lovisenberg

Kobler sammen psykisk helse, rus og avhengighet i ny master

Denne uka startet 33 studenter på en ny master for sykepleie i psykisk helse, rus og avhengighet ved Lovisenberg diakonale høgskole.

Programansvarlig Linn Gjersing, klargjør ett av foredragene da Lovisenberg diakonale høgskole åpnet sin nye master i psykisk helse, avhengighet og rus.
Publisert Sist oppdatert

Linn Gjersing er programansvarlig for den nye masteren ved Lovisenberg diakonale høgskole (LDH). Gjersing er førsteamanuensis ved LDH og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet.

— Døden er en del av livet, men for personer med psykiske plager og eller rusproblemer så er det en høyere sannsynlighet for at døden kommer tidligere enn for personer uten slike plager.

FAKTA

Lovisenberg diakonale høgskole

  • Lovisenberg diakonale høgskole tilbyr bachelor i sykepleie, samt masterstudier og videreutdanninger for flere grupper helsepersonell. 
  • Lovisenberg diakonale høgskole (LDH) har siden begynnelsen i 1868 hatt fokus på å utdanne sykepleiere. 
  • I dag har høgskolen over 1000 studenter og består av 124 årsverk.
  • Forskningen ved LDH er konsentrert om tre områder: Pasientnær klinisk forskning, helsetjenesteforskning og pedagogisk forskning. 
  • LDH har Norges første sykepleierutdanning, over 150 år gammel, og startet som en del av den internasjonale diakonissebevegelsen. 
  • Eier er Diakonissehuset Lovisenberg.
  • Kilde: ldh.no

Slik startet Gjersing sin presentasjon av den nye masteren. Mandag var det festdag på Lovisenberg, inviterte gjester og 33 studenter satt benket, og fikk presentert historien om hvordan utdanningene og profesjonene, men også samfunnet, har forholdt seg til psykiske lidelser og rus opp gjennom historien.

1500 mistet livet

1500 mennesker mistet livet som direkte følge av rus, avhengighet og psykiske problemer i 2023.

388 personer døde av overdose i 2023, 444 personer døde som følge av alkoholbruk og 707 personer døde i selvmord.

— Disse dødsfallene er de mest alvorlige konsekvensene av psykiske plager, rus og avhengighet. Men personer med disse plagene har også en høy dødelighet som følge av blant annet infeksjoner, kreft og hjerte og karsykdommer. 

Dette er inngangen når Gjersing skal underbygge behovet for den nye masteren som nå er etablert. 

— Vi trenger denne nye masteren fordi det finnes en stor pasientgruppe som trenger sykepleiere med avansert klinisk kompetanse innenfor alle tre fagområdene psykisk helse, rus og fysisk helse. Denne kompetansen inkluderer det å kunne samarbeide tverrfaglig, men også spesialisert sykepleiekompetanse, sier Gjersing. 

Hun poengterer samtidig at sykepleierne som kommer fra denne nye masteren ikke skal ta over noens rolle.

Stort oppmøte da ny master i psykisk helse, rus og avhengighet ble startet opp denne uka ved Lovisenberg diakonale høgskole.

— De skal heller ikke bli vanskelige å samarbeide med. I stedet skal de bli enda tryggere fagpersoner som både kan jobbe selvstendig og i tverrfaglige team med pasienter med svært komplekse behov, sier Gjersing.

Historisk forankring

Oppstartsdagen for de ferske studentene og inviterte gjester bar preg av flere historiefortellinger. Tidligere rektor ved Lovisenberg og forfatter Berit Hovland  snakket om hvilken rolle Lovisenberg har hatt i begynnelsen av psykisk helsearbeid her i Oslo, Ellen Hagemo, psykiater og tidligere klinikksjef ved Gaustad fortalte om etableringen av Gaustad sykehus, og Helge Waal ga innblikk i linjer og linjeskifter innenfor rus og avhengighetsfeltet.

— Det er ikke tilfeldig at vi startet med å gi studentene disse historiene. Historien er nemlig grunnmuren for det vi skal bygge videre på, sier Gjersing.

På besøk på åpningsdagen var også sosialbyråd Julianne Ferskaug ved Oslo byråd. Hun kalte det nye masterstudiet for et viktig og banebrytende initiativ, både for den kommunale sektoren og i spesialisthelsetjenesten. Hun gratulerte derfor de nye studentene med et veldig godt valg av studium.

— Jeg tenker at som politiker med ansvar for dette feltet i Oslo er denne masterutdanning viktig av flere årsaker. Vi ser flere endringer i samfunnet som bidrar både til utviklingen av psykiske lidelser og rusproblemer, men heldigvis får vi også stadig mer og ny kunnskap innenfor feltet, både om hvordan vi kan forebygge og hjelpe ved slike lidelser, sa Ferskaug.

Kai Øivind Brenden, nestleder for Norsk Sykepleierforbund, kalte den nye masteren en viktig milepæl i norsk sykepleierhistorie.

— Dette er ikke bare en viktig dag for dere som studenter, men det er også en viktig dag for helsevesenet og for samfunnet. Ikke minst er det en viktig dag for de pasientene som trenger den kompetansen dere nå skal tilegne dere gjennom dette studiet, sier Brenden.

Også kritiske røster

Masteren i psykisk helse, avhengig og rus har ikke blitt til uten motstand, en problemstilling programansvarlig Gjersing adresserte i sin åpningstale.

— På samme måte som det var kritiske røster da det ble kjøpte inn en sprøytebussen i 1988 som et spleiselag mellom ulike institusjoner, og det var kritiske røster til etableringen av åpne dører på akuttpsykiatrisk avdeling på Lovisenberg Diakonale Sykehus, velger Lovisenberg nå å gå i front trass kritiske røster å etablere den aller første masterutdanningen i sykepleie innen psykisk helse, rus og avhengighet. Rett og slett fordi det er et behov for det. Jeg håper og tror at vi skal ha en betydning for et fagfelt som virkelig trenger denne kompetansen, sa Gjersing.

Endringslogg

20.01.2025, kl 9: Ordet psykiatri er byttet ut med psykisk helse.

Powered by Labrador CMS