Høgskolen i Oslo og Akershus var blant dem som arrangerte forkurs (bildet) og også erkjente feil ved første eksamen. Det møtte 18 til ny eksamen og 8 av disse sto, strykprosent på 55,6.
Høgskolen i Oslo og Akershus var blant dem som arrangerte forkurs (bildet) og også erkjente feil ved første eksamen. Det møtte 18 til ny eksamen og 8 av disse sto, strykprosent på 55,6.

63 % strøk på ny matteprøve

Strykprosenten gikk ned fra 75 til 63 prosent på den nye prøven for potensielle lærerstudenter. Det er 33 nye studenter som nå kan starte på sine lærerstudier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var etter at sju studiesteder erkjente formelle feil at mange potensielle lærerstudenter fikk en ny sjanse til å klare 4 på eksamen i matematikk.

Den nye prøven ble arrangert onsdag 7. september, og nå har sensuren falt. 105 meldte seg opp til eksamen, men bare 89 som møtte. Av disse strøk 56 studenter. De 33 som besto prøven kan nå starte lærerstudier der de har meldt seg opp, eller de kan velge å utsette studiestart til neste høst.

Glad de fikk en ny sjanse

Studieleder på Høgskolen i Oslo og Akershus, Vibeke Bjarnø, sier hun synes det er gledelig at kandidatene fikk denne sjansen, og at man dermed fikk retta opp i de feil som ble begått i første runde.

— Det er ytterligere noen kandidater som har fått vist sin kompetanse i matematikk og har muligheten til å bli lærerstudenter. Vi er nå i full gang med å forberede oss til å ta imot kandidatene som hadde et betinga opptak til våre grunnskolelærerutdanninger, sier hun og legger til:

De matematikk-lærerne som har sett på det nye oppgavesettet har gitt tilbakemelding om at det er mer i tråd med det som ordinært gis i den videregående skolen, noe jeg er meget glad for.

Vibeke Bjarnø

— Vi kommer til å fase de seint ankomne raskt inn i klassene, parallelt med at de får ekstra undervisning og veiledning i forhold til det som allerede har foregått i studiet. Vi håper alle som skal begynne har mulighet til å komme allerede mandag førstkommende.

— Hva synes dere om oppgavesettet denne gangen?

— De matematikklærerne som har sett på det nye oppgavesettet har gitt tilbakemelding om at det er mer i tråd med det som ordinært gis i den videregående skolen, noe jeg er meget glad for, svarer Bjarnø.

157 totalt løftet seg

Etter ny prøve er det til sammen 157 søkere som gjennom forkurs med påfølgende matematikkeksamen har klart å løfte seg fra karakteren 3 til 4.

Ny prøve ble arrangert etter at det ble påvist formelle feil ved gjennomføring av den ordinære prøven i august.

— Jeg er glad for at vi nå har enda flere kvalifiserte søkere som kan begynne på lærerutdanning nå i høst, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding.

Han presiserer også at de som ikke har bestått forkurset, har ikke strøket i matematikk; de har bare ikke klart å løfte karakteren sin fra en treer til en firer.

— Det kan være et krevende sprang. Jeg håper at de ikke vil gi opp sin ambisjon om å bli lærer. De kan for eksempel prøve å forbedre sin mattekarakter som privatist og søke igjen neste år, sier Røe Isaksen.

75 prosent strøk i første runde

Landet rundt skapte det omstridte sommerkurset og påfølgende eksamen 1.august stor debatt etter at det ble klart at over 75 prosent på landsbasis, ikke besto prøven som skulle forbedre mattekarakteren deres fra 3 til 4. Det er første gang i år at kravet for å komme inn på lærerutdanningen er 4 i matte. 

Det ble stilt spørsmål om matteprøven faktisk prøvde studentene på det den skulle, og mange studenter klagde på formelle feil under eksamen.

Det endte med at sju studiesteder erkjente at de hadde begått feil og disse studiestedene tilbød ny eksamen onsdag 7.september:

  • Universitetet i Stavanger (18 tar ny prøve), UiT Norges arktiske universitet (11 tar ny prøve), NTNU (3 tar ny prøve), Nord universitet (9 tar ny prøve), Høgskolen i Oslo og Akershus (25 tar ny prøve), Høgskolen Hedmark (17 tar ny prøve) og Høgskolen Sørøst Norge (19 tar ny prøve).

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS