Koronajul som utenlandsstudent

Linn (25) feirer jul i Tyskland: — Det hadde føltes uansvarlig å dra til Tromsø i julen

Norske Linn Blomkvist innrømmer at hun brukte lang tid på å bestemme seg for om hun skulle droppe hjemreisen i julen.

Tromsøkvinnen Linn Blomkvist og «kollektivkatten» er klar for julefeiring i tyske Neukölln, som er en bydel i hovedstaden Berlin.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Til slutt måtte jeg bare ta en avgjørelse, og da falt valget på Berlin.

Med studieopphold i land som Canada, Jordan og Tyskland på cv-en, er Linn Blomkvist etter hvert blitt en verdensvant 25-åring.

Julen 2020 skal hun feire i verdensmetropolen Berlin, nord-øst i det som for tiden er et svært kriserammet Tyskland som følge av koronapandemien.

Landet har i praksis stengt helt ned til utpå nyåret, og daglig kommer det meldinger om nye dystre rekorder, både når det gjelder antall smittede og antall dødsfall.

— Ble usikker

Selv om Linn Blomkvist trives godt utenlands, har det aldri – før nå – vært aktuelt å droppe julen i Tromsø.

Men julen i koronaåret 2020 skal altså feires drøye 2500 kilometer fra «Nordens Paris», i bydelen Neukölln i Berlin, der tromsøkvinnen for tiden holder på med en mastergrad i global historie.

Tyskland er hardt rammet av koronapandemien. Her er Linn Blomkvist fotografert i nabolaget hun bor i.

— Jeg så lenge for meg at jeg skulle reise til Tromsø i julen, men etter hvert som koronasituasjonen eskalerte i høst, ble jeg mer og mer usikker. Jeg brukte lang tid på å bestemme meg for at jeg ikke skulle reise hjem, forteller Blomkvist på telefon til Khrono fra den tyske hovedstaden.

Får nesten dårlig samvittighet

Blomkvist, som i vår fullførte en bachelor i Midtøsten-studier med arabisk ved Universitetet i Oslo, forteller at det var flere ulike faktorer som til slutt førte til avgjørelsen om å feire jul utenlands ble tatt i midten av november.

— Det hadde blitt en veldig kostbar og kronglete reise via flere andre land og flyplasser. Men det som ble tungen på vektskålen var at jeg følte det hadde vært uansvarlig å reise fra Berlin til Tromsø, sier hun, og fortsetter:

— Berlin er et såkalt «hot spot» når det gjelder koronasmitte for tiden. Jeg kunne ha sittet i karantene når jeg kom til Tromsø, men etter en totalvurdering landet jeg på at jeg ikke kom til å reise.

Noen norske godteri-innslag blir det i Blomkvists julefeiring i Neukölln.

— Jeg får nesten litt dårlig samvittighet når jeg snakker om det. Nå er avgjørelsen uansett tatt, og så håper vi på en litt mer stabil situasjon utpå nyåret slik at det blir enklere å reise. Situasjonen endre seg hele tiden, poengterer Blomkvist.

Holder kontakten via FaceTime

25-åringen vedgår at hun savner familien sin. FaceTime og lignende verktøy hjelper henne med å holde kontakten med foreldrene og besteforeldrene hjemme i Tromsø.

— Vi er på en måte blitt litt vant til den slags kommunikasjon nå, sier Blomkvist.

Heldigvis for Blomkvist sin del, slipper hun å feire selve julaften alene. Hun forteller at hun har flere venner i Berlin, og at mange har valgt å gjøre det samme som henne, nemlig å droppe hjemreisen til jul.

— Med de tyske restriksjonene som gjelder nå, får vi bare være fem personer samlet samtidig, men vi skal nok få det veldig koselig i kollektivet vårt. Vi går for en slags norsk-syrisk og veldig internasjonal julefeiring i leiligheten, humrer Blomkvist.

— Jeg har mange venner her nede. Hadde jeg ikke hatt det, måtte jeg nok reist hjem, fortsetter hun, og legger til at det fort kan bli aktuelt med en liten FaceTime-seanse med familien i Tromsø på selve julaften.

— Kanskje de kan plassere en skjerm med meg på enden av bordet, sier Blomkvist, og benytter anledningen til å hilse hjem til venner og familie i Norge.

— God jul til alle!

Powered by Labrador CMS