Regjeringen vil ha nye styremedlemmer ved Karolinska Institutet
Paolo Macchiarini har ikke bare lurt sin forlovede til å tro at han var pavens livlege. Han har også ført fagfeller, pasienter og kollegaer på Karolinska Institutet bak lyset. Nå har saken blitt løftet til øverste politiske hold i Sverige.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I kjølvannet av Macchiarini-skandalen har kritikken blitt rettet også mot den svenske regjeringens satsninger blir kritisert.
Denne uken kom meldingen om at den svenske regjeringen vil ha nye og eksterne styrerepresentanter til styret ved Karolinska Institutet, skriver På Høyden.
Døde pasienter, keiser Akihito og president Obama
Selv beskrev den aktede stamcelleforskeren Paolo Macchiarinis sine eksperimentelle strupetransplantasjoner som et forskningsgjennombrudd. I virkeligheten fikk de katastrofale følger, da to av hans tre pasienter døde. Den tredje fikk alvorlige komplikasjoner.
Da Vanity Fair avdekket at Paolo Macchiarini hadde lurt sin forlovede til å tro at han var med i et V.I.P-lege-team som hadde operert ekteparet Clinton, den japanske keiser Akihito og president Obama, samt at selveste paven skulle vie dem i deres kommende bryllup i juli 2015, kunne det virke som om det hadde klikket litt for selveste kirurgen.
Karolinska Institutet forsøkte å dysse saken ned
Saken stoppet ikke der. Den har ikke bare blitt pinlig for Macchiarini selv, men også for det svenske Karolinska Institutet i Sverige og for Nobelkomiteen ved Karolinska.
Rektor Anders Hamsten var blant dem som frikjente Macchiarini for anklagene om juks. Måten de ansvarlige universitetslederne forsøkte å dysse ned saken på, har senere blitt tungt kritisert. 13. februar i år kom meldingen om at rektor Anders Hamsten gikk av som rektor.
I februar i år ble det klart at Macchiarini ikke ville få stillingen ved Karolinska Institutet forlenget. Ifølge Göteborgsposten vil all hans forskningsaktivitet ved Karolinska Institutet granskes av en ekstern jurist.
Angriper regjeringen
I et innlegg i Dagens Nyheter går nobelprisvinner Arvid Carlsson, sammen med to professorkolleger, til angrep på Fredrik Reinfeldt og hans borgerlige regjering. De kritiseres fagstatsråd Lars Leijonborgs strategiske milliardsatsing på «Centers of excellence», en satsing som har mye til felles med tilsvarende norsk satsing.
De mener at denne satsingen har beredt grunnen for hele Macchiarini-skandalen, ettersom den er et system som setter alminnelige kontrollmekanismer til siden.
I et intervju med Universitetsavisa sier Arvid Carlsson at Nobelkomiteen ved Karolinska må renses for alle som var involvert, dersom tilliten skal gjenopprettes.
Regjeringen vil ha eksterne styremedlemmer
Nå har saken blitt løftet til regjeringskontorene. Torsdag 3. mars kom en pressemelding fra den svenske regjeringen der det står at de har besluttet å gi en nominasjonskomite oppdraget med å foreslå nye og eksterne styremedlemmer til Karolinska Institutet.
Det kan dermed være duket for en større endring av sammensetningen i styret ved Karolinska Institutet.
Universitetskansler Lars Haikola skal lede gruppen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!