Professor kallet fra Molde til NTNU
Etter 22 år ved Høgskolen i Molde er økonomiprofessor Per Bjarte Solibakke (57) blitt kallet til professorat i Ålesund. To andre er også kallet til det som fra 1.januar er NTNU i Ålesund.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
– Høgskolen i Molde har vært en hyggelig og fin arbeidsplass, med gode kolleger. Jeg har ingenting å klage på, sier Solibakke, som fra nyttår slipper å jobbpendle fra Sunnmøre til Romsdal.
Da begynner han som professor ved Høgskolen i Ålesund, samtidig som høgskolen blir en del av landets største universitet og blir til NTNU Ålesund, skriver den uavhengige nettavisen ved Høgskolen i Molde, Panorama.
Tre kallelser til Ålesund
I universitets- og høyskoleloven heter det i en unntaksbestemmelse at «Når særlige grunner taler for det, kan styret foreta ansettelse i undervisnings- og forskerstillinger uten forutgående kunngjøring. Slik ansettelse kan ikke foretas hvis mer enn ett medlem av styret motsetter seg dette.» Det er dette som omtales som kallelse eller kalling.
På to styremøter ved Høgskolen i Ålesund i høst har kalling blitt benyttet i tre ansettelsessaker. Den ene gjelder Solibakke, mens det også er blitt benyttet kalling for en førsteamanuensis i skipsdesign og en professor i geoteknikk.
Det er trolig en strategisk ansettelse. De styrker seg internt før de går inn i NTNU.
Oskar Solenes
Rekrutteringsproblemer
Rektor og styreleder Marianne Synnes ved Høgskolen i Ålesund skrev i en epost til Panorama, da de publiserte saken i oktober, at hun ikke hadd tid til å bli intervjuet om kallingene til HiÅlesund, men tilføyde dette:
«I de tilfellene hvor HiÅ har benyttet kallelse, har styret vurdert det som nødvendig. Begrunnelsen har vært problemer med å rekruttere kvalifisert personell innenfor disse stillingene/fagområdene gjennom ordinære prosesser. Innenfor Sollibakkes fagområde har vi over tid hatt store problemer med å rekruttere kvalifisert personell på høyt akademisk nivå.»
Overrasket dekan
Dekan Oskar Solenes på Avdeling ØIS ved Høgskolen i Molde sier at professoratet Solibakke forlater vil bli utlyst på vanlig vis.
– Vi har ikke lyst ut en slik stilling her i min tid, så jeg vet ikke hvordan markedet er. Vi vil først rette oss mot skandinaviske kandidater, så får vi eventuelt gå ut internasjonalt, sier Solenes.
Solenes sier at han gjerne skulle ha beholdt Solibakke, men at han har stor forståelse for at Solibakke etter 22 år med jobbpendling vil arbeide i kommunen der han bor.
– Hva syns du om at Høgskolen i Ålesund bruker kalling til å hente inn en professor fra Molde?
– Jeg ble litt overrasket da jeg så det, men de er i sin fulle rett til å gjøre det. Det er trolig en strategisk ansettelse. De styrker seg internt før de går inn i NTNU, sier Solenes til Panorama.
Professoren flytter hjem
Professor Solibakke, hovedpersonen selv, er nordfjording, har kone fra Ålesund og har bodd på Hatlane i Ålesund siden 1991.
Han ble rekruttert til å jobbe i Molde av daværende fylkesskolesjef Andreas Bachmann. Før den tid var han blant annet førsteamanuensis ved Trondheim økonomiske høgskole og ble ganske raskt – i 1993 – plukket opp av direktør Kjell Bugge og rektor Martin Risnes ved Høgskolen i Molde.
Master i boks
De siste årene har Solibakke vært sentral i arbeidet med å få på plass en siviløkonom-utdanning i Molde. De første studentene tok fatt på denne masterutdanningen i 2014.
– Masteren er oppe og står, så nå må høgskolen bare kjøre på. Molde er en av i alt elleve utdanningsinstitusjoner i Norge som tilbyr dette nå. Økonomi og administrasjon har alltid vært essensielt for Høgskolen i Molde helt fra starten som distriktshøgskole i 1969. Det er en utdanning som er rimelig å tilby, så det er god økonomi i det. I tillegg øker etterspørselen etter denne utdanningen, sier Solibakke.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!