Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) tilbyr studentene gratis vaksine mot kusma. Det samme gjør de i Bergen og Trondheim. Foto: Benjamin A. Ward/HiOA
Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) tilbyr studentene gratis vaksine mot kusma. Det samme gjør de i Bergen og Trondheim. Foto: Benjamin A. Ward/HiOA

Kusma-epidemien sprer seg

Tre tilfeller av kusma er oppdaget blant studenter i Oslo, et av dem ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Også Bergen er rammet. I Trondheim er over 70 studenter smittet.

Kusma-utbruddet i Trondheim ser ut til å spre seg til andre deler av landet. Ifølge Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) er det nå tre studenter i Oslo som har fått kusma-diagnose, av disse en kvinnelig og to mannlige. 

Leder for SiO Helse, Kari Jussie Lønning (bildet under), opplyser at dette er tre klinisk mistenkte tilfeller, men at det ikke er mottatt svar på prøvene ennå.

En av studentene er jusstudent, men SiO Helse vil ikke gå ut med hvilke utdanning de to andre går på, bare at en av dem er student ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

(Foto: SiO)

Dette er ganske uvanlig. Det er veldig sjelden at vi ser mer enn fem-seks tilfeller i et utbrudd. 

Kari Rønning

— Personer som har vært i nærkontakt med disse er varslet, og vi oppfordrer alle som ikke er vaksinert eller bare har tatt første dose av MMR-vaksinen om å vaksinere seg, sier Kari Jussie Lønning.

SiO Helse tilbyr nå gratis vaksinering for studenter i Oslo, og dette foregår på Universitetssenteret på Blindern.

Økning i Trondheim

I studentmiljøet i Trondheim er så langt 76 personer mistenkt smittet av kusma, og viruset er til nå påvist hos 67 av disse, skriver Universitetsavisa.

Ifølge smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune økte antallet smittede kraftig i forrige uke og hun er spent på hvordan det utvikler seg.

— De fleste tilfellene har tilknytning til studentmiljøet ved NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag, sier Sagvik.

Ifølge Universitetsavisa antar man at kilden for det som nå må karakteriseres som en epidemi, er uvaksinerte, utenlandske studenter, som har pådratt seg smitten i hjemlandet.

Også til Vestlandet

Tirsdag ble det første tilfellet av kusma-smitte blant studenter i Bergen påvist, skriver På Høyden, og Studentsamskipnaden i Bergen tilbyr nå også gratis vaksinering til studenter.

I Norge inngår vaksine mot kusma i MMR-vaksinen (vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder) som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet. Immuniteten mot kusma kan avta med tiden, spesielt for enkelte undergrupper av kusmaviruset.

— Det er mulig å bli syk med kusma selv om man er fullvaksinert mot sykdommen, bekrefter Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Avdeling for vaksine, Folkehelseinstituttet (FHI).

— Det er beskrevet mindre utbrudd av kusma i andre land med høy vaksinasjonsdekning i befolkningen. Årsaken er at immuniteten mot kusma kan avta med tiden, og at vaksinen beskytter dårligere mot enkelte undergrupper av kusmavirus. Samtidig ser vi at de som er vaksinert ofte får et mildere sykdomsforløp og er mindre smittsomme enn uvaksinerte. Og så vil jeg også presisere at selv om vaksinen ikke alltid gir fullgod beskyttelse mot kusma, er meslingekomponenten i vaksinen svært effektiv, sier hun, ifølge fhi.no.

Utbruddene granskes

Folkehelseinstituttet gransker nå utbruddene.

— Dette er ganske uvanlig. Det er veldig sjelden at vi ser mer enn fem-seks tilfeller i et utbrudd. Så stopper det ofte opp fordi immuniteten i befolkningen er såpass god, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Kari Rønning til Dagbladet.

Hun peker også på at de kan være langt flere smittede enn de som er syke. Folk kan være smittet uten å bli syke, og dermed smitte andre uten at de er klar over det. 

Ifølge Rønning har flere studenter blitt lagt inn på sjukehus på grunn av smerter eller dårlig almenntilstand. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS