Nestleder vil bli leder
NSO-valg. Nestleder i NSO, Marte Øien, har ventet med å fortelle verden at hun stiller som leder på deres landsmøte om under en måned. — Jeg mener det er redelig å være opptatt av den jobben jeg gjør nå, heller enn å bruke mye tid på å drive valgkamp, sier hun til Khrono.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
9. mars er siste frist for å melde sitt kandidatur til verv i Norsk studentorganisasjon (NSO) og bli vurdert av valgkomiteen.
Samme dag har sittende nestleder, Marte Øien, et innlegg på trykk i Adresseavisen, med tittelen «En Venstre-statsråd som frykter ny kunnskap?».
I innlegget utfordrer hun statsråd Iselin Nybø på at regjeringen har valgt å ikke gjennomføre en ny levekårsundersøkelse for studenter.
Jeg har valgt å prioritere det vervet jeg har nå, og jeg har ønsket at folk skulle ha fokus på det når de har snakket med meg.
Marte Øien
Men innlegget er ikke signert med «Nestleder i NSO», men med «Lederkandidat NSO / NTNU-student».
Øien bekrefter
— Betyr dette at du offisielt stiller som leder?
— Ja, sier Øien til Krono.
— Tror du mange har fått meg seg at du bruker en annen signatur på innlegget i dag?
— Nei, det tror jeg ikke. Innlegget har jo bare kommer i papirutgaven så langt, sier hun.
— Er dette din måte å lansere ditt kandidatur på?
— Jeg bruker Adressa for å vise hvor jeg kommer fra, og det er Venstres landsmøte i Stjørdal i helgen. Da får jeg gitt Venstre, Iselin Nybø og NTNU denne nyheten og et politisk budskap, sier hun.
— Hvorfor har du ventet så lenge med å lansere kandidaturet ditt?
— Fordi min nåværende oppgave er å være nestleder i NSO. Det er et verv som krever mye. Jeg har valgt å prioritere det vervet jeg har nå, og jeg har ønsket at folk skulle ha fokus på det når de har snakket med meg, sier hun.
Øien: Ikke uredelig
— Mener du denne oppførselen er redelig overfor de andre som stiller til valg?
— Jeg synes ikke det er uredelig å offentliggjøre dette sent. Jeg har vært ærlig med de om har spurt meg, om at dette er noe jeg har vurdert. Jeg mener det er redelig å være opptatt av den jobben jeg gjør nå, heller enn å bruke mye tid på å drive valgkamp, sier hun.
— Er du imot for mye valgkamp?
— Jeg tror alle kandidater må legge opp til den valgkampen de selv ønsker å drive. Vi må generelt bli flinkere i denne organisasjonen på å oppfordre andre til å stille, og vi må bli bedre til å ta vare på kandidatene. Det kan jo være tøft å stille til valg, sier hun.
— Jo lengre valgkampen er, jo tyngre blir det. Det kan tære på, legger hun til .
Trakk seg fra lederkamp i fjor
Marte Øien er en erfaren studentpolitiker. Hun har blant annet vært leder i Studenttinget ved NTNU og nå sittet snart et år som nestleder sentralt i NSO.
Øien stilte også som lederkandidat i fjor, men trakk lederkandidaturet sitt etter at valgkomiteen den gangen innstilte på Håkon Randgaard Mikalsen som ny leder. Øien valgte heller å stille som nestleder.
- Les også: Øien trekker seg fra lederkampen i NSO
— Tror du ikke det er noen som venter med å stille til de vet om personer i det nåværende arbeidsutvalget tar gjenvalg?
— Jeg håper ikke det. Avgjørelsen om å stille til arbeidsutvalget må være en personlig avgjørelse som handler om hvorvidt en selv ønsker å ta på seg slike verv eller ikke. Det bør ikke bety noe hvem andre som stiller, sier Øien.
— Men noen vil vel vegre seg fordi de mener det vil påvirke deres sjanser til å bli valgt?
— Ser man historisk på det, er det ikke nødvendigvis noen fordel å ta gjenvalg. De som stiller på nytt har ikke alltid blitt valgt. Jeg håper at alle som vurderer det, stiller til valg. Det er et utrolig givende, lærerikt og morsomt år. Jeg angrer ikke på at jeg stilte i fjor, sier hun.
Færre kandidater i år
Få timer før fristen til å melde sitt kandidatur til valgkomiteen går ut, mangler det fortsatt kandidater til to verv på fulltid i NSOs ledelse.
— Hvorfor tror du det er færre kandidater til arbeidsutvalget i år? Burde dagens ledelse ta kritikk på det?
— Det er vanskelig å spekulere i hvorfor det er sånn i år. Kanskje har det med endringen i valgordningen å gjøre? I år velges kandidatene separat for første gang. Det er kanskje med å heve terskelen for å stille, sier hun.
— Hvorfor skulle det heve terskelen?
— Det kan kanskje virke mer skummelt å stille i separat valg. Det er tilstrekkelig med kandidater til både leder og nestleder, men det er få kandidater til fagvervene. Det kan være at vi er for dårlige til å vise fram hva hele arbeidsutvalget gjør. Det må vi definitivt ta en evaluering på, sier hun.
— Vil du være en leder som i større grad slipper til de andre arbeidsutvalgsmedlemmene i medier og lignende?
— Jeg er god til å gi de jeg jobber med det nødvendige handlingsrommet de trenger for å strekke seg så langt de kan. Det betyr og at de skal ha en utviklingsmulighet, sier hun.
— Det kan være å stille i en debatt eller skrive leserinnlegg eller delta i et radiointervju. Det er ikke nødvendigvis bare leder som må gjøre det, legger hun til.
Vil utfordre regjeringen
— Hva er dine tanker om lederrollen?
— Som jeg skriver i innlegget i Adresseavisen ønsker jeg å utfordre statsråd Iselin Nybø og regjeringen på hvorfor de ikke ønsker å undersøke om politikken de fører faktisk fungerer. Norske studenter fortjener at de beslutningene som tas blir fattet på korrekt grunnlag. Forrige Levekårsundersøkelse kom for nesten ti år siden. Det er verdifullt å kunne sammenligne dette over tid, sier Øien.
— Jeg vil også ha et fokus på det å styrke studenters rettigheter i lovverket. Studenter faller i dag mellom to stoler. Er du på grunnskolen har du rettigheter via Opplæringsloven. Er du arbeidstaker har du rettigheter gjennom Arbeidsmiljøloven. Studenter er ikke inkludert i noen av dem. Vi har et for svakt lovverk. Det pågår nå et stort og omfattende arbeid, med revideringen av Universitets- og høyskoleloven. Men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, legger hun til.
Etter at Øien i dag i siste liten lanserte sitt lederkandidatur er det p.t. fire lederkandidater - og to av dem sitter i dagens arbeidsutvalg. I tillegg til Øien er det Fam Katrine Heer Aas . Hun er likestillingsansvarlig i dagens AU og lanserte sitt lederkandidatur allerede 7.januar i år.
NSOs landsmøte arrangeres første helga i april.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!