objects belong? Thoughts on the restitution debate. Her slapp regjeringsadvokat og Tangen-venn, Fredrik Sejersted, til.

Erling Kagge deltok så under overskriften Extending your range, mens Henrik Syse snakket i 15 minutter rundt Wrap up and reflection som det siste punktet av det faglige programmet.

Oversikt over kostnader

Onsdag sist uke la Tangen fram alle kostnader for seminaret. Dette viser regnskapet Tangen har gjort tilgjengelig skriver VG:

  • 8.824 kroner til mat og drikke per gjest.
  • 2.880 kroner for hotell per natt per gjest.
  • Sting-konsert til rundt 9,2 millioner kroner.
  • Gregory Porter-konsert til 2,3 millioner kroner.
  • Sara Bareilles-konsert til cirka 1,4 millioner kroner.
  • To chartrede privatfly til over 13 millioner kroner.

Les også: Møte på Nupi om direktørens deltakelse på luksusseminar

Powered by Labrador CMS