skolepenger

Komiteen ber om utsettelse for skolepenge­saken

Utdanningskomiteen på Stortinget klarer ikke å bli ferdig innen fristen med sin innstilling i skolepenge­saken. Den har søkt om utsettelse til 6. juni.

Dag-Inge Ulstein, stortingspolitiker fra KrF møtte representanter fra NMBU, Høgskolen for teologi og ledelse, SAIH, ViD, NSO for å diskutere skolepenger for internasjonale studenter.
Publisert Sist oppdatert

(Saken blir oppdatert)

Motstanden mot å innføre skolepenger for internasjonale studenter har nærmest vært unison i sektoren. Men gjennom budsjettavtalen med SV fikk regjeringen flertall for det kontroversielle forslaget om studieavgift for studenter utenfor EU og EØS.

FAKTA

Skolepenger

Kunnskapsdepartementet mener forslaget vil frigjøre 2600 studieplasser, og tar utgangspunkt i at universiteter og høgskoler til sammen vil hente inn 300 millioner i skoleavgift.

  • Gjennom budsjettenigheten mellom SV og regjeringspartiene er forslaget om at det skal innføres skoleavgift ved norske universiteter og høgskoler for alle studenter som ikke er på utveksling og kommer fra land utenfor EU/EØS og Sveits, beholdt.
  • Forslaget ligger innbakt i budsjettet og et lovforslag som må til for at skolepenger kan innføres har vært på høring og skal behandles av Stortinget til våren.
  • Kunnskapsdepartementet har tatt utgangspunkt i at en slik avgift vil føre til at 70 prosent av de som blir rekruttert i dag ikke vil komme.
  • Totalt vil det frigjøre 2600 studieplasser til studenter fra Norge og EØS/EU-land.
  • Kunnskapsdepartementet tar utgangspunkt i at universiteter og høgskoler totalt vil hente inn 300 millioner i skoleavgift. Alle har derfor fått kutt i framtidige budsjett.
  • Solbergregjeringen prøvde det samme i 2014, men måtte trekke forslaget.
  • SV og Venstre har markert seg tydelig mot forslaget, men SV ga opp kampen i budsjettforliket med regjeringen. Høyre sier de støtter forslaget.
  • Sektoren er nå i villrede om hva det skal koste for internasjonale studenter å studere i Norge og hvordan alt dette skal organiseres.
  • Utdanningskomiteen skulle avgitt sin innstilling tirsdag 16. mai, og loven som gjør det mulig å imnnføre denne skoleavgiften skulle ebahndles i stortinget i neste uke. Nå har komiteen bedt om utsettelse.

Det må imidlertid også til en endring i universitets- og høgskoleloven. Tirsdag skulle utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget etter planen behandle forslaget, men nå har den søkt om utsettelse til 6. juni, og det vil komiteen få.

Stortinget skal etter planen behandle saken i plenum tirsdag neste uke, men dette må nå også skyves på, trolig til midten av juni.

— Det er ingen skam og snu, Ola, sa Rødts Hege Bae Nyholt, som er leder for komiteen, til Khrono i slutten av forrige uke.

— Trenger politisk avklaring

I søknaden om utsettelse skriver komiteen at den trenger mer politisk avklaring.

Dag-Inge Ulstein (KrF) sier at det kanskje ikke er så rart at de trenger det. Ulstein sitter ikke i komiteen, men har fulgt saken nøye på vegne av partiet sitt. Han hadde også møte med representanter for studenter og universiteter i sakens anledning mandag morgen.

— Både begge partiprogrammene til Arbeiderpartiet og Senterpartiet og Hurdalsplattformen er jo klokkeklare, påpeker Ulstein, og legger til:

— Hvordan kan velgerne stole på de, dersom de går mot politikken sin på denne måten, sier Ulstein.

Han trekker også fram at SV er sterkt imot innføringen.

— Regjeringen har tydeligvis en sterk lengsel etter å innføre FrP og Høyre-politikk, det virker på meg absurd, sier Ulstein.

— Vi får satse på at runden med politiske avklaringer fører til at de skrinlegger hele forslaget, legger han til.

— Rom i revidert?

Maika Marie Godal Dam er leder av Norsk studentorganisasjon. Hun er glad for at komiteen har fått utsettelse.

— Det er veldig bra at komiteen nå ber om å få utsatt behandlinga. Vi håper det gir SV rom til å forhandle skolepenger ut i revidert nasjonalbudsjett, og at de sammen med regjeringspartiene skrinlegger hele greia, sier Dam i en rask kommentar.

— Tøffe prioriteringer

— I trange tider har dette vært et valg regjeringen har gjort. Kompromisser blir gjort når det er harde prioriteringer. Dette er et område der Arbeiderpartiets primære politikk har tapt, sa Arbeiderpartiets utdanningspolitiske talsperson Lise Selnes, til Khrono før helga.

Hun la til at hun er opptatt av hvordan disse skolepengene rammes inn.

Selnes sier hun er opptatt av hvordan studieavgiften rammes inn.

— En ting er å innføre det, men det handler også om hvordan det bygges opp stipendordninger, hvilke unntak vi har og hvordan det prises, sier Selnes, som sitter i utdannings- og forskningskomiteen.

Både Lise Selnes, Arbeiderpartiet og Marit Knutsdatter Strand, Senterpartiet, sier til Khrono at de ikke kan kommentere en sak som nå er til behandling.

Khrono har også bedt om kommentarer til utsettelsen fra SV og Rødt.

Powered by Labrador CMS