Paul Wassmann og kollegene i prosjektet ArcticSIZE forsker på den marginale issonen i Arktis. Foto: Karine Nigar Aarskog
Paul Wassmann og kollegene i prosjektet ArcticSIZE forsker på den marginale issonen i Arktis. Foto: Karine Nigar Aarskog

Tromsøforsker først ut på FNs klimakonferanse

Når FNs klimatoppmøte COP23 starter mandag 6.november i Bonn, får de siste nytt fra isfronten servert av forsker fra UiT Norges arktiske universitet.

Publisert Oppdatert

Mandag 6. november åpner FNs klimakonferanse i Bonn. Blant innlederne første dag av konferansen er professor Paul Wassmann ved UiT Norges arktiske universitet.

Han er invitert av Arktisk råd til holde et innlegg på konferansens åpningsdag  og skal snakke om hvorfor Arktis er et viktig fokusområde og hvordan endringene i det Arktiske marine økosystemet drives av klimaendringene: «How Arctic ice matters: what we know and need to know for adaptation».

Raskere oppvarming enn andre steder

I Arktis opplever man at oppvarmingen av havet skjer i veldig rask fart, sammenlignet med andre steder på kloden. Her er økosystemet under et høyere press, og forskning med Arktis som fokusområde gir en indikasjon på hva som kan skje andre steder i verden når klimaendringene skyter fart også der, skriver UiT på sine nettsider.

Det er stort og det er en stor ære å bli invitert.

Paul Wassmann

Arktisk Råd har invitert ekspert på temaet UiT-professor Paul Wassmann til COP23 - FNs klimatoppmøte for å holde innlegg om is og klimaendring i Arktis.

— Det er stort og det er en stor ære å bli invitert. Og det betyr jo også at UiT er kjent uti verden for klimaforskningen og den økologiske forskningen som vi utfører her i nord og i Arktis. Det er viktig for oss å være der og gjøre vår forskning bedre kjent i inn- og utland, sier Wassmann, til uit.no. 

Rask nedsmelting

Wassmann er professor i arktisk og marin biologi. I sesjonen «Globale konsekvenser av et Arktis i rask endring» skal Wassmann fortelle om den nøkkelrollen han mener arktisk har for å forstå klimaendringene man står ovenfor. I tillegg skal han snakke om hva forskningsfronten kan fortelle om konsekvensene av en rask nedsmelting av havisen.

I følge UiT.no forteller Wassmann at man trenger mer kunnskap for å forvalte disse områdene bedre. 

— Det er ingen steder i verden hvor den klimatiske påvirkningen er større enn i Arktis, men det er ingen steder i verden hvor det bor så lite folk. Og folk bryr seg ofte om de områdene hvor det er mange folk. Men klimaforandringene her har jo ikke bare konsekvenser for fiskeriene, det fører jo også til forandringer i klima andre steder i verden, sier Wassmann.

Støtte for å bli verdensledende

Paul Wassmann forteller at været helt nede ved middelhavet og så langt unna som Florida påvirkes av de nå åpnere havområdene i Arktis. Professoren er prosjektleder for Arctic SIZE som for ikke lenge siden fikk 19 millioner kroner fra regjeringen for å bli verdensledende innen forskning på arktisk økologi, og spesielt den marginale issonen. 

Paul Wassmann og hans kolleger studerer blant annet hva klimaendringene gjør med den marginale issonen og hva som kan bli konsekvensene. Her dannes grunnlaget for liv i Polhavet på grunn av produksjonen av alger og plankton, som er næring for arter høyere opp i næringskjeden.

Wassmann håper å nå ut med den forskningsbaserte kunnskapen til politikere og forvaltere som deltar på COP23.

— Det er viktig å følge opp avtalene man gjør på disse COP-møtene, slik at vi ikke mister momentum og at det hele blir business at usual. Fordi business as usual, det fører til +4 grader globalt og +12 grader her i nord. Det er vanskelig å være i nord, når det blir så varmt, avslutter professoren.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS