Kombinerer quiz og bistandsarbeid, og skaper vennskap
To søstre fra NTNU står bak populær quiz i Trondheim. Inntektene gir 100 elever lunsj på en skole i Etiopia.
— Hvilket land er det eneste som grenser til både Kaspihavet og Svartehavet?
Det er mandag kveld på Antikvariatet i Trondheim. Denne kvelden er det Kristin Susanne Karlsen som er quizmaster, og som stiller mer eller mindre intrikate spørsmål. Lagene sitter tett på hverandre, lokalet er fullstappet og ulidelig varmt.
Likevel er konsentrasjonen på topp og humøret likeså. Deltakerne hvisker lavt til hverandre for at ikke nabobordene skal høre svarene. Flere av lagene har vært med i svært mange år og noen av dem har hukommelse bedre enn en elefant. De har peiling på de utroligste ting.
Gir lunsj til elever
I over 11 år har søstrene Kristin S. Karlsen og Marianne I. Karlsen arrangert quiz hver mandag på Antikvariatet. I tillegg startet de en quiz på Ladekaia i 2017, som foregår annenhver onsdag i sommerhalvåret. Alt skjer på fritida og de tjener personlig ikke et rødt øre på virksomheten.
Deltakerne betaler imidlertid 30 kroner hver gang de deltar og i løpet av året blir det et betydelig beløp. Det store quiz-engasjementet til de to søstrene gjør at de samler inn mellom 80.000 og 100.000 kroner årlig via sitt prosjekt Life and hope. I tillegg kommer donasjoner og julemesse. Pengene brukes til å gi skoleelever lunsj ved en skole i byen Dessie i Etiopia.
Quiz og bistandsarbeid er kanskje ikke den vanligste kombinasjonen, heller ikke at to søstre står i spissen for å lede quiz-arrangement år etter år.
Kristin Susanne Karlsen er lektor i informatikk og sosiologi og jobber blant annet som rådgiver ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU. Marianne Ingeborg Karlsen er sivilingeniør i materialteknologi og avdelingsleder i Sit (Studensamskipnaden). Begge arbeider på Gløshaugen, der NTNU har hovedsete.
Etablerte Life and hope
Det hele startet i januar 2011. Søstrene Karlsen hadde allerede deltatt på et quiz-lag i noen år og da spørsmålsstilleren sluttet, kontaktet de Antikvariatet og spurte om de kunne lede en quiz der.
— Bakgrunnen var tosidig. Det er artig med quiz og vi trengte inntekter til Life and Hope. Vi spurte om vi kunne ha en quis på Antikvariatet og slik ble det, forteller de.
Selve bistandsarbeidet kom i gang etter at de ble kjent med etiopiske Elizabeth Markhus Alexandersen. Hun kom til Trondheim for å jobbe på en bibelskole. Da skolen skulle ha et prosjekt, ønsket Alexandersen å starte et bistandsprosjekt i nærheten av der hun er oppvokst, et område hvor det er mange fattige.
— Hun startet en fadderordning på skolen og spurte om vi ønsket oss et fadderbarn og så ballet det på seg, forteller Kristin Susanne Karlsen.
Pengene fra de to quizene går altså først og fremst til gi elever ved Karagutu School en daglig lunsj. For mange er det det eneste måltidet de får i løpet av dagen. Barn fra barnehagen får også et måltid. Kvinner er ansatt for å lage et måltid til mellom 80 og 100 barn.
— Det skulle vært flere som tar del i lunsjordningen. Det som er ille er at når lunsjen er ferdig, stormer andre barn inn for å få restene.
De har imidlertid gitt skolen den tilliten at de plukker ut hvilke unger som får lunsj.
I tillegg har de åpnet en barnehage og finansiert 70 prosent av bygningen og lønn til ansatte.
Mange aleneforsørgere
Det var ikke noe offentlig tilbud i området før. Mange foreldre er aleneforsørgere som følge av trafikkulykker, sykdom, hiv og aids. En del besteforeldre tar seg også av barnebarna.
— Å gi et pedagogisk tilbud gjør at eneforsørgere kan komme seg ut og skaffe inntekt. Alternativet er å tigge, og da må de ha med seg barna. Da lærer de seg å tigge og ikke så mye annet, sier Kristin Karlsen.
Grunnen til at de orker å holde på år etter år med quiz og bistandsprosjekt, er at de synes det er meningsfullt at pengene går til noe. De følger opp og vet at pengene blir brukt til formålet.
Et annet problem for de kvinnelige elevene er at de kommer ikke på skolen når de har menstruasjon. Derfor har de lyst til å starte et bind-prosjekt. Få kvinner til å sy bind slik at de kan brukes flere ganger. I dag har de ikke noe som er bra nok til å putte i trusa, og da kommer de ikke på skolen.
— Å lage quiz er morsomt og lystbetont. Deltakerne gir oss gode tilbakemeldinger og er takknemlige for at vi har denne quizen, sier Marianne Karlsen.
Stor variasjon i spørsmålene
De to søstrene er quizmastere annenhver uke. Når de ikke har ansvaret for kveldens quiz, deltar de på et av lagene.
Det er om lag 30 spørsmål per quiz. De samler på spørsmål hele tiden og har lapper overalt i huset med nedskrevne spørsmål fra TV, aviser, magasiner – alt som de kommer over.
De legger vekt på at det må være noe for enhver smak. Målet er at alle lag skal klare minst halvparten. Når quizen er over, skal alle føle at de har bidratt. Samtidig skal de mer proffe lagene også ha noe å bryne seg på.
Av og til skinner det gjennom hvilke interesser Marianne og Kristin Karlsen har, forteller de. Sivilingeniør Marianne har flere naturfagspørsmål, men understreker at de stort sett er på ungdomsskolenivå. Ellers er det mye natur og geografi. Kristin med informatikk-bakgrunn stiller IT-spørsmål, også fordi hun tenker de unge på lagene kan greie dem.
— Ellers er vi begge opptatt av klima, verden, politikk. Vi er sosialister begge to. Vi prøver å unngå at det skinner igjennom, men innimellom gjør det kanskje det, sier Marianne Karlsen.
Sportslig er det lurt å vite hva toppserien er, forteller de. Og de har alltid med noe som har skjedd i media nylig.
Musikalsk har de en forkjærlighet for grunge og rock, men kan spille alt mulig, fra 1930-tallet til siste nyutgitte album.
Quiz-en har skapt vennskap
Noen ganger kan det nesten stå om livet. Nåde quizmasterne hvis de har sagt noe feil og ikke gitt korrekt poeng.
— Jeg har understreket at quizmaster kan ta feil og at deltakerne må opptre på en god måte, sier Marianne Karlsen.
— Det har skjedd at jeg måtte be en deltaker forlate lokalet, forteller Kristin Karlsen.
Deltakeren kommenterte måten hun stilte spørsmål på og gjorde narr av det. Og kom med negative utsagn underveis.
— De kan prøve selv og se hvor lett det er, smiler Marianne Karlsen.
— Hvis noe er galt, er det veldig fint at de sier fra, sier Kristin Karlsen.
— Det er ikke så ofte det er kvinner som er quizmastere, hva er deres inntrykk?
— Jeg har tenkt på det, men føler meg ikke eksotisk. Men jeg har selv erfart at det er mest menn, sier Kristin Karlsen.
Søsteren er enig, men registrerer at på jobben er de ivrigste på quiz kvinner.
— Kanskje noe er i ferd med å snu, spør hun.
De gangene når de er skikkelige fornøyde med kveldens quiz, er hvis de får positive kommentarer, at de merker at stemninga er god og at folk ler litt. Og hvis de selv tenker at dette var egentlig gode spørsmål, forteller Marianne Karlsen.
Kristin Karlsen sier hun er mer på tall. Hvor mange poeng det er. Kvelden er ikke helt vellykket hvis noen lag har greid alt og hvis noen lag har greid under 70 prosent. Og at de ikke har gjort mye feil.
— En annen ting som er morsomt, er at quizen har skapt vennskap. De møtes før quizen og prater med hverandre. Og flere quiz-lag har dannet blandingslag på Ladekaia, sier Marianne Karlsen.
Avslappet stemning
Quiz-kvelden nærmer seg slutten. En vinner skal kåres. Det er jevnt i toppen, men enkelte lag har en fabelaktig evne til å havne på de tre øverste plassene. Det er en mer avslappet stemning i lokalet nå. Sånn gikk det denne gangen, ja, det var kanskje ikke så verst. Folk pakker sammen tingene sine. tømmer den siste slanten med øl, gir ros til lag som gjorde det bra og gleder seg til ny quiz om ei uke.
For ordens skyld: Journalisten deltar selv på et av lagene på Karlsens quiz. Det heter Svaret er 42. Vi ligger midt på treet og har bare vunnet én eneste gang. Vi har også kjent hvordan det er å komme på sisteplass.
Svar på quizen
1. Emilie Enger Mehl,
2. Med all respekt,
3. Moonage Daydream
4. Fakta
5. Curry
6. Vestland og Møre og Romsdal, 514 m dypt
7. C. S. Lewis, Mark Twain
8. Paul Mc Cartney
9. 2.25, og Ida Wolden Bache
10. A Marokko, B Ghana, C Angola, D Botswana 4
11. Constance Ring, Fru Ines, Lucie og Forrådt
12. Bukker
13. Gudbrandsdalslågen og Vorma
14. Madonna
15. Gull til Norge og sølv til Frankrike
16. A 1388 – 1814, B Peer Gynt
17. Ernst Hemingway
18. Nei, kom i 2010
19. A Åsgård, B Åsynjer
20. Elefanter, den indiske