statsraad Lehmkuhl
Klimaprosjekt som kostet dyrt. Målt i klimagasser
Lørdag 15. april kom Statsraad Lehmkuhl tilbake til Bergen etter 20 måneders ekspedisjon. Prosjektets klimaregnskap høster kritikk.
Det var 17.mai-stemning og tusenvis av folk hadde møtt opp på Bryggen i Bergen lørdag, da Statsraad Lehmkuhl kom inn Vågen etter jordomseiling i klimaet og miljøets tjeneste.
Ikke mindre enn 13 ulike departementer, utdannings- og forskningsinstitusjoner og også har vært med på reisen, når «Statsraad Lehmkuhl», de siste 20 månedene har vært på jordomseiling i bærekraftens navn. Avreisen skjedde fra Arendalsuka i 2021.
De har hatt med seg både studenter, lærere, forskere, toppledere, politikere, og Kygo - og ifølge BT: tolv eikefat brennevin om bord.
Universitetet i Bergen har vært en helt sentral del av ekspedisjonen som til sammen skal ha kostet mellom 180-200 millioner kroner når skipets og partnernes kostnader regnes sammen.
FNs havtiår
Seilasen har vært en del av FNs havtiår for en bærekraftig utvikling der Universitetet i Bergen er utpekt som globalt knutepunkt for bærekraftsmål 14, livet i havet, av verdensorganisasjonen.
Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet og Høgskulen på Vestlandet er noen av en rekke forskningsinstitusjoner og organisasjoner som er deltakere på toktet. Dette fungerer slik at hver institusjon kjøper en etappe og har sine aktiviteter om bord i en gitt periode.
I juni i 2022 kunne Khrono eksempelvis fortelle om Høgskulen på Vestlandet som skulle ha lederkurs ombord. samtidig hadde Universitetet i Bergen 90 studenter om bord.
Høster kritikk for miljøregnskap
Politisk redaktør i Bergens Tidene, Eirin Eikefjord skriver en kommentar om bærekraftverdien av ekspedisjonen og hun spør: De kaller det bærekraftsseilas. Klimahykleri er mer presist. Hvorfor skal Bergens toppfolk fly til Stillehavet for å nettverke med hverandre?
I august 2022 skrev Camilla Borrevik som har vært underviser på lehmkuhl i perioden: — Dette har vi lært av å seile over Stillehavet. Potensialet er enormt.
Mange har vært fraktet inn og ut til skipet, og Bergens Tidende forteller at PwC har laget et eget bærekraftsregnskap for ekspedisjonen.
Bergens tidende skriver at regnskapet viser at flyreisene alene har ført til et klimagassutslipp på cirka 8181 tCO₂e, som er stammespråk for antallet tonn CO₂-ekvivalenter. Dette tallet tilsvarer utslippene til nesten 1000 nordmenn på ett helt år. Eller 200.000 flyreiser fra Bergen til Oslo, ifølge seniorforsker Borgar Aamaas ved Cicero senter for klimaforskning.
One Ocean Week
På sine hjemmesider skriver Universitetet i Bergen at de var den første partner om bord på One Ocean Expedition, og at de gjennom jordomseilingen har vært den største aktøren på dekk.
Den kommende uke arrangeres det nå One Ocean Week med en rekke ulike arrangementer.