Kutt for de danske universitet vedtatt
Den danske regjeringen har fått flertall for sin finanslov for 2016. Vedtaket innebærer at universitetene får kutt på to prosent hvert år de neste fire årene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Finansministeriet i Danmark bekrefter til Universitetsavisen på Københavns universitet at innsparingene på forskning og utvikling blir gjennomført sånn som Venstre-regjeringen har foreslått.
Det betyr blant annet at regjeringen kutter i midler til forskning med 1,4 milliarder kroner, fra 22 milliarder kroner i år til 21,6 milliarder i 2016.
I tillegg får universitetene kutt på to prosent hvert år i fire år.
Les også: Seier opp folk, men betalar ut millionbonusar
Kutter i transportstøtte til studenter
Universitetsavisen skriver at mange studenter vil merke innsparingene mer direkte: Vensteregjeringen i Danmark har også fått flertall for å kutte i transportstøtten til studenter.
Det er partiene Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti har stemt for finansloven.
I følge Universitetsavisen har København universitet beregnet at universitetet i de kommende år må kutte ned 300 millioner kroner i året. Nedskjæringene får ikke full effekt før fra 2017.
Se mer hos Universitetsavisen: Her vil KU spare 300 millioner
Dertil kommer, at KU mister 70 millioner kroner om året, fordi regjeringen har besluttet at annullere en gammel avtale om, at staten betalte tilskudd til husleie i de nye KUA-bygninger på Amager.
Har varslet oppsigelser
Innsparingene i finansloven er ingen overraskelse, skriver Universitetsavisen. Ledelsen ved Københavns universitet har allerede varslet en runde med oppsigelser i 2016, før nedskjæringene var endelig vedtatt.
Regjeringen og støttepartiene har også valgt å kutte i de danske bistandsbevilgningene, samtidig som man fordeler mer penger til politiet, fjerner avgifter på reklame og NOx-filter, samt bevilger mer penger til helsevesenet og en eldremilliard.
Endrer fremdriftsreform
Samtidig med vedtak på finanslov har den danske regjeringen også gjort et tilbaketog på endel punkter på den såkalte fremdriftsreformen.
I en pressemelding sier den danske utdanningsministeren, Esben Lunde Larsen (bildet over), at fremdriftsreformen rett og slett ikke fungerer godt nok.
Han slår likevel fast at målet for reformen ikke endres: Studentene skal fortsatt redusere sin studietid med 4,3 måneder fram mot år 2020. Og de universiteter som ikke oppfyller dette målet kan forvente seg like store bøter som først annonsert, skriver Universitetsavisen.
— Reformen har vært en byråkratisk tvangstrøye for både universitetene og studentene. Det vil regeringen gjøre noe med. Men intensjonen som innebærer at vi krever aktivitet fra studentene i deress tudietid, holder vi fast på. Både for deres skyld og samfunnet , sier Esben Lunde Larsen i pressemeldingen.
Se også: Universitetsavisen sak om fremdriftsreformen
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!