Hadde jeg ikke kunnet senke skuldrene før jeg hadde hatt en fast jobb, hadde jeg vært gjennomvåt av svette i dag, sier Ingvild Haugstad (32), aktuell i Alt er lov på TV2.
Hadde jeg ikke kunnet senke skuldrene før jeg hadde hatt en fast jobb, hadde jeg vært gjennomvåt av svette i dag, sier Ingvild Haugstad (32), aktuell i Alt er lov på TV2.

Kontakter, nettverk og flaks betyr alt

I kveld kan du se henne på «Alt er lov» på TV 2. Tidligere HiOA-student Ingvild Haugstad trives best når hun kan være sin egen sjef.

Publisert Oppdatert

— Jeg redder ikke liv i yrket mitt, men en god latter forlenger livet, sier skuespiller Ingvild Haugstad med glimt i øyet.

Haugstad ser du i beste sendetid på TV 2 hver lørdag fremover i programmet «Alt er lov».  Et humorprogram der man skal utføre uhøytidelige selskapsleker på impuls - også kalt improvisasjon. Hun har også hatt roller i Hotel Cæsar og Lurt av Karlsen. 

— Fikk blod på tann

Ingvild Haugstad er frilansskuespiller og jobber som improvisator ved Det Andre Teatret i Oslo. Haugstad studerte drama - og teaterkommunikasjon ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) fra 2005 til 2008 og startet på studiet fordi hun mente at skuespilleryrket ga henne noe.

— Etter dramalinja på videregående ønsket jeg å fortsette i det samme sporet og startet på studiet fordi det virket spennende. Siden jeg jobbet på studentteatret ved siden av skolen fikk jeg blod på tann, noe som bidro til at jeg fortsatte i yrket, sier hun.

Jeg har vært på rett sted til rett tid.

Ingvild Haugstad

Ikke råd til å feile

Haugstad forteller at utdanningen har gitt henne en forståelse for faget og ga henne muligheten til å feile, noe som man ikke får i arbeidslivet, siden man spesielt som frilanser må prestere hele tiden og man har ikke råd til å tråkke feil.

Haugstad startet karrieren med å sette opp en improforestilling for barn kalt «Lekene slår tilbake» gjennom den kulturelle skolesekken sammen med to kolleger fra teatret, Nils Petter Mørland og Mads Eldøen. Dette var en inngang til Det Andre Teatret der hun fortsatte med impro og har også fått skuespillerjobber i blant annet Hotell Cæsar og Lurt av Karlsen.

— Kontakter og nettverk betyr alt i denne bransjen. I tillegg skal du ha flaks. Jeg har vært på rett sted til rett tid, sier 32-åringen.

Har hatt flaks

Hun forteller at hun ikke hadde noe mål da hun startet med utdanningen, men at hun bare ønsket å drive med det hun likte.

— Jeg tror at de som har skyhøye mål ofte glemmer å ha det gøy underveis, og med en gang de når målet gaper de etter et nytt. Jeg er skuespiller fordi jeg synes det er gøy og ikke fordi jeg må bli en kjent skuespiller i Hollywood. Jeg har vært heldig, samtidig som jeg har jobbet for det, sier hun.

Skuespillere på NAV

Per dags dato er det kun 165 faste skuespillerstillinger i Norge, der 42 av disse er på Nationaltheatret. 80 prosent av skuespillerne som er medlem av Skuespillerforbundet er frilansere. I 2014 skrev NRK om at det var 20 prosent flere kunst- og kulturarbeider som gikk på dagpenger sammenlignet med 2012.

Skuespilleren er overrasket over tallene, men mener at dersom en skuespiller behersker flere ting innenfor yrket, er det enklere å overleve. Fast jobb er noe hun ikke har tenkt over.

Fast jobb ikke et mål

— Hadde jeg hatt fast jobb hadde jeg ikke hatt mulighet til å ta forskjellige oppdrag, for da er man bare dedikert til én ting. Hadde jeg ikke kunnet senke skuldrene før jeg hadde hatt en fast jobb, hadde jeg vært gjennomvåt av svette i dag. Det er fint med trygghet, men jeg har aldri savnet det og en fast jobb er ikke noe jeg har strekt meg mot, sier Haugstad.

Haugstad er opptatt av at hun får nye utfordringer slik at hun kan utvikle seg selv som skuespiller, og håper at det ikke er siste gang vi ser henne på TV.

— Det er forhåpentligvis ikke kroken på døra ennå, smiler 32-åringen.

Tredje episode av “Alt er lov” sendes på TV 2 lørdag kl 20.00.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS