Disse står i spissen for industrimasteren ved universitetet i Sørøst-Norge på Kongsberg, som har fått utdanningskvalitetsprisen. Fra venstre Gerrit Muller, Kristin Falk, Silja Merete Sverreson, Satyanarayana Kokkula (Satya), Odd Guldsten, Elisabet Syverud, Marianne Gimse Lie. Foto: Siri Ø Eriksen

Kvalitetspris til Sørøst-Norge

Heder og ære. Universitetet i Sørøst-Norge fikk årets pris på 1 million kroner, for best utdanningskvalitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utdanningskvalitetsprisen deles ut av Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning (Diku). Prisen er på en million kroner.

Fakta

Tidligere vinnere av utdanningskvalitetspris

2018: Prosjektet ePraksis ved bioingeniørutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet får Utdanningskvalitetsprisen 2018 for høyere utdanning.

2017: Nasjonal delprøve i medisin, NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og UiT Norges arktiske universitet.

2016: NBMU: Action Learning Model for Sustainable Development.

2015: NTNU Live Studios tilbud til arkitektstudenter fikk årets pris for utdanningskvalitet på en million kroner.

2014: Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), «As if» – Profesjonsverksted i lærerutdanningen, en million kroner

2013: NHH, Økonomi og psykologi, en million kroner

2012: 1. HiL, UiO og HiG med henholdvis BOL-studiet- en prakademisk utdanning av unge studenter innen HR (500.000), Computing in Science Education – Beregninger i realfagsutdanningen (300.000-CSE-prosjektet) og Simuleringssenteret (200.000)

2011: HiST og UiO, med henholdvis Avdeling for informatikk og e-læring - Rom for læring og Det medisinske fakultet, Institutt for helse og samfunn, Avdeling for helsefag Transformasjon av vitenskapelige tenke-, arbeids – og vurderingsformer i masterutdanning (500.000 hver)

Flere vinnere her.

Kilde: Khrono og NOKUT

Prisen belønner fremragende arbeid med utdanningskvalitet og skal stimulere institusjonene og fagmiljøene til systematisk arbeid med å videreutvikle kvaliteten på utdanningene sine.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) får utdanningskvalitetsprisen 2019 for tiltaket «En modell for arbeidslivsrelevans – Industrimaster i System Engineering».

— Denne prisen er en bekreftelse på at Universitetet i Sørøst-Norge gjør mye riktig, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Prisen ble delt ut på konferansen til universitets- og høgskolerådet (UHR) i Oslo tirsdag.

Tett samarbeid med næringslivet

Industrimastergraden er utviklet av Universitetet i Sørøst-Norge (USN), og ble etablert i samarbeid med næringsklyngen på Kongsberg i 2006.

USN forteller at målet er å sikre at uteksaminerte kandidater har oppdatert og relevant kompetanse på et fagfelt som kjennetegnes av teknologisk utvikling, kontinuerlig omstilling og endringer i kunnskapsgrunnlag.

— Dette er et fremragende tiltak som hever kvaliteten på ingeniørutdanningen på en forbilledlig måte, sier Harald Nybølet, direktør i Diku, i en pressemelding.

Han trekker fram at arbeidslivsrelevans i utdanninger er en kompleks utfordring som industrimastermodellen har søkt å løse ved å sette inn tiltak på flere områder, på flere nivåer og over en lengre tidsperiode.

Inspirerende!

— Jeg har tidligere besøkt industrimasteren for å få inspirasjon til stortingsmeldingen om arbeidsrelevans i høyere utdanning. Jeg tror flere institusjoner bør se til USN for å finne inspirasjon til hvordan man finner riktig balanse mellom teori og praksis, sier Iselin Nybø, da hun overrakte prisen til dekan for Fakultet for teknologi, naturvitskap og maritime fag ved USN, Morten Christian Melaaen.

Dekanen var svært glad da han mottok prisen i ettermiddag.

— På vegne av hele USN vil jeg takke for denne utdanningskvalitetsprisen. Dette er en stor ære, stor stas og vi er veldig takknemlige, sier dekan Melaaen. Han legger til:

— Den største takken går til mine dyktige og aktive kolleger som over mange år har jobbet hardt for å få på plass konseptet. Dette er nyskapende arbeid i samarbeid med industrien og arbeidslivet. Denne prisen gir energi energi og er veldig motiverende.

USN setter stor pris på anerkjennelsen.

— Det er hyggelig å se at konseptet vi har utviklet, og som allerede har fått mye regional oppmerksomhet, også får nasjonal oppmerksomhet, sier rektor Petter Aasen i en pressemelding.

Han forteller at pengene som følger prisen, en million kroner, skal brukes til å øke kvaliteten ytterligere, og avslører at universitetet har ambisjon om at industrimasteren skal bli anerkjent som Senter for fremragende utdanning.

Statsråd Iselin Nybø delte ut prisen til de heldige prisvinnerne, sammen med Diku-sjef Harald Nybølet (t.v.). Foto: Siri Ø. Eriksen

Imponert jury

I en pressemelding skriver Diku at juryen er spesielt imponert over den nyskapende og gjennomtenkte måten å kombinere ulike komponenter til en helhetlig modell som gir tettere koblinger mellom akademia og arbeidslivet.

— Hvert av tiltakene er nyskapende, og ved å se de i sammenheng kan man forstå hvordan hele studiemodellen kan defineres som innovasjon, sier Roger Säljö fra Gøteborgs universitet, som har ledet juryens arbeid.

— I tillegg er det svært viktig at modellen er forsket på over tid, slik at man får innsikt i hva som er den i beste kunnskapsbaserte måten å koble akademia og arbeidsliv.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS