Etter krav fra fagforeningene ved høgskolen fikk rektor Kari Toverud Jensen vel 150.000 kroner i lønnsøkning rett før jul. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Lønnshopp for HiOA-topper

Rektor, ikke direktøren, skal av prinsipp tjene mest ved høgskolen, mente fagforeningene. Resultatet ble et lønnshopp for begge to. Og aller mest fikk rektor.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Kari Toverud Jensen fikk et lønnstillegg på vel 150.000 kroner mens høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø (bildet under) økte sin lønn med noe over 60.000 kroner rett før jul.

Grunnen til at høgskoledirektør fikk såvidt mye mindre tillegg enn rektor Jensen var at Wedø hadde tjent nesten 100.000 kroner mer i  året enn Jensen. Etter de nye justeringene tjener nå rektor rundt 20.000 kroner mer enn direktøren i året. 

Det var i et ekstraordinært lokalt forhandlingsmøte mellom høgskolestyrets arbeidsutvalg og høgskolens fagforeninger 19.desember i fjor, at HiOAs to toppledere fikk hvert sitt lønnshopp.

Høgskolens fagforeninger er fornøyd med at det nå er rektor, og ikke høgskoledirektøren, som tjener mest ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Når toppene blir belønnet for ekstraordinær arbeidsinnsats, så må det også gjelde for andre.

Vera Berg

Viktig prinsipp

— Dette er et viktig prinsipp for oss. Det er flere som har reagert på at direktøren har tjent mer enn rektor, og for å rette opp denne forskjellen ble det slik i år, sier hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet, Vera Berg, til Khrono. 

I oktober 2013 vedtok høgskolestyret å sette ned et arbeidsutvalg «for å gjennomgå og vurdere arbeidsvilkår og lønnsforhold for rektor og høgskoledirektør». Bakgrunnen er at det nå er halvveis i valgperioden.

De to eksterne styremedlemmene Kari Pahle og Agnetha Bladh ble oppnevnt som arbeidsutvalg og til å forhandle med tjenestemannsorganisasjonene ved høgskolen. Kari Pahle (bildet under) ledet forhandlingsmøtet i desember. Forhandlingene var et såkalt 2.3.4-møte, altså lokale forhandlinger på særskilte vilkår.

En viktig begrunnelse for å løfte høgskoledirektørens lønn var blant annet ekstraordinær arbeidsinnsats med AFI/NOVA-saken.

Ekstraordinær arbeidsinnsats

—  Vi synes at HiOA har to dyktige ledere og at en justering var på tide. Vi ønsket å løfte begge disse stillingene, for de har et stort lederverv begge to. Og gjennom justeringene får vi vist at vi synes de gjør en god jobb, sier Kari Pahle, og understreker at det er snakk om statlige lederstillinger på veldig høyt nivå, dette.

Hun sier også at hun er fornøyd med at møtet og samtalene med organisasjonene foregikk i en veldig god tone.

— Men når vi skjønte at det var et sterkt ønske fra tjenesteorganisasjonene at det skulle slås fast som et prinsipp at rektor skal tjene mer enn direktøren, sa vi ja til dette, selv om vi selvfølgelig ikke kan garantere at det vil kunne bli slik bestandig. Men rektor er jo tross alt den øverste lederen, sier Pahle.

Fagforeningene fornøyd med prinsippet

Både Forskerforbundet og Norsk Tjenestemannslag (NTL) er fornøyd med prinsippet om at rektor skal tjene mest. Det samme er Juristforbundet lokalt. Alle tre foreningene var med i forhandlingene.

— Vi har en valgt rektor som også har posisjon som styreleder. Hun er jo sjefen, sier Jens Petter Berg i Juristforbundet, som mener at det å få slått fast som prinsipp at rektor skal tjene mest, også er viktig i debatten om valgt eller ansatt rektor.

— I tillegg vil dette kunne hindre at det øvrige toppdirektørsjiktet drar i fra og blir lønnsledende, sier Berg (bildet under).

Vil ikke miste direktøren

Vera Berg i Forskerforbundet mener at det var viktig å få justert lønningene til begge de to høgskoletoppene nå. 

— Vi vil jo ikke miste høgskoledirektøren i den fasen vi er inne i nå, sier Berg. Hun er også klar på at argumentet om at de bør få lønnsjusteringer som følge av ekstraordinær arbeidsinnsats bør få konsekvenser for andre ved høgskolen også. 

— Når toppene blir belønnet for ekstraordinær arbedisinnsats, så må det også gjelde for andre, sier Vera Berg. 

Leder i NTL, Anders Lyng, er enig. 

— Både fusjonen og virksomhetsoverdragelsene av AFI og NOVA har ført til økt arbeidsbelastning for mange tilsatte ved HiOA og ikke bare høgskoledirektøren. Det er viktig for NTL at dette ikke bare gjelder for ledelsen, men også for andre tilsatte ved HiOA, sier Lyng.

— Det har tidligere blitt varslet en innstramming i praktiseringa av lønnspolitikken når det gjelder dette punktet, med mindre bruk av varige lønnstillegg. Vi er nå i ferd med å se på lønnspolitikken og hvordan den praktiseres og dette er viktige ting å ta med seg inn i arbeidet her. Det er klart at det skal ikke være forskjell på hvilke begrunnelser og virkemidler som skal brukes avhengig av hvor du er i organisasjonen, sier Lyng.

Kari Pahle bekrefter at argumentet om ekstraordinær arbeidsinnsats var et viktig argument i forhandlingene. 

— Det er krevende arbeid med fusjonen og med omstillingene som er nødvendige som følge av den,  og i tillegg er det AFI- og NOVA-saken som har krevd ekstra innsats. Dette er absolutt forhold vi la vekt på under justeringene, sier Pahle. 

— Flere av fagforeningene mener at det nå må bli lettere for andre ansatte å få økt lønn som følge av ekstraordinær arbeidsinnsats? 

— Det har de sin fulle rett til å mene, men jeg har ikke fullmakt til noe annet enn akkurat å vurdere disse to lederstillingene, sier Pahle. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS