DANMARK
La ned universitetsavis i strid med egne vedtekter
Copenhagen Business School (CBS) sa opp de redaksjonelt ansatte og stengte universitetsavisa. Det strider med vedtektene deres.
Noen universiteter og høgskoler har uavhengige redaksjonelle medier der ansatte og studenter kan lese og bidra til uavhengig og kritisk journalistikk uten innblanding fra institusjonens ledelse. Det gjaldt også for Copenhagen Business School (CBS), og deres avis CBS Wire.
Danske Forskerforum skriver at ledelsen ved CBS sa opp alle i redaksjonen til CBS Wire i forbindelse med en rekke kostnadskutt og oppsigelser i fjor høst.
I tillegg ble det lagt lokk på situasjonen og hvorvidt avisen skulle få drive videre eller ikke.
Norsk styremedlem
Dersom det skal gjennomføres oppsigelser i avisen, sier universitetets vedtekter at styret skal ta beslutningen. I dette tilfellet har ledelsen ved høgskolen gjennomført oppsigelser, noe som er i strid med deres egne vedtekter.
Gunnar Bovim er styremedlem ved CBS, og tidligere rektor ved NTNU. Han sier til Khrono at han ikke kjenner til saken på grunn av fravær fra et par styremøter, og ikke kan si om styret har behandlet saken under hans fravær. Han uttaler seg på generelt grunnlag.
— Er det ikke viktig med en fri og uavhengig avis som de ansatte kan ytre seg i?
— Jeg mener det er viktig. De danske universitetene har hatt en økonomisk situasjon som er vesentlig trangere enn norske universiteter. Derfor må de gjøre ganske omfattende grep for å komme i balanse, forteller Bovim.
Flere fagforeninger opplyser til Forskerforum at de ikke har blitt informert om eller fått deltatt i prosessen.
Inger Askehave, som er konstituert rektor, uttaler i en e-post til Forskerforum at ledelsen undersøkte mulighetene for å drive avisen på et redusert budsjett. Da dette ikke var vurdert som faglig forsvarlig av Wire sitt styre, ble det istedenfor totalkutt. Hun understreker at ledelsen har vært svært fornøyd med samarbeidet med avisa, og at det kun er den økonomiske situasjonen ved universitetet som ligger bak kuttet.
Stor sorg
Det var 5. oktober i fjor at CBS skulle varsle ansatte som ville bli berørt i en oppsigelsesrunde. CBS Wire skrev den 3. oktober artikkelen «What happens if you're fired» om denne prosessen og hvordan de ansatte ville bli berørt. Det ble blant annet skrevet at ansatte skulle bli bedt om å være tilgjengelige ved sine arbeidsstasjoner mellom klokken 09:00 og 09:15 for å se om de mottar en e-post om oppsigelse.
Ansvarlig redaktør skrev flere ledere om at avisens ansatte var sagt opp, men disse ble ikke godkjent av høgskolens ledelse. Dermed ble det ikke gitt noen beskjed til de øvrige ansatte ved CBS om avisens nedleggelse før i slutten av desember.
Først i januar la redaksjonen ut et farvelbrev på nettsidene til CBS Wire. De starter med å skrive at det er med stor sorg de skriver dette brevet.
— Wire Media Board tror at prinsippene fra 2016 som skapte Wire fremdeles er relevant for ethvert universitet som berømmer åpenhet, dialog og miljøbygging. Derfor er et journalistisk medium som dekker emner som er relevante for alle på CBS (fakultet, studenter, administrasjon) av strategisk betydning. Wire har vært en uavhengig, kritisk og konstruktiv stemme som har dekket nyheter og emner som har betydning for hele CBS-fellesskapet, heter det i brevet.
Ble ikke hørt
Danske Forskerforum skriver at rektor skal ha informert styreleder for CBS Wire den 4. oktober og de redaksjonelt ansatte den 5. oktober om oppsigelsene. De ble bedt om å ikke diskutere dette fordi fremtiden til avisen ikke var endelig truffet og dermed var opplysningene fortrolige.
Nanna Mik-Meyer sier til Forskerforum at Professorforeningen ved CBS, som er en fagforening, ikke ble informert om at ledelsen ville legge ned avisen før etter at beslutningen ble truffet. Mik-Meyer er leder for foreningen ved CBS.
— Vi har ikke blitt hørt, og det er vi triste og ergerlige for. Jeg tror ikke noen ansatte kunne forestille seg at ledelsen ville stenge en uavhengig universitetsavis som et ledd i en oppsigelsesrunde, sier Mik-Meyer.
Heller ikke Hovedsamarbejdsudvalget (HSU), bestående av ansatte som gir innspill til rektor blant annet om strategi, målsettinger og politikk slik det påvirker ansatte, fikk delta i beslutningsprosessen.
— Vi hadde hørt noen rykter, men de ble først bekreftet i desember da beslutningen var truffet for lengst. Det burde blitt diskutert i samarbeidsutvalget, sier Bersant Hobdari, som er lektor på CBS og nestleder for HSU.
Nyeste artikler
Tove Magnæs Bolstad (1944 — 2024)
Mener lovforslag er et utilbørlig maktovergrep mot barn og unge
Vi må løse utfordringene sammen
Reformtsunami i dansk akademia: — Ikke prøv dette i Norge
Hoel: Fritt fram for innspill om læring i arbeidslivet
Mest lest
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Harald Eia som viserektor: — Intellektuell klovn — Som hånd i hanske
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data