Oslos ordfører Fabian Stang holdt foredrag under karrieredagen for økonomistudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Eva Tønnessen

Ber studenter om å tenke på bunnlinja

Ta dere noen år i næringslivet før dere kommer til offentlig sektor. Det er rådet Oslo-ordfører Fabian Stang kommer med til økonomistudentene på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Fabian Stang er det altfor lite snakk om effektiv drift og lønnsomhet i offentlig sektor. Derfor oppfordrer han økonomistudenter til først å lære seg næringslivstenkning gjennom en jobb i privat sektor, før de går videre til det offentlige.

Næringslivskarriere først

— I offentlig sektor trenger vi noen som har slått på en kasse. Det må være en bunnlinje også i det offentlige, og vi trenger noen som forstår effektiv drift. Derfor vil jeg oppfordre dere til å skaffe dere en næringslivskarriere først, og ta med dere tankegangen derfra videre, sier han til studentene som har møtt fram på Næringslivsutvalgets karrieredag på utdanningene i økonomi, administrasjon og revisjon på HiOA.

Ifølge Stang er det altfor lite oppmerksomhet om effektiv drift i det offentlige i dag.

— Det er for eksempel aldri sånn at en offentlig virksomhet melder fra om at den trenger mindre plass, selv om det er tilfelle. Nei, da tenker man at vi har jo budsjett, så hvorfor spare. Man skal bruke opp midlene man får, i stedet for å kutte kostnader. Den tankegangen er det altfor mye av i det offentlige, sier han.

Næringslivet lokker

I det store myldreområdet i Pilestredet 35 har 30 arbeidsgivere tatt oppstilling for å fortelle økonomistudentene hvilke muligheter som finnes når de er ferdige med studiene. Et par kommer fra offentlig sektor, mens de fleste er konsulentselskaper eller banker. Ifølge leder av næringsutvalget på økonomiutdanningene, Tor Erlend Bognæs, er det viktig å vise fram mangfoldet av muligheter.

— Vi ønsker å vise hvilke muligheter som ligger der og inspirere studentene til å jobbe på videre, sier han.

Opptatt av flinke studenter

Det må de ihvertfall hvis de skal få en traineestilling i Sparebank1 Gruppen. Koordinator for traineeprogrammet, Tor Espen Borgersen, er på HiOA for første gang for å markedsføre programmet, som ifjor hadde 350 søkere til 4 stillinger.

Hvordan vurderer dere kandidater fra HiOA sammenlignet med for eksempel BI?

— Vi er ikke så opptatt av hvor studentene kommer fra, bare de er flinke, sier han, og legger til at programmet først og fremst er for masterstudenter.  I vår gikk det første kullet siviløkonomer ut fra høgskolen.

Borgersen er ikke i tvil om at det er svært gunstig å ha et traineeprogram på CV´en.

— Traineene får innsikt i hele bredden ved at de får arbeide fire forskjellige steder i konsernet i løpet av programmet, sier han.

Et bein innafor

Økonomistudentene Erlend L. Jahnsen, Nicolas Holøien og Jacob Bostad går på siste år av bachelorutdanningen i økonomi og administrasjon og mener at det viktigste med karrieredagen er å skaffe seg kontakter.

— Det viktig å få et bein innafor, for eksempel gjennom et internship eller sommerjobb, og så kanskje få mulighet til skrive masteroppgave for selskapet, sier Erlend L. Jahnsen.

De tre økonomistudentene vurderer om de skal gå videre med master, enten på HiOA eller et annet sted, eller om de skal se etter jobb.

— Vi er ihvertfall veldig fornøyde med bachelorutdanningen her, sier de.

Trainee i Mesta

Det statlig eide selskapet Mesta, som jobber med drift og vedlikehold av vei, er en av de som har hatt en to-årig traineeordning. Nå er denne erstattet av et ettårig talentprogram. Markus Molnar er selv trainee og står på stand for å informere HiOA-studentene om programmet, som er beregnet for nyutdannede master- og bachelorstudenter.

— Det fine med programmet er at man får innblikk i forskjellige deler av virksomheten, sier Molnar, som har opplevd stor interesse fra HiOA-studentene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS