Mer kusma blant studenter i Bergen
I høst herjet en kusma-epidemi på norske universiteter og høgskoler. Nå har ytterligere 12 studenter i Bergen blitt smittet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høsten 2015 herjet sykdommen flere studiesteder i Norge, i Trondheim var over 70 studenter smittet, mens det var færre tilfeller i Oslo og Bergen.
Tilbyr vaksine
Kusma er en sykdom med symptomer som feber og hevelser i spyttkjertlene på halsen. Menn kan også oppleve betennelse i testiklene, ifølge høgskolen. Kusma smitter gjennom dråpesmitte, og HiB anbefaler god håndhygiene og at man ikke deler drikkeflaske for å unngå flere smittetilfeller.
Studenter i Bergen som har vært i nærkontakt med noen som er smittet, får nå tilbud om gratis vaksine.
— Det er viktig at studenter nå har ekstra gode hygienetiltak. Studenter som har vært utsatt for smitterisiko gjennom kontakt med de studenter som nå er smittet, kan henvende seg til Smittevernkontoret for å få tilbud om gratis MMR-vaksine, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese i en pressemelding publisert av Bergen kommune.
Utbrudd i Trondheim
Kusma-utbruddet i Trondheim i høst spredde seg til andre deler av landet. Ifølge Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) var det tre studenter i Oslo som fikk kusma-diagnose, av disse en kvinnelig og to mannlige, opplyste leder for SiO Helse, Kari Jussie Lønning (bildet under).
En av studentene er jusstudent, men SiO Helse ville ikke gå ut med hvilke utdanning de to andre går på, bare at en av dem var student ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
(Foto: SiO)
— Personer som har vært i nærkontakt med disse er varslet, og vi oppfordrer alle som ikke er vaksinert eller bare har tatt første dose avMMR-vaksinen om å vaksinere seg, sa Kari Jussie Lønning til Khrono i høst.
Økning i Trondheim
I studentmiljøet i Trondheim er så langt 76 personer mistenkt smittet av kusma, og viruset er til nå påvist hos 67 av disse, skriverUniversitetsavisa.
— De fleste tilfellene har tilknytning til studentmiljøet ved NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag, sa smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune.
Ifølge Universitetsavisa antar man at kilden for det som ble karakterisert som en epidemi, er uvaksinerte, utenlandske studenter, som har pådratt seg smitten i hjemlandet.
Også til Vestlandet
Tidligere i høst var det også tilfeller av kusma-smitte påvist blant studenter i Bergen, skrev På Høyden, og Studentsamskipnaden i Bergen tilbød da gratis vaksinering til studenter.
I Norge inngår vaksine mot kusma i MMR-vaksinen (vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder) som tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet. Immuniteten mot kusma kan avta med tiden, spesielt for enkelte undergrupper av kusmaviruset.
— Det er mulig å bli syk med kusma selv om man er fullvaksinert mot sykdommen, bekrefter Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Avdeling for vaksine, Folkehelseinstituttet (FHI).
— Det er beskrevet mindre utbrudd av kusma i andre land med høy vaksinasjonsdekning i befolkningen. Årsaken er at immuniteten mot kusma kan avta med tiden, og at vaksinen beskytter dårligere mot enkelte undergrupper av kusmavirus. Samtidig ser vi at de som er vaksinert ofte får et mildere sykdomsforløp og er mindre smittsomme enn uvaksinerte. Og så vil jeg også presisere at selv om vaksinen ikke alltid gir fullgod beskyttelse mot kusma, er meslingekomponenten i vaksinen svært effektiv, sier hun, ifølge fhi.no.
Utbruddene granskes
Folkehelseinstituttet gransket utbruddene fra i høst.
— Dette er ganske uvanlig. Det er veldig sjelden at vi ser mer enn fem-seks tilfeller i et utbrudd. Så stopper det ofte opp fordi immuniteten i befolkningen er såpass god, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Kari Rønning til Dagbladet.
Hun peker også på at de kan være langt flere smittede enn de som er syke. Folk kan være smittet uten å bli syke, og dermed smitte andre uten at de er klar over det.
Ifølge Rønning har flere studenter blitt lagt inn på sykehus på grunn av smerter eller dårlig almenntilstand.
Dette er ganske uvanlig. Det er veldig sjelden at vi ser mer enn fem-seks tilfeller i et utbrudd.
Kari Rønning
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!