Tangenseminaret

Møte på Nupi om direktørens deltakelse på luksusseminar

I dag, torsdag, ble de ansatte på Nupi orientert om direktør Ulf Sverdrups deltakelse på det omdiskuterte luksusseminaret til Nicolai Tangen. Flere spør hvorfor Nupi skal betale.

Først skulle ikke NUPI betale for Ulf Sverdrups deltakelse på det omtalte Tangeseminaret i USA. men så ombestemte de seg. I dag, torsdag, blir de ansatte orientert om situasjonen.
Først skulle ikke NUPI betale for Ulf Sverdrups deltakelse på det omtalte Tangeseminaret i USA. men så ombestemte de seg. I dag, torsdag, blir de ansatte orientert om situasjonen.
Publisert Oppdatert

VGs avsløringer om seminaret ved handelshøyskolen Wharton ved University of Pennsylvania der påtroppende sjef i oljefondet, Nicolai Tangen er alumne og også sitter i styret, har skapt stor debatt.

Fakta

NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt)

 • Norsk Utenrikspolitisk Institutt [NUPI] er forsker på internasjonale spørsmål innen områder av særlig relevans for norsk utenrikspolitikk.
 • NUPI har 45 hele forskerstillinger og 15 stillinger i administrasjon og kommunikasjon.
 • NUPIs årlige omsetning ligger på 75 – 80 millioner kroner. Mer enn 75 prosent av disse inntektene kommer fra prosjektanskaffelser.

Kilde: nupi.no

Nå har det også oppstått debatt på arbeidsplassen til en av de norske deltakerne, Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

I november i fjor tok Tangen med seg 130 venner og samfunnstopper til sitt eget «drømmeseminar», Back to university. Ifølge hans egne uttalelser hadde han brukt lang tid på planleggingen og invitasjonene gikk ut allerede våren 2018.

På seminaret i Philadelphia sto politikk, økonomi, ledelse og helsepolitikk på dagsorden. VG har omtalt at Tangen hadde leid inn to privatfly og dekket overnatting, mat og underholdning for mange av de 130 deltagerne, som kom fra hele verden.

Nupi-direktør blant talere og deltakere

En av deltakerne var direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), Ulf Sverdrup. Også han fikk opphold og reise påspandert av Nicolai Tangen. Sverdrup deltok i den første samtalen på dag 1 av seminaret under tittelen «Er vi på vei inn i en stor global krise?».

— Jeg var med på flyet som Nicolai hadde satt opp fra Gardermoen. Jeg betalte ingenting selv for opplegget og fakturerte heller ingenting for mitt bidrag, sa Sverdrup til VG i den første saken deres som ble publisert lørdag morgen.

VG skriver også at de to har vært venner i ti år og spør om Sverdrup var der som direktør for Nupi.

Fakta

De norske deltakerne på seminaret

 1. Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H)
 2. Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted
 3. Avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad
 4. Direktør Kristian Røkke, Aker
 5. FN-ambassadør Mona Juul
 6. Schibsted-direktør Rolv Erik Ryssdal
 7. Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund
 8. Forlegger og eventyrer Erling Kagge
 9. Leder Kjell Ivar Bache i det grønne selskapet Biobag.
 10. Leder Per G. Braathen, reiselivsselskapet Braganza
 11. Forfatter og redaktør Odd Harald Hauge
 12. Advokat Knut Brundtland
 13. Direktør Ulf Sverdrup i Norsk utenrikspolitisk institutt
 14. Filosof Henrik Syse
 15. Generalmajor og FN-sjef Kristin Lund
 16. Investor Thomas Hoegh
 17. Investor Kurt Mosvold
 18. Direktør i Norfund, Tellef Thorleifsson
 19. Skipsreder og tidligere ordfører (H) i Kristiansand, Arvid Grundekjøn
 20. Professor ved Berkeley, University of California, Morten Hansen
 21. Munch-direktør Stein Olav Henrichsen
 22. Investor Christian Jebsen i Verdane
 23. Tidligere Oljefond-sjef Knut Kjær
 24. Investor Bjarne Lie i Verdane
 25. Investor Henrik Lisæth i Explore Equity Partners
 26. Beate Mjaaland i Ako Kunststiftelse
 27. Psykolog Andreas Narum
 28. Direktør Per Saxegaard
 29. Næringslivsleder Olav Selvaag
 30. McKinsey-partner Pål Erik Sjåtil
 31. Ingrid Stange i Partnership for Change
 32. Schibsted-styreleder Ole Jacob Sunde
 33. Dommer Audgunn Syse
 34. Investor Gorm Thomassen i AKO Capital
 35. Avdelingsdirektør Kjersti Trøseid i Norsk pasientskadeerstatning
 36. Kunstnerisk direktør Trude Ugelstad ved Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo
 37. Direktør Erik Valen i Norne Securities

Kilde: VG

– Jeg tror mange av dem som var der var venner og bekjente av Nico. Så det var vel en kombinasjon. Men grunnen til at jeg snakket var at jeg jobber med det feltet, svarer Sverdrup til VG lørdag.

Snur om betaling

Men mandag ombestemte Nupi seg, og i en pressemelding forteller de at de nå vil ta regningen for Sverdrups deltakelse.

— Det er vanlig praksis for Nupi og akademia generelt at reise og opphold dekkes av arrangør ved faglige bidrag. I lys av omstendighetene har vi imidlertid vurdert det dit hen at vi vil be om en faktura knyttet til Sverdrups reiseutgifter, forklarer kommunikasjonsdirektør Åsmund Weltzien til E24.

Ifølge E24 sier Weltzien at beslutningen om at de skal ta regningen er tatt av styret og Nupis ledergruppe gjennom helgen.

— Det var ikke en enkel sak, da det i forskningsverdenen ofte er vanlig at konferansearrangør dekker reiseutgifter. Men vi forstår at denne saken er annerledes, sier han til E24.

Til Khrono torsdag presiserer Weltzien at formuleringen om at saken var styrebehandlet var litt upresis av E24, det burde stått behandlet av styreleder og deler av ledergruppen, skriver Weltzien i en sms til Khrono.

Møte om saken

I dag, torsdag, arrangerte ledelsen ved Nupi allmøte om saken.

Etter det Khrono erfarer har det kommet spørsmål og oppstått noe frustrasjon på instituttet for at Nupi plutselig skal betale regningen for oppholdet til Sverdrup.

Flere spør om hvorfor man så raskt ombestemte seg og nå velger å betale for turen, og hvilke prosjekter internt som skal belastes. Flere stiller også spørsmål ved om det er Tangens regnestykker som skal legges til grunn med tanke på kostnader, eller om det er hva turen faktisk kostet som skal legges til grunn.

Det er forhold rundt Sverdrups deltakelse som de ansatte blir orientert om i dag.

På henvendelse fra Khrono svarer kommunikasjonsdirektør Åsmund Weltzien at han tar kontakt på et senere tidspunkt torsdag. Andre ansatte og representanter ved Nupi henviser til Weltzien når vi tar kontakt, men bekrefter at det er møte om saken i dag.

I etterkant av møtet skriver Weltzien i en sms til Khrono at det var et internt møte de hadde i dag. Ulf Sverdrup orienterte og besvarte spørsmål. Det var et internt møte og vi referer av prinsipp ikke fra disse, heter det i sms fra Weltzien.

Skal diskutere retningslinjer senere

Kate Hansen Bundt er styreleder for NUPI og generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité.

— Har dere styrebehandlet denne saken om hvem som skal betale regningen for direktørens deltakelse på det omdiskuterte Tangen-seminaret?

— Nei, det er ikke styrebehandlet, svarer Bundt.

Hun legger til at hun ikke har funnet grunn til å innkalle til ekstraordinært styremøte i sakens anledning, men at styret er orientert om situasjonen.

— Vi vil behandle saken på vårt første styremøtet i starten av juni. Da vil vi se på de retningslinjer vi har og om det i lys av denne saken bør gjøres endringer på disse, sier Bundt til Khrono.

Også på seminar: Statsråd Thorbjørn Røe Isaksen.
Også på seminar: Statsråd Thorbjørn Røe Isaksen.

37 norske deltakere

Fra Norge deltok 37 samfunnstopper og venner av Tangen. I tillegg til Nupi-sjef Ulf Sverdrup, sto også forsker ved Fredsforskningsinstiuttet (Prio), Henrik Syse, på gjestelista.

Det samme gjorde arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som var invitert fordi han var tidligere kunnskapsminister og skulle delta i en panelsamtale på 45 minutter om framtidens utdanning.

Tidligere NHO-direktør, nå direktør i Schibsted, Kristin Skogen Lund, er en annen profilert norsk deltaker.

Her finner du programmet.

Endringslogg:

23.04.2020, kl. 17.25: Saken er oppdatert med kommentarer fra kommunikasjonsdirektør i Nupi, Åsmund Weltzien og styreleder i Nupi, Kate Hansen Bundt.

Powered by Labrador CMS