Sju fagforeninger vil øke lønna lokalt på høgskolen, men administrasjonen anbefaler høgskolestyret å si nei. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Sju fagforeninger vil øke lønna lokalt på høgskolen, men administrasjonen anbefaler høgskolestyret å si nei. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Høgskolen sier nei til 12 millioner i lokale lønnsforhandlinger

Partene i det sentrale oppgjøret har ikke satt av midler til lokale lønnsoppgjør i år. Sju foreninger på høgskolen ber om 12 millioner til en lokal lønnspott. Administrasjonen ber høgskolestyret si nei.

Publisert Oppdatert

De sentrale partene har ikke avsatt midler å forhandle lokalt for i år. I forhandlingene i vår mellom partene under Hovedtariffavtalen (HTA) i staten ble det likevel åpnet for å forhandle hvis arbeidsgiver, altså høgskolestyret når det gjelder Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), mener det er grunnlag for det.

Sju vil ha 12 millioner

Sju lokale foreninger sendte i juni et brev til høgskolestyret der de ber om lokale lønnsforhandlinger og de foreslår at høgskolestyret setter av en pott på 12 millioner kroner, 1 prosent av HiOAs lønnsmasse, til dette.

De sju foreningene er Parat, Norsk Juristforbund, Norsk Psykologogforening, Tekna, FO, Econa og Samfunnsviterne.

Foreningene bak brevet ber høgskoleledelse se et slikt lønnstillegg som en del av HiOAs universitetssatsing, og de sju foreningene foreslår at lønnstillegget fordeles flatt på alle ansatte. Satsingen vil da utgjøre ca 7000 kroner per ansatt.

De tre største fagforeningene NTL (Norsk Tjenestemannslag), NSF (Norsk Sykepleierforbund) og Utdanningsforbundet har takket nei til utspillet fra de sju andre foreningene.

Forskerforbundet støtter i et eget brev prinsippet om at høgskolen legger penger i potten til dette formålet. Forskerforbundet ønsker imidlertid ikke å gjennomføre et ordinært lønnsoppgjør, men vil foreslå at dersom det bevilges midler, blir de brukt til et justeringsoppgjør. 

Anbefaler nei til lokal lønnspott

Saken kommer opp i høgskolestyremøtet tirsdag 3. september. Administrasjonen innstiller på at HiOA ikke skal bruke av egne midler til økte lokale lønninger.

Administrasjonen sier seg enig med de sju foreningene, at hvis det skal være lokale forhandlinger av denne typen, bør potten være av en betydelig størrelse. Når de likevel innstiller på nei begrunnes dette med:

  • HiOAs ansatte har hatt en gunstig lønnsutvikling i forhold til samfunnet generelt
  • Startlønningene har økt
  • Ingen stor avgang av medarbeidere, og særlig stor stabilitet blant de vitenskaplige ansatte
  • Ingen andre høgskoler eller universitet HiOA har kontaktet har satt av tilsvarende midler

Saken er også drøftet med organisasjonene i møte 29. august i år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS