Lene Antonsen ble funnet skikket selv om hun selger toppløsbilder.

Kan ende opp med en ny vurdering av skikkethet

Student og toppløsmodellen i Østfold kan igjen bli gjenstand for skikkethetsvurdering. Ikke fordi hun selger toppløsbilder, men fordi hun i etterkant av skikkethetssaken har kommet med det som kan oppfattes som trusler mot studentene som sendte tvilsmelding om henne.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Privat)

I etterkant av skikkethetssaken har vernepleierstudent Lene Antonsen ved Høgskolen i Østfold, lagt ut en Snapchat-beskjed til sine medstudenter som meldte henne som potensielt uskikket som vernepleierstudent. Hun har truet med å offentliggjøre navnene på de som meldte henne, hvis hun ikke nå får være i fred.

«Med den støtten jeg har så tror jeg de kunne blitt skada veldig fort. Og det er ikke så kult for dem hvis en kneskål ryker eller noe sånt, fordi jeg tror de får mye hat på seg», sier hun i en melding som har gått ut til hennes følgere på Snapchat.

Les også: Flere er funnet uskikket

Jeg oppfordrer ingen til å drive med vold, og har aldri truet noen med vold.

Lene Antonsen

Det er ingen tvil om at denne ordlyden kan oppfattes truende. Jeg oppfatter det der som en trussel.

Kari Kildahl

Oppfattes som truende

Ansvarlig for skikkethet ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Kari Kildahl, oppfatter meldingen som truende - og mener den kan så tvil om vernepleierstudent Antonsens skikkethet.

Lene Antonsen ble 3. mai funnet skikket av skikkethetsnemnda på Høgskolen i Østfold, etter at en tvilsmelding ble meldt om at hun selger toppløsbilder på Snapchat.

Fem dager senere, 8. mai, publiserte hun i sin snap-story følgende beskjed om de to medstudentene som sendte inn tvilsmeldingen om henne til høgskolen:

«[…]Jeg forstår veldig godt at de to er redde for at navnene skal komme ut, men det handler jo om å stå for det de har gjort. […]Med den støtten jeg har så tror jeg de kunne blitt skada veldig fort. Og det er ikke så kult for dem hvis en kneskål ryker eller noe sånt, fordi jeg tror de får mye hat på seg. Så da gjør vi det heller sånn her:

Jeg holder navnene for meg selv, men hvis dere to prøver dere på noe mer faenskap mot meg, så offentliggjør jeg det på alle mediekanaler jeg har, og i tillegg til det får jeg flere kjente venner til å gjøre det samme.[…]»

Oppfatter det som en trussel

Kari Kildahl (bildet), skikkethetsansvarlig ved Høgskolen i Oslo og Akershus og leder av arbeidsutvalget i Nasjonalt forum for skikkethetsvurdering, kjenner ikke Antonsens skikkethetssak, men hun har lest Khronos transkribering av snap-meldingen:

— Det er ingen tvil om at denne ordlyden kan oppfattes truende. Jeg oppfatter det der som en trussel, som da omfattes  § 3(h) og § 4(c) i skikkethetsforskriften. Mange vil oppfatte dette som en truende ordlyd, sier Kildahl.

De to punktene Kildahl viser til er likelydende, og innebærer at en student er uskikket dersom «studenten viser truende eller krenkende atferd i studiesituasjonen».

— Jeg tenker, og jeg kjenner ikke denne saken, at i en del skikkethetssaker så er det slik at det studenten vil gå ut med som sin sak, er det man henger seg opp i. Men det er sjelden én ting det gjelder ved en tvilsmelding, og det vil forbause meg om det er tilfellet her, sier hun.

— Jeg vet at noen vil skade dem

Lene Antonsen sier til Khrono at hun ble oppringt av Høgskolen i Østfold og bedt om å ikke legge ut navnene på tvilsmelderne, som var to av hennes medstudenter.

— Jeg har fortsatt lyst til å gjøre det, og det er mange som lurer på hvem de er. Skolen ringte og ba meg la være, siden melderne kunne bli skadet. Da sa jeg at vi kan gjøre en avtale: Jeg lar være, foreløpig, men dersom jeg hører noe drittsnakk så legger jeg ut navnene, og da står ikke jeg ansvarlig, sier vernepleierstudenten.

— Jeg lot være å legge ut navnene, fordi det ikke er kult dersom en kneskål røk. Jeg vet at noen vil skade dem, sier hun, men legger til:

— Jeg vet ikke om konsekvensen blir vold. De vil garantert få masse hatmeldinger, men det kunne fort ha skjedd. Det var stygge mailer som ikke er noe gøy å få, sier Antonsen og fortsetter: 

— Jeg står for det - dersom de gjør noe mer mot meg, så avslører jeg navnene deres. Og det forstår jeg godt at de er redde for etter det de har gjort. De har satt meg i et helvete i seks måneder.

Antonsen: Ikke ment som trussel

— Ser du at dette kan bli oppfattet som en trussel?

— Jeg oppfordrer ingen til å drive med vold, og har aldri truet noen med vold, svarer Antonsen.

— Skikkethetsansvarlig ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener at dette kan oppfattes som en trussel, og dermed være omfattet av to punkter i forskrift om skikkethet?

— Det som er greia er at dersom de gjør noe mer så vil jeg legge ut navnene, og jeg har ikke noen taushetsplikt. Det er mange sinna personer og jeg har mye støtte. Dersom noen gjorde dem noe så er ikke det ålreit for noen parter og derfor valgte jeg å ikke gi ut navnene, svarer Antonsen.

— Men det at du vet at det kan få et voldelig utfall dersom du utgir navnene deres, det er dét som kan oppfattes som en trussel?

— Det er ikke ment som en trussel, men det er fair at dersom de fortsetter å plage meg så vil jeg offentliggjøre navnene deres. Det er en enkel avtale: De lar meg være, og jeg lar dem være, sier Antosen og fortsetter:

— Jeg har ikke gjort noe galt, og ikke noe galt på skolen. De har meldt meg for å selge nakenbilder på fritiden. Det er klart at de skjønner selv at det var en tabbe av dem å starte en sånn prosess. Jeg har lov til å offentliggjøre navnene deres. De må ikke starte den krigen uten å stå for det de har gjort.

Høgskolen har mottatt meldingen

Tore Petter Engen, informasjonssjef på Høgskolen i Østfold, bekrefter overfor Khrono at de har mottatt et lydopptak av Antonsens snap-utsagn.

— Er det greit at studenter kommer med utsagn som kan fremstå som trusler mot medstudenter?

— På generelt grunnlag tar vi alltid slike meldinger alvorlig og vurderer det. Vi følger alltid opp meldinger vi får inn, sier Engen.

— Ser du  at den kan oppfattes som trussel?

— Jeg kan ikke kommentere hvordan meldingen oppfattes. Vi har mottatt og behandler den på normal måte, som vi gjør med alle saker, svarer Engen.

Være gode kolleger

Kari Kildahl, som er skikkethetsansvarlig ved Høgskolen i Oslo og Akershus,  forteller at av alle tvilsmeldinger hun mottar er omtrent en tredel fra medstudenter, som da vet at de ikke kan være anonyme. Hun forteller alltid til studenten det er meldt tvil om, hvordan man skal oppføre seg mot medstudentene som har meldt tvil.

— Man trenger ikke være bestevenner, men være gode kolleger og opptre ordentlig mot de som har meldt tvil, sier Kildahl, og legger til:

— Man skal ikke under noen omstendigheter true medstudenter. Flere av oss som jobber med skikkethet og er opptatt av det, synes ikke at studenter skal få være anonyme, men må da også ta fatt i saken om noen føler seg truet.

Respekt for dem som blir bekymret

Kildahl forklarer at på grunn av at skikkethetssaker er taushetsbelagte så kan ikke andre gå ut med informasjon.

— Når studenten da ønsker å gå ut, kan det tenkes at man ikke får belyst hele saken. Det er viktig å huske på.

Kildahl har opplevd én gang at en student var ubehagelig mot den som sendte inn tvilsmeldingen om vedkommende.

— Det handler om respekt for dem som blir bekymret, og om selvinnsikt - om å se at ja, de blir bekymret for det, men det må man respektere dem for. Og nå har nemnda sagt at de ikke er bekymret.

Trusler aldri heldig

Vernepleierstudent Lene Antonsens advokat, Torjus Torjussen, kjenner ikke til snap-meldingen når Khrono kontakter ham.

— Stemmer det at Antonsen er kalt inn til nytt møte med Høgskolen i Østfold?

— Det vet ikke jeg noe om, saken er avsluttet fra min side.

Advokaten understreker at han ikke har sett meldingen:

— Men dersom det er snakk om trusler så er det aldri heldig, sier Torjussen.

— Skikkethetsansvarlig ved HiOA, Kari Kildahl, mener dette kan oppfattes som trusler, noe som da er omfattet av skikkethetsforskriften?

— Det kan det være, og er da en helhetsvurdering som må gjøres, sier han.

Etter å ha lest transkriberingen av snap-utsagnet og snakket med student Antonsen oppfatter Torjussen det som at hun ikke skal publisere navnene, og som at hun vil være i fred fra melderne og høgskolen nå.

Jobber aktivt med klassemiljøet

Informasjonssjef Tore Petter Engen ved Høgskolen i Østfold vil ikke kommentere Kildahls vurdering, og kjenner ikke til om Høgskolen i Østfold har bedt Antonsen om å ikke utgi navnene på tvilsmelderne.

— Oppretter dere ny sak mot Antonsen?

— Det kjenner jeg ikke til. Det som er viktig for oss, på generelt grunnlag, dersom det har vært saker oppe, så jobber man alltid aktivt med et klassemiljø i etterkant, med det psykososiale miljøet, for å ivareta alle parter. Vi ønsker å komme tilbake til en normalsituasjon, sier informasjonssjef Engen i Østfold.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS