Masterstudent ved flerkulturell og internasjonal utdanning, Cynthia Ah-Pew, synes Oslo kommunes mentorprogram for flerkulturelle virker interessant.

Flerkulturelle kan få mentor i kommunen

Høgskolen i Oslo og Akershus samarbeider med Byrådet i Oslo om et eget mentorprogram for flerkulturelle masterstudenter. — Dette kan være noe for meg, sier Cynthia Ah-Pew.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høsten 2014 startet Byrådet i Oslo en mentorordning for masterstudentene ved HiOA og andre utdanningsinstitusjoner i Oslo. Programmet er utviklet spesielt for studenter med flerkulturell bakgrunn, og skal sørge for at de blir bedre integrert i offentlige virksomheter i kommunen. 

— Ja, dette er absolutt interessant. Jeg kan gjerne tenke meg å jobbe i kommunen senere, sier masterstudent ved flerkulturell og internasjonal utdanning sør, Cynthia Ah-Pew når hun får se kommunens annonse. 

– Må være uavhengig

Ah-Pew har hørt om liknende i privat sektor før, men da i bedrifter som ikke er relevante for hennes utdanning. At det nå tilbys et program hvor hun kan knytte kontakter og bygge nettverk i relevante virksomheter er derfor gode nyheter, synes hun. 

— Med en gang tenker jeg at det kunne vært veldig greit med en mentor i Oslo kommune som ikke er lærer eller akademiker. Men at jeg da må skrive om bedriften betyr kanskje at jeg ikke kan være like kritisk, og jeg ville kanskje følt meg litt bundet, sier hun.

Det kunne nok være veldig nyttig med innsyn i det de gjør i offentlige etater. Men da kan ikke de få bestemme hva jeg skal og ikke skal skrive.

Cynthia Ah-Pew

Det er jo mange internasjonale
studenter ved HiOA, så for oss var det et naturlig valg å delta i dette samarbeidet.

Beate T. Dessingthon

Det er klart dette er et krevende program, men så har vi flinke studenter ved HiOA, så det er jeg ikke bekymret for.

Beate T. Dessingthon

Dette er en underrepresentert gruppe i stillinger i Oslo kommune, så vi ønsker å gjøre dem kjent med at det finnes stillinger for dem der.

Toralv Moe

Det skal jo være en viss konkurranse i dette. Programmet er for flinke og ambisiøse studenter.

Toralv Moe

Hvorvidt det er rom for å være kritisk til virksomheten er derfor et avgjørende premiss, sier hun.

— Hvis svaret er ja, så kan det være interessant. Det kunne nok være veldig nyttig med innsyn i det de gjør i offentlige etater. Men da kan ikke de få bestemme hva jeg skal og ikke skal skrive, sier hun bestemt.

Internasjonale arbeidsmiljøer

– Det er jo mange internasjonale studenter ved HiOA, så for oss var det et naturlig valg å delta i dette samarbeidet, forteller konsulent og prosjektkoordinator for karriereuka ved HiOA, Beate T. Dessingthon. 

Definisjonen av flerkulturell er imidlertid bred, presiserer hun. 

– Etnisk norske kan også søke. Kravet er at vedkommende skal beherske flere kulturer. Det er jo mer og mer vanlig med internasjonale arbeidsmiljøer, så dette er en kjempemulighet for oss til å knytte utdanningene opp mot relevante arbeidsgivere, sier hun. 

– Men hva får studentene igjen for det?

– De får muligheten til å være tilstede i etatene gjennom ulike internships og se hva de holder på med. Og så får de råd og hjelp til tema for masteroppgaven, og muligheten til å skrive om det virksomhetene holder på med.

Flinke studenter

Dessingthon presiserer imidlertid at det også er mentorordning på HiOA, som hun synes flere burde benytte seg av. 

– Dette er ikke noe negativt for mentorordningen på HiOA, men vi kan også bli flinkere til å knytte studenter og lærere tettere opp mot arbeidslivet, sier Dessingthon. 

– Men har masterstudentene tid til å ta internship og jobbe samtidig som de skriver masteroppgave?

– Det må du spørre studentene om, men selv hadde jeg definitivt grepet muligheten. Det er klart dette er et krevende program, men så har vi flinke studenter ved HiOA, så det er jeg ikke bekymret for, sier hun. 

– Gylden mulighet

Spesialrådgiver i Oslo Byråd, Toralv Moe, mener det er attraktivt for kommunens virksomheter å ha masterstudenter på internship.

– Vi skal ha en student her i Byrådsavdelingen, og vi ser på det som spennende. Det skrives jo mye ved institusjonene som er interessant for kommunale virksomheter. Det har ikke vært strevsomt å få tak i mentorer, så det blir spennende å komme i gang med dette, sier Moe. 

Han mener programmet er svært gunstig for begge parter. 

— Det er meningen at de skal skrive en oppgave som er interessant for kommunen, slik at det blir nyttig både for dem og studenten. Dette er en underrepresentert gruppe i stillinger i Oslo kommune, så vi ønsker å gjøre dem kjent med at det finnes stillinger for dem der.

– Hvorfor skal studentene søke på dette?

– Dette er jo en gylden mulighet for å skrive master om noe som noen er veldig interessert i. I tillegg vil det åpne dører og skape nettverk, og erfaring viser at det er det som trengs for å lykkes i arbeidslivet senere, sier Moe. 

For de ambisiøse 

Foreløpig er åtte av Oslos kommunale virksomheter med i programmet, deriblant Plan- og bygningsetaten, Vann- og avløpsetaten, Helseetaten, bydelene St. Hanshaugen og Alna, næringsselskapet Oslo Business Region, Byrådsleders kontor og Byrådsavdeling for kultur og næring. Moe påpeker imidlertid at programmet er helt nytt, og håper at det vil bli flere. 

– Det har vært 6-700 studenter inne og sett på annonsen på nettet til nå. Omlag 20 av dem har søkt, og vi regner med at de fleste søker i løpet av de siste dagene, sier han. 

I første omgang vil imidlertid kun mellom fem og ti bli ansatt. 

– Det skal jo være en viss konkurranse i dette. Programmet er for flinke og ambisiøse studenter, forklarer Moe. 

– Kan være noe

Mentorprogrammet er regissert av Oslo Kommunes integreringsarbeid Oslo Extra Large (OXLO) og rekrutteringsselskapet Alarga. Ifølge Alarga er søkertallene gode, men de ønsker ikke å gå ut med hvorvidt noen, og eventuelt hvor mange fra HiOA som har søkt. 

— Skal du søke?

— Jeg kommer absolutt til å ta en titt på det. Dette kan faktisk være noe, sier Ah-Pew.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS