Kringkastingsrådet

Kranglet om Nesna-satire i «Nytt på Nytt»

NRK-programmet «Nytt på nytt» høstet kritikk for sin innslag om Nesna. — Sparker nedover, mener forsker.

I en innslag på humorprogrammet «Nytt på nytt» 22. oktober ble Høgskolen på Nesna harselert med.
I en innslag på humorprogrammet «Nytt på nytt» 22. oktober ble Høgskolen på Nesna harselert med.
Publisert

I NRKs flaggskip på fredagskveldene, Nytt på Nytt, var Høgskolen i Nesna et tema i sendingen 22. oktober.

I innledningen av innslaget ble det blant annet sagt «vi må jo ha et sted der dårlige lærere utdannes. Søk nå på linjen: Dårlig lærerutdanning på Høgskolen Nesna. Dårlig utdanning, er også utdanning».

Nord universitet vedtok som kjent å legge ned høgskolen i 2019.

Det har ikke falt i god jord hos enkelte seere, og NRK mottok 26 klager på innslaget.

Se innslaget her (ekstern lenke)

Tirsdag formiddag ble Nytt på Nytts harselering med Nesna diskutert i Kringkastingsrådet, ifølge Kampanje og Medier24.

— Idiotforklart

Kringkastingsrådets nestleder og forsker ved NORCE, Torgeir Uberg Nærland, mente at innslaget sparker nedover på maktstigen.

— Jeg har ingen substansiell kritikk av at «Nytt på nytt» lager satire om Nesna og politikken bak det. Men det går an å forstå klagerne som føler at de som har studert eller forsket på Nesna er ganske dumme, sa Uberg Nærland ifølge Kampanje.

Han sa videre:

— Hvis jeg hadde jobbet på en institusjon som ble systematisk idiotforklart over tid, kunne jeg ha utviklet en viss følsomhet for det.

Til Khrono forklarer Nærland at Nytt på nytt er i sin fulle rett til å lage satire om Nesna, men han har forståelse for at klagerne føler seg idiotforklart.

— Nytt på nytt har vært gode til å lage satire om saken. Det er et innslag som sparker alle veier og jeg mener ikke at man ikke skal lage humor om Nesna. Mitt poeng var at jeg har forståelse for klagerne.

Uenigheter

I en av klagene som kom inn etter innslaget skrev en seer at faktaene som ble presentert er «total løgn» og «misrepresentasjon». En annen skrev at «disse falske opplysningene blir i tillegg brukt til å regelrett mobbe mennesker som har stått på barrikadene i flere år for å kjempe for å beholde en livsviktig institusjon som har utdannet lærere til hele landet i 100 år». «Grov nedsnakking av høyt utdannede og kompetente lærere og professorer», skrev en tredje.

Prosjektleder i Nytt på nytt, Kjetil Kooyman, mente på sin side at de sparket oppover, ikke nedover.

Det var leder av Kringkastingsrådet, Julie Brodtkorb, enig i. Hun mener regjeringen, og ikke lokalsamfunnet på Nesna, var målet for satiren.

— Det var Vedum som fikk gjennomgå, sa hun.

Nærland var uenig i den påstanden.

— Nytt på nytt er noe som skjer på Marienlyst i Oslo og som oppfattes sånn også. Når de lager humor av elevene og denne institusjonen, kan det ikke sammenlignes med å kritisere politikerne som har anrettet dette. Jeg holder fast på at det er satire nedover.

Powered by Labrador CMS