Kvalitetstid på høgskolen

Den største utfordringen HiOA har, er ikke selve kvalitetssystemet, men det er kulturen rundt det å evaluere, skriver parlamentsleder Tord Øverland og fagpolitisk ansvarlig Kine Nossen i dette innlegget.

Publisert Oppdatert

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning) har ikke godkjent kvalitetssikringssystemet til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Et kvalitetssikringssystem, er et system som beskriver hvordan høgskolen skal sikre og utvikle kvaliteten på utdanningene sine. Når NOKUT undersøker den enkelte institusjonen, setter de ned en gruppe som skal se på hvordan institusjonen jobber med evalueringer, og hvilke endringer som skjer på bakgrunn av innspillene som kommer.

Den 17. juli i år, foreslo komitéen som besøkte HiOA, at vi skulle stryke, fordi systemet vårt ikke var godt nok. Komitéen påpekte at HiOAs system var for dårlig fordi:

  • Kvalitetssikringssystemet ble innfør for sent, og ikke har blitt igangsatt skikkelig.
  • HiOAs system ikke er godt nok for forskerutdanningene (Phd’er) og masterutdanningene.
  • Kvalitetssikringen av praksis ikke er godt nok dokumentert.
  • Det skapes for lite engasjement blant studentene til å bidra til å styrke kvalitetsstrukturen.

HiOA har et ambisiøst system, og får skryt for involveringen av studenter på bachelorgradsnivå. Slik vi ser det er ikke den største utfordringen HiOA har selve systemet, men det er kulturen rundt det å evaluere. Vi har selvsagt enkelte utfordringer med selve systemet, men de er de enkleste å fikse.

Det viktigste å få gjort noe med er kulturen der studentens innspill bare havner i en skuff. Vi mener økt åpenhet og bevissthet rundt evalueringene derfor er viktigst. Vi syns det må bli mer synlig og få større plass på HiOAs nettsider, nå må man navigere seg gjennom en jungel av ulike sider for finne nettsiden til kvalitetssikringssystemet. HiOA må i tillegg få på plass et system utenom de normale rapporteringskanalene, også kalt avviksystem. 

Studentparlamentet er godt forberedt. Vi har avholdt et arrangmentet: «Kvalitetstid», og har laget studentenes tiltakspakke. Her har vi fått med oss studentenes meninger om hva som skal til for å sikre og skape god kvalitet på HiOA.

Les også: Studentenes tiltakspakke

Nå er vi klare til å brette opp ermene og gjøre en skikkelig innsats for å gjøre HiOA bedre! Med tiltakspakken har vi laget konkrete forslag fra studentene, men vi tar også gjerne en prat med instituttledere, ansatte og andre studenter som ikke har vært med i prosessen. Vi vil ha dine innspill på hvordan hele HiOA kan heve kvalitetskulturen, det er tross alt et dugnadsprosjekt!

(Innlegget er tidligere publisert i bloggen til Studentparlamentet). 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS