Byggingeniør Katarina Young var forberedt på en vanskelig jobbjakt, men nå har hun fått jobb i Bymiljøetaten etter studiene på HiOA. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

På jobb for hovedstaden

Noen måneder etter endt utdanning jobber Katarina Young (23) med å få Oslo-barn trygt på skolen og sørge for at regnvannet har et sted å gjøre av seg.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Katarina Young syntes bygninger var interessante, og tenkte på å studere til å bli arkitekt.

— Arkitektstudier har ofte opptaksprøver, og jeg følte at tegneferdighetene  mine ikke var helt gode nok til det, forteller Katarina Young.

Dermed falt valget på byggingeniør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

— Mange om beinet

Siden Young gikk idrettslinja på videregående, trengte hun realfagskompetanse for å komme inn på ingeniørstudiet. Det fikk hun med et forkurs i matte og fysikk ved Høgskolen i Telemark.

Når jeg ser tilbake, var det ikke så ille å være jobbsøker. Men det er ikke kult å stå midt oppe i det.

Katarina Young

— Det var mye informasjon å ta inn på ett år, men jeg kom meg nå igjennom, husker Young.

Hennes første år på HiOA var også preget av mye matematikk, fysikk og mekanikk.

— Det første året var verst, men etterhvert jobbet vi mer spesifikt, og det var gøy. Vi fikk drive med planlegging av både veier, vann og avløp. Vi så på hele bildet, ikke bare bygninger, sier Katarina Young.

Jobb tidlig på høsten

Etter at hun var ferdig med utdanningen våren 2014 begynte hun å søke jobb. Hun fikk ingen tilbud før sommeren, og tok ferie som planlagt.

— Jeg hadde ikke forventet å få jobb med en gang, siden det er mange om beinet.

Etter rundt ti søknader og ett intervju, fant Young en stillingsutlysning som lå ute hos Bymiljøetaten, som hun søkte på. Etter et intervju fikk hun telefon om at hun kunne begynne på jobb 22. september.

— Jeg ble kjempeglad! Det er så kjedelig å gå som jobbsøker og ikke høre noe. Når jeg ser tilbake var det ikke så ille, men det er ikke kult å stå midt oppe i det.

Aksjon skolevei

Nå jobber hun i Bymiljøetatens gate- og kollektivseksjon, i tillegg til å sitte i en vanngruppe.

— Det jeg driver mest med nå er «aksjon skolevei», som handler om å få barn trygt på skolen. For at skoleveien skal bli trygg, er det mange fortau som må utbedres, for eksempel kantstein som må skiftes ut, forteller Young.

Hun syntes det beste med å begynne på jobb for Bymiljøetaten var at hun fikk et prosjekt med en gang.

— Rundt på huset her er det mye kunnskap, så det er bare å spørre noen hvis man blir usikker. Arbeidet jeg gjør kvalitetssikres av folk fra andre seksjoner, og det er veldig fint.

I tillegg til å få skolebarna trygt både til og fra forskjellige skoler i Oslo, er Young med på å utbedre holdeplasser for kollektivtrafikk og gi veier til regnvannet.

— I vanngruppa jobber vi med overvannshåndtering. I en by som Oslo, med mye harde flater, blir regnvannet liggende på overflaten hvis det ikke har noe sted å gå, forklarer Young.

Løsninger for framtiden

Den nyutdannede byggingeniøren har ingen planer om å skifte arbeidsplass med det første.

— Jeg vil gjerne bli her. Jeg får mye god erfaring, jeg får utvikle meg og lærer mye nytt, sier Young.

Hun forteller at hun har hatt god bruk for utdanningen, men at det er stor forskjell på å gjøre en skoleoppgave og det å få oppdrag fra en arbeidsgiver.

— På høgskolen fikk vi beskjed om hva vi skulle gjøre, punkt for punkt. Her er det mer: «Vær så god, her har du et prosjekt». Jeg velger mye mine egne arbeidsoppgaver og hva jeg skal gjøre til hvilken tid, forteller Young

Selv om Young har fått erfare at offentlig byråkrati tar tid, får hun være med på å gjøre kollektivtrafikken bedre, og sørge for at veiene i hovedstaden ikke blir oversvømt.

— Jeg er jo med på å påvirke samfunnet og finne løsninger for framtiden. Det er gøy.

— De prosjektene jeg jobber med nå er veldig spennende, men du skal ikke se bort fra at drømmeprosjektet kommer etterhvert!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS