Konkurransen blir styrket med Statsbygg som rådgiver ved leie, mener statsråden
Bygg. Arbeiderparti-politiker mener det nye pålegget om å bruke Statsbygg som rådgiver ved leie av bygg undergraver konkurransen. Kommunalminister Nikolai Astrup er av en helt annen oppfatning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert)
For noen uker siden ble det kjent at alle statlige virksomheter, og dermed universitetene og høgskolene, må bruke Statsbygg som rådgiver når de skal inngå leiekontrakter med samlet verdi over 30 millioner kroner.
Flere har reagert på pålegget. Rektor ved OsloMet, Curt Rice, mener at dette undergraver konkurranse og etablerer monopol på rådgivningstjenestene.
Også NTNUs eiendomssjef Lindis Burheim mener det er ulemper ved denne ordningen, og mener det er kritikkverdig at man blir pålagt å betale for rådgivning på områder der de selv har kompetansen.
Det er tredje gangen jeg forgjeves prøver å få statsråden for universitetene på banen, for å svare på dette spørsmålet som handler om råderett over eiendomsforvaltning.
Nina Sandberg
— Dårligere vilkår for universiteter og høgskoler
Stortingsrepresentant Nina Sandberg for Arbeiderpartiet har også engasjert seg i saken. I dag stilte hun et spørsmål til forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i spørretimen på Stortinget:
«På kort varsel og uten å bli involvert i forkant er universiteter og høgskoler fra 1. mars av pålagt å bruke Statsbygg som rådgiver ved leie av lokaler i markedet. Ser statsråden at dette undergraver konkurranse, og gir dårligere markedsdynamikk, og dermed dårligere vilkår for universiteter og høgskoler som leietakere?»
Men svaret hun fikk kom ikke fra statsråd Asheim. I stedet svarte kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).
— Det korte svaret er nei. Men la meg ta det lange, innledet Astrup i spørretimen.
— Etter lønn er leie den største utgiften i offentlig sektor. Derfor må vi redusere leiekostnadene. Og bistand fra Statsbygg om leiekontrakter har gitt store besparelser, som statlige virksomheter heller kan bruke på kjernevirksomheten, sa Astrup.
Mener det vil skjerpe konkurransen
Han viste blant annet til at Statsbygg i 2017 hadde forhandlet frem statlige leiekontrakter som hadde gitt en reduksjon på 40 prosent i leieutgiftene.
— At staten har en profesjonell rådgiver undergraver ikke konkurransen. Tvert om. God anskaffelseskompetanse skjerper konkurransen hos de som leier ut lokaler til staten, det er det som er viktig, sa Astrup. Og la til:
— Jeg deler ikke representant Nina Sandbergs bekymring. Tvert om, staten skal være en krevende kunde for å kunne redusere statlige utgifter til leie av lokaler. Slik bidrar vi også til å styrke konkurransen.
Betenkeligheter
Sandberg mente det var betenkelig at forskning- og høyere utdanningsminister Asheim ikke ville svare eller ta utfordringen, fordi som hun selv sa, så har Høyre-regjeringen sagt at bygg er en vesentlig ressurs for å nå nasjonale mål for forskning og høyere utdanning.
— Jeg takker for svaret, men spørsmålet var jo med hensikt rettet til Asheim. Det er tredje gangen jeg forgjeves prøver å få statsråden for universitetene på banen, for å svare på dette spørsmålet som handler om råderett over eiendomsforvaltning, sa Sandberg.
Statsråd Astrup avviste at det var noen betenkeligheter ved at Asheim ikke svarte på Sandbergs spørsmål.
— Jeg kan si at jeg er helt sikker på at Asheim med glede hadde stilt opp og svart dersom det var innenfor hans konstitusjonelle ansvarsområde å gjøre det, sa Astrup.
Statsråd Henrik Asheim opplyser til Khrono at han satt en og en halv time i den muntlige spørretimen uten å få et eneste spørsmål fra opposisjonen.
I de ordinære spørretimene er det statsrådene som har det konstitusjonelle ansvaret som må svare på spørsmål innenfor sitt område. I dette tilfellet var det kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, opplyser Asheim.
(Oppdatert 27.02 kl. 09.10 med kommentarer fra forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim)