To ansatte ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) ble avskjediget i fjor. Rektor Jørn Mortensen ser nå at KHiO stevnes for retten, men selv er han inhabil i saken. Foto: Siri Øverland Eriksen

Kunsthøgskolen: Teaterlærer fikk sparken etter metoo-varsler. Nå går han til sak.

Trakassering. I desember fikk mannen avskjed etter varsler om seksuell trakassering, men nå har han stevnet sin tidligere arbeidsgiver for retten. Samtidig er klage på en annen metoo-avskjed ved Kunsthøgskolen i Oslo under behandling i Kunnskapsdepartementet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

18. desember i fjor fattet ansettelsesutvalget ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) vedtak om å gi en ansatt ved Teaterhøgskolen, en avdeling ved KHiO, avskjed. Bakgrunnen var varsler som inneholdt anklager om seksuell trakassering. Avskjedigelsen ble først omtalt i Klassekampen.

Teaterlæreren klagde på vedtaket til KHiO.

Fakta

Tre metoo-saker ved KHiO

Kunsthøgskolen i Oslo måtte i 2018 behandle tre saker som omhandlet seksuell trakassering.

En ansatt sa først opp stillingen sin ved KHiO, men ble ikke lenge etterpå avskjediget. En klagesak er til behandling i Kunnskapsdepartementet.

I en annen varslingssak ble konklusjonen at det «ikke er grunnlag for å konkludere med handlinger som representerer seksuell trakassering, men det er sannsynliggjort at det har skjedd brudd på de etiske retningslinjene til Kunsthøgskolen i Oslo». Den ansatte sa opp sin stilling.

Den tredje saken endte først med å bli lagt bort sommeren 2018. Men etter nye varsler ble den ansatte ved Teaterhøgskolen sagt opp i desember. Saken ble påklaget, og nå reises det altså sak mot KHiO.

— Vi er uenige i den rettslige vurderingen som er tatt, og har et annet syn på sakens faktiske side enn det KHiO legger til grunn. Vi vil derfor påklage vedtaket innen fristen, som er innen tre uker fra i dag, sa mannens advokat Christoffer Hjelde til Klassekampen i januar.

Skolen opprettholdt vedtaket fra ansettelsesutvalget også etter klagen.

I de siste ukene har den ansatte som er medlem i og får advokathjelp fra Forskerforbundet, sammen med forbundet vurdert å gå til rettslige skritt for å få kjent avskjedigelsen ugyldig. Khrono får nå bekreftet at Forskerforbundet har reist stevning i avskjedssaken ved KHiO.

— Vil ha rettslig prøving av vedtaket

Rektor ved KHiO, Jørn Mortensen, har erklært seg inhabil i klagesaken, ettersom han behandlet varslene. Han viser derfor til seksjonssjef for virksomhetsstyring ved KHiO, Pål Stephensen.

Vi er uenige i den vurderingen som er gjort, og på vegne av medlemmet vårt har vi besluttet å få en rettslig prøving av vedtaket.

Lars Kolltveit

Stephensen besvarte ikke Khronos henvendelser i løpet av mandag.

— Vi er uenige i den vurderingen som er gjort, og på vegne av medlemmet vårt har vi besluttet å få en rettslig prøving av vedtaket, skriver Forskerforbundets kommunikasjonsleder, Lars Kolltveit.

Avsluttet saken — så kom nye varsler

Mannen som nå går til sak ble opprinnelig «frikjent» i fjor sommer, da en annen ansatt ble avskjediget. Som Khrono omtalte den gang, ble saken lagt vekk av et granskingsutvalg ved skolen.

«Påstanden om at det har forekommet seksuell trakassering/tilnærmelser ikke er tilstrekkelig underbygget og saken må derfor avsluttes fra varslingsutvalgets side», het det i vurderingen.

Men det tok bare dager etter frikjennelsen før tidligere KHiO-studenter sendte inn nye varsler, som deretter ble behandlet på ordinær måte av ledelsen.

Opplevelser med seksuell trakassering fra en ansatt ved Teaterhøgskolen var også tema i metoo-kampanjen #stilleføropptak, omtalt i blant annet Aftenposten.

Avskjedssak fortsatt til behandling i Kunnskapsdepartementet

Den første avskjedssaken, som omhandler den KHiO-ansatte som ble avskjediget i fjor sommer, ble klaget inn til Kunnskapsdepartementet. Det var også departementet som mottok varslene i den saken.

Ved å ta imot varsler direkte fra ansatte og studenter, hadde Kunnskapsdepartementet satt seg i en ekstraordinær situasjon, mente rektor Jørn Mortensen, siden Kunnskapsdepartementet kunne komme til å måtte behandle klager på avskjedsvedtak ved KHiO.

Da klagen på den første avskjedssaken ble sendt til departementet, måtte derfor departementet vurdere sin egen habilitet, og et alternativ var at saken måtte behandles av et annet departement.

Kunnskapsdepartementet bekrefter imidlertid overfor Khrono at det er de som behandler saken:

«Kunnskapsdepartementet som sådan er ikke inhabilt til å behandle klagesaken, men etter en habilitetsvurdering deltar ikke personer som tidligere har behandlet varslingssaken i behandlingen av klagesaken», opplyser departementet.

Klagesaken er fortsatt til behandling i Kunnskapsdepartementet, som ikke kan si noe om når avgjørelsen vil foreligge.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS